Rețete recuperate de pe foi (7* Melcișori)

7. Melcisori

– 2 deti lapte  (1 det = 100 ml)

– 2 linguri smantana

– 2 galbenusuri

– de 25 bani drojdie (1 cub)

–  putina sare

– 1 lingurita zahar

– faina ca la placinta cu drojdie (cat cuprinde ca sa fie un aluat moale)

Se face coca si se lasa la dospit.

Preparare.

Se freaca 15 deca de unt (10 deca = 100 g ) sau untura cu 15 deca de zahar.

Se intinde(dupa ce a dospit) o foaie subtire , se unge untura sau untul frecat cu zaharul peste ea, se pun nuci macinate deasupra si se ruleaza ca la intorsuri(mama zicea „ca la impaturate”). Se taie bucati si se pun cu varful in sus in tava(adica cu partea sectionata pe tava si in varf). Se coc la caldura medie si cand sunt copti de treisferturi se scot si se stropesc cu lapte caldut indulcit si vaniliat si se mai lasa la cuptor. Se scot din tava si se asaza pe un taier (platou) drept unul langa altul, melcisorii. Se acopera sa nu se usuce in timpul racirii.

Exista si varianta fara nuci. Sunt la fel de buni, dar trebuie sa ai faina de cozonac, adica alba, demult macinata, usoara (nu umeda) si tinuta la cald cateva zile inainte de a prepara reteta.

Autor: mama mea care era specialista in torta( tort).Dar nu mi-a dictat nicio reteta de tort, desi facea de Pasti si de Craciun cate 5 torte ca sa luam si noi, cand plecam, cate un sfert din fiecare sa avem pe unde ne duceam la scoala sau la casele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.