Despre drojdie

Cand eram eu copil, drojdia se vindea la magazinul universal din mijlocul comunei Comlosul Mare unde se vindeau de toate. Drojdia venea de la fabrica in pachete de 3 lei si vanzatoarea lua o ata si taia pachetul in trei (drojdia se taie doar cu ata, nu cu cutitul) astfel facea pachete mai mici de cate 1 leu. Asa cumparam noi, de 1 leu, caci la colaci si placinte se punea drojdie de 25 de bani la 1 Kg de faina, adica un sfert din pachetelul cel  mic.

Si era atat de proaspata drojdia aia ca nu era tot timpul, se auzea, se transmitea din gura’n gura si se afla ca „e drojdie” si mama ne trimetea imediat, noi fugeam sa mai apucam drojdie. Si painea, doamne ce paine era pe atunci?! Alba, pufoasa, tinea o saptamana si avea donț, adica pe o margine, sub palarie se facea o portiune galben aurie si zgrunturoasa si aia era donț. Mie-mi placea donțul. Si acum imi place.

Paine se cocea in tavi rotunde si destul de inalte care tava  se umplea cu paine toata si mai crestea deasupra tavii asa, o palarie si , intr-o parte, sub palarie, se forma dontul. Painea noastra era mai mult inalta decat lata sau lunga, de fapt era rotunda si inalta si coaja era atat de buna!!!Tava se aseza pe pirostii, adica pe un suport din tije de fier care se facea rotund sa se aseze tava de paine pe el si avea picioare sa stea drept.

Faina din care se facea paine era macinata la moara din comuna, care era la colt si cand o aduceau ai mei acasa o depozitau in tr-o lada de faina, lada din lemn cu capacul care se ridica pe balamale. In lada , peste faina, se gasea sita cu care cerneam faina adusa in casa, fiindca, nefiind tratat graul cu substante insecticide, faina mai facea viermisori ori fluturi si daca o cerneam, aceste insecte nu treceau.

Faina din care se facea paine trebuia sa fie, nu numai alba, dar si veche, adica uscata. Cu cat era mai veche faina cu atat paine sau colacii, ieseau mai buni. Cand caut faina eu ma uit sa aiba termen de expirare apropiat ca atunci inseamna ca e mai demult in punga, dar nu gasesc decat faian  care expira dupa 5 sau 6 luni. De Craciun am avut o faina de la Boromir, rea de tot. Vreau sa cumpar faina veche, faina din grau, doar din grau si cu termenul de garantie depasit, ca nu-i salam. Trebuie sa ma uit daca Iuliana are sau daca mai are.

Astea’s componentele unei paini: faina, drojdie, sare si apa. Orice altceva contine o paine (si daca ne uitam pe etichete vedem n’spe ingrediente) este in plus. Se spune ca de aia se baga alte ingrediente ca sa tina paine sa nu se strice/mucegaiasca. Nu-i deloc adevarat; mama nu baga nimic in plus si paine tinea o saptamana.

Mi-e cam dor de mancarea adevarata din copilaria mea. Si erau vremuri tare grele. Acum sunt  vremuri „bune” si painea este rea. Si ni se spune sa nu mancam paine. Dar italienii manaca numai pizza si pasta care tot din faina de grau se fac, nu prea am vazut italieni grasi. Oare se va sti vreodata adevarul?

8 Responses to Despre drojdie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.