Anul 2015 a inceput … și s-a sfârșit

ANUL 2015

* 19 februarie, Luna Noua – am semanat rosii si ardei, petunii si condurasi, ferfeni

pana azi, 22 feb, a fost soare zilnic, azi este innourat si sper sa nu rasara pana nu apare iarasi soarele’n ferestre

* 23 februarie – zi insorita, usor noroasa. rosiile si petuniile incep sa rasara. le-am scos la lumina. curatam curtea si gradinutele de gunoaiele aduse de vant.

* 24 februarie – am semanat restul rasadurilor, mai putin kale. am curatat muscatele de uscaturi si le-am bagat in vegetatie, la (15- 18) C. a fost soare si astazi.

* 25 februarie – zi inorata. au rasarit toate rasadurile semanate in 19, deci si ardeii. am continuat curatenia in camera rece la flori, am schimbat pamantul la crinii imperiali. am scos cactusii in balcon. bate vantul. sunt obosita. am facut sarmale, cu ciuperci si soia, foarte bune. cred ca nu se mai intoarce iarna, mugurii sunt usor umflati, seva urca.

* 26 februarie – ploua.

* 28 februarie – ultima zi de…iarna a fost soare si cald (14 grade C). am constatat ca trebuie sa curat capsunii de uscaturi si de frunze patate. frunzele de anul trecut fie s-au uscat, cele de deasupra, fie s-au patat cu patarea violet, o viroza care se extinde daca nu se culeg frunzele si se ard. este cea mai grea munca, pentru mine, din tot ce este de lucru in gradina si gradinute. apoi o sa creasca frunze noi si abia atunci, cand firul este in 3 frunze de anul asta, se pot muta.

* 6 martie – daca ieri nu am vazut soarele si n-am iesit afara, azi de dimineata, ninsoarea era depusa pe crengi si pe jos; ninge cu vant in continuare si este zero grade C. este iarna.

* 21  martie 2015 – cine s-ar fi asteptat sa fie asa o fluctuatie de stari si asa un gradient de temperatura primavara asta? eu, nu. fiindca ne-am obisnuit, din ultimii 3 ani, sa trecem brusc din iarna in vara si credeam  ca asa va fi si anul acesta. dar nu, anul acesta a fost pe zile: o zi iarna, urmatoarea zi primavara, apoi iarasi iarna si tot asa, vara inca nu a fost.

eu ma cocosez carand jardinierele cu rasaduri din camera in balcon, la soare si mai cald  si invers spre seara. si m-a afectat deja la sciatic. astept  vremea in care nu vor mai fi temperaturi negative noaptea ca sa le las acolo forever.

am semanat tot ce se seamana primavara devreme dar lipsa umezelii si frigul fac sa nu rasara. capsunii sunt mici, nici ei nu cresc ca sa-i scot si sa-i mut, asa ca deocamdata stagnam.

pagina asta este accesata mult, deplang dezamagirile celor care nu gasesc nimic nou de fiecare data. dar o sa vina si vremea cu poze de flori de mar, cires, piersici, splendoarea pe care o astept in fiecare primavara. ce-am astepta in viata daca nu anotimpurile?

* 27 martie 2015 – ploua. ieri am instalat furtunul, am udat capsunii ca sa-i pot muta si florile din curte ca n-a plouat niciodata de cand s-a dus zapada. azi, insa, dupa ce am scos si balansoarul afara (asta-i momeala pentru ploaie ) a inceput si vad ca o tine, usor, dar perseverent. am vazut ca incepe sa rasara spanacul si fara apa iar mazarea mi-o intoarce cartita ca tot gasesc boabe incoltite pe afara, pe musuroaie. e bine ca ploua si nici prea frig nu este. rasadurile cresc repede, azi am umplut cam 100 de ghivece cu pamant ca sa, totusi, repic unii ardei, pe cei iuti ca au iesit foarte desi, adica au incoltit % semintele. primulele incep si ele spectacolul. este o vrabiuta care se distreaza rupand flori de primula: se asaza la o tufa si le rupe pe toate punandu-le alaturi. nu cauta insecte, doar rupe flori. au fost ani cand avem primulele in voga si puneam sperietori deasupra florilor ca mi le terminau pasaruicile astea rele si de gura si de fapte. let it rain!

 *28 martie 2015 – ploua si ploua iar, neincetat. e bine. la noi e seceta instalata de cativa ani: daca sapam la radacina unui fibiscus gasim tarana uscata si dupa zile intregi de ploaie. maxim 25 cm se uda dupa ploi continue de cateva saptamani, asa cum au fost in iunie 2014,  dar pomii au radacini mult mai adanci. asa ca, let it rain!
* 1 aprilie 2015 – noaptea ploua si ziua este soare si vant. primulele si toporasii au flori. in curte miroase minunat de la florile de viorele. primavara se instaleaza foarte incet si greoi, noaptea urmatoare vor fi din nou negative.
* 14 apriie 2015 – primele doua saptamani din apriie au trecut cu frig si putine zile cu soare si cadura. azi am udat ce-a rasarit in gradina fiindca incepea sa se usuce si ceapa care are 3 cm. florile de piersici, acum am observat, au inghetat in faza de muguri in vreo noapte geroasa dupa ce a urcat seva in muguri; deci piersici nu vom avea anul acesta. nici  la meri nu se vad multe fori, doar pere, cirese, visine sunt mute fori, dar depinde cate leaga si cate fructe se maturizeaza.interesant ca nici forsytia nu are flori. multe fori are liliacul. zapada pe M-tii Fagaras este pana la poale, deci si luna Mai vom avea surprize cu bruma, tot ce-i posibil. sanatosi sa fim!
* 26 apriie 2015 – zile cade de vara, zapada multa pe munti, pericol de bruma si inghet noaptea, risc pentru rasaduri pentru a le planta in gradina.
DSCN7643DSCN7644DSCN7645DSCN7647DSCN7646Sunt mari, trebuie sa le ud zilnic, e soare, las deschisse geamurile sa fie curent, se calesc si noaptea, dar asteapta sa fie puse la loc definitiv si asta nu depinde de mine.
Zile de vara…
* 28 apriie 2015 – ploua de ieri dar cand m-am dus in gradina sa adun melci, am „plantat” o craticioara cu bere si sub pelicula, superficiala si  usor umeda, de pamant, era praf.Abia acum (ora 15 ) ploua si se aude. O ploaie care nu se aude, la noi, este stropirea prafului.
Nu a rasarit fasolea si nici dovleceii si castravetii. Mazarea nu creste ca o ciuguleste. Merii si parul, ciresul si visinul sunt in floare. Piersicii nu au decat cateva flori care au aparut dupa frunze, pe ici pe colo. Stam in casa si asteptam alta zi. Ne cam dor toate de la vreme, o vreme ploioasa nu este o fericire dar este o mare necesitate.
*1 MAI 2015 – hai, lasati-ma cu sarbatoarea asta,  nu v-a ajuns defilarea an de an?! mie, da. Acum fac exact ce vreau eu. Si am vrut sa plantez rosii. Sunt franta. La mine plantatul de rasaduri nu inseamna sa iei un plantator si sa infigi, in locul udat, o planta. Nu. Plantatul rosiilor inseamna o intreaga filosofie. Asa ca am facut treaba de la cap la coada; coada insemnand legatul de araci.
Ce vreau sa spun celor care inca nu au plantat rosii, sa puna multa, multa apa inainte si dupa plantare, asa ca la pomi cand ii plantezi. Fiindca o vreme, cel putin o saptamana, fie ploua, fie  nu, nu mai punem apa deloc.
Sunt obosita de la facut gropi cu sapa si cu …cum ii zice la aia…aia cu care faci loc sa implanti aracii?  Ranga ii zice. Nu, nu am jucat teatru, chiar nu mi-am amintit. Sper sa dorm la noapte ca maine voi continua.
 *8 mai 2015 – heheeei, dragii mosu…pardon, ai babei….cum trece timpul! pusei rosiile si-n 2 mai si dupa duminica de dupa 2 mai sapai pamantul batatorit dintre randuri, il afanai si pusei paie deasupra ca urma sa vina ploi si soare si iar ploi si iar soare si uite asa le protejai eu pe ele, pe rosii, de orisice. dupa o saptamana, azi e saptamana de cand le-am plantat, se pare ca s-au inverzit la varfuri, c-au prins putere de rosii de gradina, diferit de ce aveau rosiile de rasad. acum asteptam si ne uitam , mai punem cate-un conduras printre ele. de fapt, cum am avut tufele alea de condurasi anul trecut, tot cate un fir rasare. minunat!
Dupa aia aveam de pus ardeii, am comis si treaba asta si azi am luat din piata cateva teline doar asa sa am frunze pentru muraturi si cateva fire de ardei gras, ca de ala aveam eu mai putin.
Au rasarit si cateva cuiburi de dovecei, fasolea de poci si cea oloaga, a rasarit mult cimbru si marar si astfel nu sap, doar plivesc. am scos si o tufa de rabarbar si am maritat-o, am maritat si capsunii ramasi gata inforiti si cu fructe si mai voiam niste cararaba/gulii, dar nu era in piata. s-a cam acoperit aproape tot. acum astept perioada in care plantele sunt atat de mari ca nu se mai vede pamantul. aia e cea mai placuta priveliste,  beautiful view !
Cred ca si voi ati lucrat luna asta lui Mai, mai ales daca aveti si job si gradina; stiu cum e. Spor in continuare! Si sa va fereasca Domnul de rele!
*11 Mai 2015 – era 10 mai 2015 orele 17;30 cand a inceput dezastrul. intai s-a auzit un zgomot ciudat si nu ne-am prins de la ce este, nu am apucat sa facem nimic, eram ca paralizati cand a inceput un potop cu pietre inghetate. care a durat ca 15 minute. niciun animal nu a fost ranit si nu a murit. asediu cu gloante de gheata.
* 14 Mai 2015 – ploua linistit. pana nu incep capsunele sa se coaca, nu avem nimic nou. vreme trista de Mai. a, ba da, goji are flori, dar vorba cuiva, de cand l-am mutat a ramas in faza de „doua frunze doua paie”. posibil ca nu stiu eu sa-l tund.
 * 21 Mai 2015 – zmeura a contractat o micoza ce se trateaza cu cuprice, deci azi am stropit cu piatra vanata zmeura si, daca tot aveam solutie si rosiile au fost necajite de grindina, am dat si pe rosii.
am inlocuit nu ma uita cu alte flori in ghivece. vremea este calda, de vara. diseara voi uda gradina. La multi ani Constantinilor si Elenelor!
* 27 Mai 2015  –  cica aseara a fost a doua grindina (n-am vazut)  si ceea ce vad este ca ardeii au fost macelariti din nou. am fost la Timisoara, acolo piata e plina de rasaduri, lumea nu le-a pus , inca, a fost si acolo  vreme rea, dar este foarte tarziu. eu vreau sa mancam rosii macar doua luni; nu pentru bulion cresc eu rosii in gradina. azi am cules primele capsune si fragute. am de lucru, doar vreme sa fie sa „ma distrez” in gradina.
* 28 Mai  2015 – o zi cu multa munca. scos buruiana din parcelele cu dovecei si fasole si ferit mararul si cimbrul. e plin de cimbru si de marar fiindca in primavara am luat o „matura” de cimbru uscat si l-am scuturat pe gradina. Marar am semanat dupa ce am sapat, inainte de alte plante, prin imprastiere. asa ca rasare incontinuu. ploaia din luna Mai a prins bine. imi amintesc de reclama ” murdarirea e buna” si zic, uitandu-ma la gradfina, „grindina e buna” fiindca rosiile neinlocuite dupa prima grindina sunt verde inchis si au flori si gogonele iar celealte, puse mai sus, ca nu puteam altfel, sunt plapande. deci, grindina e buna.
am mulcit si capsunii aia plantati in primavara ca deja se coc si stau pe pamantul ud. am mutat si niste fire de sfecla rosie ca sa nu fie prea dese, am strans cuiburile de cartofi sa nu calcam pe frunze, am vazut ca ramurile de goji, care credeam ca nu au facut radacini, dupa atata ploaie au inceput sa inverzeasca. goji cel mare are fructe si fori.la pomi nu m-am uitat inca, sper ca mai avem pere si mere pe pomi caci cirese , de jos se vad putine.
* 6 Iunie 2015 – nu a plouat asa cum se prognoza, ud eu cu furtunul dimineata. pana se inradacineaza bine ardeii, ma lupt cu cartita sau ce-o fi care ridica plantele cu tot cu pamantul de pe radacini iar eu calc sa se refixeze si ud ca sa se batatoreasca pamantul scormonit in exces de zel. culeg capsune si fragute, ridichi cate mancam seara, ceapa verde doar din cea crescuta, marar si cimbru la mancaruri. coriandru nu stiu la ce  sa-l folosesc frunze si creste si face floare. salata creata creste de la sine  prin scuturare de anul trecut si e buna la ciorba. e sambata si  nu am gasit, inca, la ce sa ma uit. si nici nu fumez.
DSCN8035
 * 22 Iunie 2015  – se duce si iunie, a inceput fara ploi si cu  caldura apoi au inceput ploile si s-a racit vremea. ieri a fost o zi lunga si friguroasa, intunecoasa si solstitiu, fireste. am stropit piersicii de afide cu pelin si, vax albina, n-are efect. Daca trebuie sa repet zilnic ca sa aiba efect, sorry, pe mine nu contati. Nu inteleg de ce mint aia care ne mint si ne dau sperante aiurea?whatever, anul asta ma voi sufoca in afide 🙁  ……………………………………….. am mai cautat inca o data reteta, gasii alt site si asa am vazut ca eu l-am facut diluat, poate ca de aia. cica trebuie 250 g de pelin uscat la 2 litri de apa si o lingura de sapun la sfarsit. pai cu 2 litri nu stropesc mai mult de doi pomi, dar, ma rog, poate ca mai incerc desi eu cu apa + sapun lichid am starpit musculita alba de pe trandafirul chinezesc. totusi, cand am stropit corcodusul cu insecticid de cumparat, calipso sau nu stiu ce, dupa a doua stropire s-a cam rezolvat. Chimia e sfanta, totusi! In concluzie, probema zilei : AFIDELE. pana de curand a fost CARTITA. nu ca am fi scapat de ele dar le ignor. o sa ajung sa ignor si afidele.
* 31 Iulie 2015  azi a plouat ziua de la 11 (a inceput cu o bubuitura din cer) pana pe la 12 si ceva, adica pret de un butoi si jumatate de apa. buna si asta ca pana acum am tot udat. s-a racorit. acum iese soarele dintre nori. cerul este acoperit.
a fost luna Iulie, luna cea mai calduroasa din an si nu s-a dezmintit. am avut maxime de 35 C. in gradina culeg rosii, ardei, fasole, dovlecei, castraveti, zmeura, capsune, goji. mancare de dovlecei mici este in trend. rosiile le mancam crude, fasolea o aburesc si depun la congelator, castravetii se aduna in cutia de la frigider.
* 12 Aug 2015  nu a plouat, e mare uscaciune in atmosfera. vine o rafala de vant si niste stropi si gata. ieri a plouat in oras dar noi ne-am nimerit la marginea ploii, asa ca nu.  rosiile sunt acoperite cu cearceafuri sa protejez gogonelele mari si mici de fierbere. cand pui mana pe ele sunt fierbinti si nu e bine. am cules fasole de boabe mari si mai este inca neuscata. am curatit ceapa si usturoiul de frunzele murdare si le-am depozitat. am facut dovlecei umpluti si 3 ardei si au iesit asa de buni , cu carnati afumati si sorici de la slanina afumata. Hmm…Yammy. am inlocuit cazanul de apa calda cu un boiler , luni, 10 august. este o vara fierbinte.
* 24 Aug 2015 . a fost o saptamana frig si ploi, vant si rece din 17 aug, adica de luni ce-a trecut pana ieri. a prins bine ploaia, frigul ne-a dat peste cap ca a venit brusc. ne acomodam cam greu la trecerile astea bruste de la 33 C la 15 C , ziua. dar a trecut. azi este chiar soare. e plin de rosii coapte, am cules sa fierb maine. rosiile sunt atat de mari, ca niciodata, desi a fost seceta.
* 6 Septembrie 2015. a plouat cat sa umezeasca praful si sa spele frunzele, adica un butoi pe jumatate din acoperis. sper sa continue caci de „amenintari” cu furtuni si ploi am tot avut parte. furtuni-nu. ploi – da, vrem. ploaia a fost una calda, de vara.
 * 21  Septembrie 2015 . ieri, 20 sept. la ora 17 (vad ca e punctuala si azi) a inceput o ploaie zdravana cu furtuna, cu tunete si a tinut o ora. a fost buna, ca tot ne ameninta astia de la meteo ca va fi o iarna secetoasa. am inceput sa scoatem aracii de la rosii, am cules o mana de fasole pastai crude, pastai  tocmai bune pentru o salata cu maioneza si mult usturoi. am terminat muraturile de pus.
* 8 octombrie 2015 . Frig. Nici nu mai stiu de cand caci de cateva zile am pus centrala de incalzire in functie. Prea se racisera peretii casei. In gradina este inca verde c-a plouat destul si toate cele rasar iarasi: condurasi, galbenele, salata daca semeni si altele se coc:goji, perele, rosiile cherry pe care le-am cules azi. Am cules via si a iesit must tare dulce. Toamna se va termina dupa ce punem varza la murat.
DSCN9891Fasolea asta face tot efortul de a o uda pe timpul secetei. Gustul fasolei pastai galbene (sa  nu confundam cu pastai verzi) este nemaipomenit la vremea asta, in octombrie, culeasa inainte cu o ora de a o pregati. Ultima culeasa a fost tare buna cu costita afumata si pene dupa reteta de „pene cu dovlecel” de pe blog. Pere mai avem culese si inca tari (nu ne plac dupa ce se inmoaie) facem cura cu trei pe zi + struguri + must.
* 17 octombrie 2015, dupa o perioada rece si foarte rece cu ploi si vant, mai mult vant, azi a fost o zi de vara. Asnoapte era o noapte de vara. Hellooo!!! Vreme, ce ne mai pregatesti? Trecerile bruste ne bulverseaza moleculele, ametesc, ele moleculele din noi si  nu-si mai fac treaba pentru care au fost create.
kale. avem kale, vreo 10 sau 11 si, vorba surorii mele, sunt cat o cosara de paie de mari. in poza, ca ea doar in poza le-a vazut. si, nah, hai sa le consumam, caci, acu doi ani cand aveam iarasi foarte multe am facut o muratura groaznica, adica atat de sarata ca nu se putea manca si am aruncat-o. asa ca acum am nimerit la o emisiune o fata/doamna sau nu stiu ce era careia-i zice mademoiselle coco, parca si de la care am aflat o reteta de smoothie cu kale. eh, nu-i foarte bun, dar macar ne amagim ca ne hranim sanatos cu seminte de in, migdale, ananas, curmale si, ma rog, daca vreti reteta trebuie sa mi-o cereti. Si asa consumam o frunza pe zi.hmm…calculand cate frunze are o kala – cam 25 – si cate kale avem, cam 11…dar sa lasam „calculelele”””, important este ca am gasit cum sa le folosim si sper ca la iarna voi da zapada deoparte si voi rupe cate-o frunza.
in gradina mai avem ardei neculesi si dovlecei, ce s-or mai face inainte de bruma, in rest, mangold, de care iarasi ne-am cam saturat si sper sa se tina pana la primavara ca doar este un spanac salbatic si sa-l folosesc la iarna-primavara. pana la urmatoarea schimbare brusca a vremii, va salut si va zic sa umblati, cat de mult, sa mergeti, sa nu stati pe loc, sa….(tocmai am vizionat un documentar pe digi life  😉  ).
* 21 octombrie 2015, am tras otetul de mere in sticle. trebuia, dupa reteta, s-o facem prin 9 septembrie, dar am lasat asa inca o luna si jumatate si nu ne-am inselat: a iesit de milioane, limpede, clar colorat si transparent si bun la gust, da, acru, cum altfel. anul trecut l-am lasat in borcane toata iarna, in pivnita si abia primavara l-am tras in sticle si a iesit tot asa de bun. important este sa nu mai faca ciuperca si in sticle, ca un dop, asta insemnand ca procesul se terminase.
acesta de anul asta a facut vreo trei pelicule si toate s-au”prabusit” la fundul borcanului. avem , totusi, o problema, nu stiu daca peliculele de ciuperca sunt bune la ceva ca nu le-as mai arunca. daca stie cineva la ce ar folosi, aici sunt si ascult.
tot azi o sa pun crinii imperiali, amaryllis, in cutie de carton si, nu sub pat ca bunica, intr-o camera racoroasa si la intuneric pana dupa sarbatori.
* 28 octombrie 2015, prima noapte cu inghet si bruma din anul acesta. am izolat kiwi care este in pamant, am musuroit un pomisor drag, am eliberat capsunii de buruieni si salate inflorite si ridichi si tot ce mai era pe parcela lor in afara de mangold. Stiu de ce nu au prea fructificat anul asta capsunii: nu de la seceta, de la prea multe semanate printre ei si crescute flori frumoase pe care nu puteam sa le smulg. cam ca astea:
DSCN9292
 da, cum sa mai infloreasca si creasca si capsunii printre acestea care faceau covor fermecat peste ei? asa ca, gata, nu mai las nimic, nu mai seman nimic pe parcela capsunilor. azi le-am luat acestor flori semintele si le-am imprastiat ca sa fie si la anul viitor. cele cumparate si semanate in casa nu au nici asa culori frumoase si nici  nu au atat soare ca sa fie superbe.
am plantat un strat de arpagic si incepe sa iasa coltul verde. cartita abia astepta sa scormonesc eu prin sapare ca, hop si ea, mi-a umplut stratul de musuroaie. sper sa  nu se fi pierdut arpagicile prin canalele ei.
ieri am mancat ultimii brocoli culesi anul acesta si zilnic cate doua frunze de kale la smoothie. trai nenica! de dovlecei ce sa mai zic ca nu-i mai termin veci.
in casa mai avem de bagat muscatele curgatoare care inca au flori si cred ca la noapte le voi baga caci prognoza este asa ca vreo cinci nopti vom avea inghet.

Sa va mearga bine si foarte bine oriunde v-ati afla!

*11 noiembrie 2015 este o zi noroasa, apasatoare (nici n-am iesit afara 🙁  ). Actiunea zilnica este stransul frunzelor, ma uit la visin si, daca acum trei zile avea frunzele toate verzi s-au inrosit si cad ultimile. Nu, ultimile vor fi cele de zmeura care inca-s verzi. Ciresul mai are frunze galbene pe jos, pe poale. Se vede pronuntat rodul de anul viitor. La piersici au cazut frunzele de verzi cand a batut vantul. Temperaturile sunt moi si prietenoase, ziua 15 si noaptea 7 grade. Cerul este „placat” cu nori care tin, ca’ntr-o caldare, caldura si umezeala. La varza am pus apa acum trei zile, deci trebuie vanturata azi. In gradina mai sunt verzi kalele, brocoli, mangoldul, ceapa abia rasarita si capsunii. E bine sa nu vina iarna deocamdata. Nu stiu cand vine, nu am cautat prognoze meteo.

  • 28 decembrie 2015 . se pare ca abia de maine vine iarna anul acesta. a fost bine pana acum, desi nu am avut ger ca in alte ierni, consumul pentru incalzire nu a fost mai mic. curios. azi a fulguit. incepe un vant de la sud, vant rece caci se simte cand deschid usa cum intra in casa. a trecut Craciunul, ne-am ghiftuit conform traditiei 🙁 . vine Anul Nou si ne vom detoxifia cu supa de rasol de vita si peste prajit sau fiert in smantana, mai vedem. si oua umplute . muraturile, vai muraturile nu le-am prea deschis caci sosul de hrean, salata de cruditati si de sfecla rosie au tinut locul ocupat. in gradina mai avem kale (se citeste cheil), brocoli, mangold si patrunjel de mancare. dar nu mai culegem decat patrunjel. congelatoarele se golesc intr-un ritm mai temperat decat ar trebui. asta inseamna ca in loc sa decongelam diverse, cumparam rosii, castravete, avocado, varza de salata, kapia si ceapa rosie. dar si morcovi mai ca lumea caci de  la noi au ramas doar cei mici pe care-i punem in ciorba cainilor. astea fiind zise, voi da finis acestei pagini caci numa’maine nu-i poimaine. sa ne vedem cu bine la anul viitor! a! varza nu s-a murat la noi, zeama este limpede dar nu e acra, asa ca am cumparat o varza din piata cu 7 lei . culmea este ca gustand moarea de la piata am constatat ca are un gust ciudat; cred ca si vanzatoarea a pus ceva sa fermenteze, ceva de gen „>>>fix” altfel nu se acrea.

FINIS

30 Responses to Anul 2015 a inceput … și s-a sfârșit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.