Calendar de grădinaElisei din 2013 începând, 2014 continuand

Anul  2013

0. In ianuarie am cumparat 2 smochini, un dafin si un rodiu.

1. In 16 februarie am semanat ardeii si vinete. In 18 februarie am semanat flori si inca ceva ardei. Rodiu a intrat in vegetatie, i-am schimbat ghiveciul cel  mic si l-am scos la 18 grade si lumina.

2. In 23 februarie am semanat rosii. Vinetele( de la banca de gene Suceava)  incep sa rasara, le-am scos la lumina. Am cumparat roca DELCAMAG si ulei horticol si asteptam sa se opreasca vantul ca sa facem lucrarile la pomi.

3. In 24 februarie am semanat physalis, busuioc, kumato . Ardeii, vinetele, petuniile, phlox, viola au rasarit. Smochinul de munte are doi muguri de frunze.

4. Din 28 februarie au inceput sa rasara rosiile. Las lumina aprinsa cand vremea este intunecoasa ziua. Si noaptea inchid caloriferul, de fapt si ziua, cand  nu-i soare, ca sa nu depaseasca temperatura 20 de grade C. Altfel se vor inalta, dar nici nu le ud cand nu-i soare ziua.

5. De azi, 2 martie,  incepe sa rasara busuiocul. Azi am fiert zeama din foi de ceapa cu care voi uda rasadurile. 6. De ieri, 5 martie, adica ieri si azi, stropim pomii cu ulei alb. 7. Azi, 6 martie, am scurmat pamantul in rasadnite si apoi am udat, daca am gasit ca este uscat. Incepe sa se arate frunza adevarat a plantutelor.

8. Ieri si azi 8  martie  am cratat trandafirii si i-am dezmusuroit, am tuns gardul viu, hibiscus, din curte, am plantat un arbust ornamental primit cadou de la o prietena draga, o magnolie mov si sunt fericita (oboseala nu mai conteaza). Am descoperit salata si capsunii de paiele ce le-am pus pe gradina asta toamna. Trebuie sa prasesc salata, e si plina de b uruiana si sa sap capsunii, atatia cati mai am, fff putini. De fragi nu mai zic, nu se vede nimic sub paie.

Nu sunt sigura ca metoda cu acoperit gradina cu paie este de bun augur, daca mai rasare si grau, caci am vazut multe spice pe acolo…doamneee, cine m-a pus pe mine sa fac asa ceva?! Le-as da foc dar mi-e teama ca dau foc la casa, deci nu stiu cum sa fac, oricum le strang cand sap sa pun diverse in pamant.

LA M ULTI ANI, DRAGELOR , DE ZIUA VOASTRA!

9. Azi, 9 martie am continuat sa muncim c-a fost sambata. Am pus dolomita la pomii din curte, am descoperit fragii de paie, l-am asteptat pe copil cu copilul lui si n-au venit, am taiat uscaturile din marul ionatan, am adus si cernut compost pentru repicat rosiile . Bineinteles ca astea din urma le-a facut sotul meu, care, dupa ce ne-am intors de la kaufland, unde am spart niste sute  bune de lei, a zis ca-i tare obosit… Eu am tras un shnaps, el, nu, dar, in final, maine e duminica si ne odihnim.

Am primit de la o prietena draga o magnolia mov si am plantat-o langa casa, in fata casei, langa cires,  pe un culoar care lasa lumina toata vara. Sunt asa de bucuroasa, sper ca si magnolia.

10. Ieri, 13 martie,  am sapat salata din gradina, salata de toamna. Am scos rasadurile in balcon de cateva zile cand erau destule grade acolo, le-am udat cu apa de ploaie.

11. Azi, 14 martie,  am tuns hibiscus din gradina si am sapat/prasit capsunii. Am udat magnoilia cu 4 litri de apa. Bobocii de flori au pleznit la ea, sunt galbeni, ma tem ca  florile  nu sunt mov. Am mutat rubarbara din lada in care am semanat-o asta primavara . Am doua rubarbere din seminte, cele primite de la Maria, cu radacini, nu se vad inca.  Dar ma bucur ca am  rubarbar la mine in gradina. De trei zile merg la fizioterapie si masaj. Sunt cam ocupata si nu pot sa ma menajez, am treaba destula si musai s-o fac.

12. Maine, 18 martie,  voi repica rosiile, au 23 de zile de la insamantare, sunt marisoare, mi-am pregatit 100 de ghivece si ceea ce ramane le voi replanta in jardinierele in care au crescut, doar ca mai la distanta. Nu le-am prea udat ca sa nu creasca in lungime, nu am avut lumina solara in fiecare zi inourata, am lasat lumina din tavan aprinsa in acele zile, problema este sa nu se alungeasca dupa repicare, caci acum le introduc in pamant pana la frunze.Am incercat sa pun o poza, s-a schimbat formatul, m-am enervat (de ce musai sa schimbe daca eu nu am acceptat asta? ) si poza s-a asezat pe o pagina separat, desi am zis „atasat”. De acum nu o sa mai pot pune poze pe blog. wordpress, ma enervezi enorm de tare….!

rasad de rosiirasad de rosii

13. Azi, 19 martie,  continui sa repic rosii. Ploaia stropeste usor trotuarele. Pe aici nu a plouat inca sanatos, doar a mizguit, adica a cernut asa ca sa umezeasca praful. E mare seceta deja. In alte parti sunt inundatii.

14. Ieri, 21 martie 2013,  am scurmat pamantul indesat prin plantarea rosiilor in ghivece separate, dupa repicare la doua zile. Asta ca sa permita tulpinitei sa se dezvolte fara sa fie sugrumata. Iata poza:

rosii repicate

Poza este de dinainte de a scurma pamantul. Aceeasi lucrare am facut-o si in rasadnitele in care sunt ardeii pe care  nu-i mai repic, dar si la ghivecele cu flori. In gradina, sotul meu a „intors” pamantul printre firele de zmeura ca era gunoi la suprafata, a sapat o portiune unde, cand se va incalzi pamantul, o sa plantez arpagic si ceapa „sapte frati”.

15. Ieri, 25 martie 2013, am primit un kiwi caruia i s-au rupt mugurii in timpul transportului cu posta romana. Imi pare rau de doua lucruri: unul ca nu m-am abtinut si nu am renuntat la comanda cand m-a sunat domnul gradinar si doi, ca , daca tot am zis da,  nu l-am rugat sa intarzie expedierea pana trece frigul asta, ca oricum, planta este cataratoare si musai s-o plantez afara.

16. Azi, 30 martie, am pus in gradina asa: arpagic, ceapa sapte frati, mazare, spanac, ridichi, salata. In casa, orhideele sunt inca inflorite si-s din noiembrie inflorite. Uneia i s-au uscat florile dar a inceput sa-i creasca o frunza noua, celelalte doua au florile proaspete. Trebuie sa le ud , le-am cam neglijat in ultimul timp.

orhideele  din noiembrie 2012 si ianuarie 2013 orhidee frunza  noua  

Abia astept sa eliberez casa de plantele care stau vara afara, e asa inghesuiala la mine si plantele vor afara, sunt ca si copiii care tanjesc dupa o gura de aer proaspat. Sa vina caldura….!

17. Ieri, 6 aprilie,  am plantat usturoi. In continuare este foarte frig, nu este soare si nu a rasarit  nimic, in gradina, din cele ce-am semanat/plantat. Gradina o sapa sotul meu pe masura ce semanam, in rest este acoperita cu paie.

Gradina mea partial semanata

In gradina mea, pana acum, am semanat/plantat doar ceapa, usturoi, spanac, ridichi si salata si mazarea.

18. Zilele trecute (azi este 11 aprilie ) am inconjurat stratul de capsuni cu peturi pline cu apa calda. Am citit despre inconjurarea stratului de capsun i cu pietre de rau. Motivul este ca se incalzesc pietrele ziua de la soare si noaptea cedeaza caldura plantelor si astfel, in zone unde noptile sunt reci, capsunii nu sefera de frig. Pe acest principiu am pus eu „sticle” cu apa de jur-imprejur, dar pana acum nu am avut caldura ziua.

stratul de capsuni

Vom vedea daca este eficient.

19. Ieri, 19 aprilie, am semanat castraveti, dovlecei, morcovi, kale si niste ridichi. Rasare si rubarbara de la Maria. Rubarbarele mele infloresc rosu. Cine stie, trebuie rupta floarea ca sa faca frunze si tijele lungi?  Sotul meu, azi a stropit pomii (sunt in buton roz, la noi) cu calipso si un fungicid, caci anul trecut, nestropindu-i deloc-deloc, au facut fructe putine si stricate, nu ne-am ales nici cu tuica din piersici, asa ca…pomii trebuie stropiti asa cum am facut dintotdeauna.N-as suporta ciresele cu viermi, sincer… Sunt zile calduroase si nopti reci.

20. Suntem in 27 aprilie, este o caldura mare de cateva zile, ca vara, nu a plouat de mult, asa ca ud in gradina mazarea, spanacul, ridichile, capsunii si fragii. Fragii i-am replantat si daca nu i-as fi udat s-ar fi uscat. Acum au flori si boboci, ca si capsunii. La mazare am asezat suportii ca are carcei, a rasarit si fasolea oloaga si castravetii apar acum, rosiile din jardiniere le-am scos in curte ca nu mai aveau loc in balcon, acusica vine vremea de pus rosiile in gradina, desi, daca as sti ca nu mai brumeaza, le-as pune de acum. Rosiile inima de bou au boboci de floare. De ceapa nu m-am atins, nu am sapat-o deloc si nu am udat-o deloc, ea sper ca are rezerva de apa din timpul iernii cat suprafata gradinii era mulcita cu gunoi si cu paie. Totusi, este prea cald, nu-i normal nici pentru flori nici pentru noi, oamenii fiindca nu avem timp de acomodare, prea brusc am trecut de la rece la foarte cald. Ciresul, visinul si parul au foarte multe flori, merii, nu. Piersicii au flori potrivit. Gradinuta este superba, nu ma uita a inflorit, lalelele sunt in forma maxima. Sarbatori fericite de Florii si La multi ani celor cu nume de floare!

21. Azi, 29 aprilie, am udat si ceapa si usturoiul, caci vad ca nu mai ploua si risc sa se usuce. Apoi, spre seara am sapat ceapa prima data, deja  nu mai era umed pamantul, ziua a fost caniculara. Apoi am mulcit un strat de mazare ca sa vad daca e bine, daca carceii se agata de sarme si  nu de paie, asa ca un strat l-am lasat asa pana mai creste mazarea. Este o vreme de luna iulie, luna lui cuptor. Astfel nu pot sa plantez rosiile in gradina pana nu se racoreste nitel caci risc sa se arda frunzele, se albesc si cad si-i pacat ca am rosii asa de frumoase…

mazarea mulcita si nemulcita

Rubarbara mea, cea mai invarsta dintre ele, infloreste, ii creste o tija si pe ea si frunze. Ma gandesc ca daca rup toata tija de unde mai  cresc funzele? Daca nu rup tija ci doar inflorescentele frunzele ce apar pe tija sunt mici, nu se pot folosi. Asa ca n u stiu ce sa fac,  nu am m ai avut, sunt habarnista.

DSCN9358

Cei care aveti rubarbar in gradina poate ma ajutati.

22. Vineri, 3 mai, am plantat in gradina cateva (26) fire de rosii. Era o vreme mai acceptabila, putin nor si caldura mai astamparata, pacat ca  nu am avut putere sa continui caci treburile erau multe si oboseala , mare. Acum rosiile din jardiniere au crescut enorm si imediat, unele soiuri, infloresc. Dar pana miercuri nu am cum sa ma ocup de ele, este sarbatoare. Sambata dimineata a plouat atat cat am strans noi un butoi de apa. Prognoza este tot de vreme calda si insorita, de vara.

23. Joi, 9 mai, aproape am terminat plantarea rosiilor in gradina. Am plantat cam 100 de fire, cel mai mult din cele mari de Timis si Inima de bou, caci pe acelea ma bazez eu la mancare si la bulion. In alta parcela, separata de aceasta printr-un strat de capsuni, am plantat Albenga mai multe, Grandywine doar cateva si apoi cele de la banca de gene din Suceava, inima de bou, portocalii si cherry. Mai am de plantat kumato ale mele, marmande, galbene mari si galbene ca para, de tomatillo  nu mai zic ca-s asa de mici si dese intr-o cutie ca nu le recunosc. Culmea ca tomatillo culese anul trecut inainte de bruma si inghet m-au tinut, adica nu s-au stricat, le-am consumat anul asta in martie pe ultimele, asa crude si tinute in bucatarie pe soba. Sunt bune, au multe vitamine si tocmai de ele nu m-am ocupat cat ar fi trebuit. De plouat se zice ca , pe la noi, o sa ploua torential marti si eu mai am de plantat ardeii si vinetele, busuiocul si ferfenii, condurasii si telina si salvia aceea perena care se face tufa ca mi-au rasarit multe fire, deasemenea si goji si  catina trebuie sa le scot din cutia de rasad sa fac ceva cu ele, doar sa ploua nitel ca sa se prinda . Am un goji maricel in gradina , care a trecut o iarna destul de friguroasa si sper sa am in cativa ani fructe de la el.

Tot ce este in gradina pana acum a crescut cu apa de la robinet (caci apa de ploaie pe care am avut-o am folosit-o la rasaduri). Deci am udat in gradina destul de des si nu stropit ci tanad furtunul la pamant, langa plante, adica in undand. Astfel am udat mai rar. Rosiilor le-am adaugat peturi de 2 litri prin care le ud ca sa nu fie ud pamantul de sub ele si sa nu crape de la atata caldura si soare. Ar fi fost bine sa le mulcesc caci avem paie destule dar bate tare vantul de spulbera tot.

DSCN9366

Poza asta este de acum cinci zile, de atunci toate au mai crescut in galop.

24. Sambata, 11 mai 2013, am terminat plantarea rosiilor in doua parcele. Mai am niste kumato, niste cherry si alte soiuri pe care nu vreau sa le pierd si mai plantez cate doua fire, vad eu pe unde…

Rosiile le irig cu ajutorul peturilor ; asa arata in final parcela:

DSCN9374

Aracii sunt provizorii doar pentru a lega rosiile imediat plantate fiindca era vant foarte mare si le-am plantat inclinat, mai la suprafata. Dupa o ploaie buna (sper sa vina cat de curand) vom fixa aracii/pocile mari si noi si rezistente.

Azi am plantat si vinete, o parte, pe o lungime pe care vom improviza irigarea prin picatura. Sa vedem , maine, daca functioneaza.

25. Luni, 13 mai, nori, durduieli si niciun strop de poaie. azi am mai plantat inca un rand de vinete pe care le irigam cu un furtun gaurit din 35 in 35 cm si la capete 2 peturi de 2,5 l, Sper sa mearga improvizatia. Mi-e mai usor sa torn apa in pet decat sa trec pe la fiecare fir cu furtunul sa ud. Vad ca functioneaza.

Mai avem de plantat ardeii insa speram sa poua si dupa ploaie sa-i sadim caci ardeii mei  nu-s in ghivece, ii voi scoate din rasadnita cu putin pamant si, daca este tare cald si soare, se ofilesc.

Am mulcit castravetii asa cum este si mazarea, am vazut ca functioneaza, deci paiele tin apa in sol, opreste evaporarea intensa din timpul zilelor caniculare.

Rosiile infloresc.

26. Joi, 16 mai am plantat ardeii, am schimbat aracii provizorii cu unii noi, la rosii, am copilit rosiile care aveau pui, am sapat ceapa si am presarar var printre randuri si pe la usturoi (impotriva mucegaiurilor). Ieri, 17 mai am sadit busuioc prin ardei.

Cartita sau cartitele mi-au deranjat totul in gradina. Am crezut ca la mazare nu se mai duce ca-i mulcita cu paie, dar azi vad ca-i ofilita si mazarea si cand calc pe paie ma prabusesc in golul de sub ea. La fragi zilnic calc printr ei sa pun la loc pamantul prin golurile formate ca sa nu mi se usuce fragii. La vinete, deasemenea, nici nu stiu daca s-au prins ca de curand le-am plantat. La ardei nu am mai pus gunoi si pare ca ii lasa in pace, deocamdata. E rau ca  nu a plouat deloc si astfel ramale si cartitele se duc doar unde udam, adica la plante. Si rosiile sunt „arate” de doua ori pe zi dar avand tulpinile in pamant se pare ca nu  se ofilesc. Azi am cautat aparatul de ultrasunete si o sa-l punem, deasemenea punem bete de soc si aplicam toate metodele pe care le stim, doar ca nu stiu ce otrava sa pun in gaurile pe care le fac ele pentru aerisire.

27. Azi , 20 mai 2013, a plouat.  Cartita face ravagii in continuare,  acum prin ardei, care inca nu si-au intins radacinile. Am profitat de umezeala pamantului si am replantat niste kale ce erau rasarite pe un rand, destul de des. Am mai plantat busuioc si tomatillo, prin ceapa. Am pus toate plantele de salvie intr-un loc sa faca tufa (ma gandeam ca una singura sufera de caldura si se va …stinge). Am adunat doua sau trei galeti de frunze de piersici care au cazut de la vant si ploaie. Au basicare, i-am stropit doar o data, ma tem ca nici anul asta  nu ma voi mai bucura de piersicile mele de altadata. Rosiile trebuie legate inca o data si sapate prima oara, apoi as vrea sa le mulcesc, dar cum, daca le mulcesc nu o sa vad urmele de cartita si tunelurile vor fi captatoare de apa cu care le vom uda, ma mai gandesc cum sa fac.

28. Ploua in averse si cu rafale de vant puternic, azi, 23  mai. Ieri am plantat  telina, am semanat spanac si salata, patrunjelul (in locul ridichilor care nu s-au facut). Am sapat, cu coltul sapei, rosiile si dupa aceea am presarat cenusa sub ele. Mai aveam de sapat usturoiul ( de a doua oara) insa nu am apucat. Am scos o ceapa sa mananc si am constatat ca are radacinile scurte, ca posibil a fost deja atacata de viermele de sarma si ma gandesc sa iau granule din acelea sa salvez ceapa care este f. frumoasa. Am cules primele capsune si fragute. Am terminat salata de toamna – capatani – si acum s-a facut deja cea semanata  pe marginea stratului de ceapa, asa cum faceam altadata, pe vremuri…Am cules si spanacul si am facut o mancare deosebit de gustoasa cu el. Am plantat ceapa crescuta printre randurile de spanac si mi-o scoate animalutul care se plimba subteran prin gradina. Si kalele le-am rarit si o parte din plante le-am sadit rar. Morcovii, ei bine, cei semanati in cartoanele tubulare, in casa, sunt un rateu total. Cei semanati mult dupa acestia, in gradina,  cresc insa ii deranjeaza animalul.

29. Azi, 24 mai, nu a plouat (doar acum seara a reinceput sa ploua) si am muncit toata ziua incat nici laptopul nu l-am deschis. Am scos nu ma uita din gradinuta dar nu se putea smulge cu radacini ca, dupa atata ploaie, iesea cu pamant cu tot. Asa ca am luat foarfecele de vie si am „tuns” nu ma uita-ul , avand grija sa las lalelele ca sa mai creasca bulbii. Dupa aia am luat furca cu 4 coarne scurte si am intors cu ea pamantul astfel ca puteam sa plantez alte flori. Aveam ferfeni/ craite infloriti partial asa ca am plantat o parceluta de ferfeni, apoi busuioc de doua feluri, apoi mixandre si petunii, apoi physalis doar cateva fire. Dupa aia am luat din gradina gura leului care rasare singura ca avem cateva tufe acolo, am mai luat zorele si le-am plantat in jurul unui arac lung de tot si mai am in gradina regina noptii, ochiul boului si alte flori rasarite de capul lor. Apoi am rupt din jardinierele cu begonia semperflores varfuri din ele si le-am plantat printre randuri. Am sadit totul destul de des ca aud ca va fi seceta in lunile urmatoare si ca sa nu ramana pamantul gol le-am sadit mai des. Dar in gradinuta asta predomina acum trandafirii care incep sa infloreasca. In mijlocul gradinutei troneaza, intr-un ghiveci, kiwi-ul care vrea sa se agate de ceva si n-are inca suport.

Asta am facut de dimineata. Dupa masa l-am rugat pe sotul meu sa facem lumina in curte, liliacul si piersicii si corcodusul se inghesuiau tare si trebuiau curatite niste ramuri. Am facut-o pana cand ni s-a blocat drujba si s-a defectat fiindca creanga s-a rasucit si a strans lantul. Pacat, ca mai aveam de lucru cu ea.

Seara am legat rosiile care erau prea lungi, legat imediat sub floare si le-am copilit pe cele care aveau nevoie.  Prognoza este de ploaie si saptamana viitoare . Eu deja m-am cam saturat de ploaie. Nu mai poate sa fie nimic normal, ba o tine intr-o seceta totala o luna si jumatate, ba ploua doua saptamani incontinu. Urat. Si presiunea scazuta ma supara la sciatic. Am pus si un borcan cu soc pentru suc. Il las trei zile si il strecor, il bem chiar daca nu este sifonat (nu-mi plac bauturile carbo-gazoase).

30. Azi, 25 mai am mulcit rosiile cu paie. Dupa asta a fost o caldura mare si apoi o ploaie cu vijelie, dupamasa. Ma bucur ca am facut-o.

31. Azi este vineri, 31 mai si vremea este rece, a si plouat asnoapte si dupa amiaza. Gradina spera si ea la caldura. Treaba nu am prea facut, doar am presarat zat de cafea si cenusa si praf de var pe ici si pe colo, adica la ceapa si usturoi -var, la fasole si ardei si kale – zat, la kale si castraveti – cenusa.

Acum doua zile am stropit parul si merii cu ceva impotriva rapanului si focului bacterian. Perele, desi sunt mari, cad mereu. Pomul este bolnav de ceva ani si se usuca de la varfuri in jos. Merii nu au rod anul acesta. Nici  nu poti sa stropesti ca vine ploaia si spala tot.

Trandafirii rosii au inflorit dar cum ploua mereu nici nu am prins o ferestra sa-i pozez.

32. miercuri, 5 iunie 2013.

DSCN9786DSCN9790DSCN9788

Vremea este destul de rece, ploua zilnic noaptea, ardeii sufera si se pornesc greu sa creasca, vinetele intra in pamant, doar ceapa, mazarea, fasolea si rosiile, castravetii si kalele, morcovii si usturoiul se simt bine. Asteptam caldura normala lunii iunie.

33. Suntem in 18 iunie. De doua zile este soare, ploaia s-a oprit, visinele si ciresele s-au inrosit brusc. Azi au fost 30 de grade la umbra. Mazarea este in formarea bobului, sunt multe pastai si este grea, asa ca a cazut si a trebuit sa o sprijin si sa o ud ca se uscase, deja, pamantul desi mulcit.

Am legat si copilit rosiile carora le-am lasat mai multe varfuri, adica doua la un fir. Astfel am vazut ca au gogonele destul de multe , insa, sunt acoperite cu frunze. Am rosii foarte bogate in frunze. Trebuie sa mai curat din ele de jos, desi n u stau pe pamant este bine sa fie aerisite.

Am pus macerat de urzici la ardei si vinete si parca ardeilor le merge mai bine, s-au inverzit frunzele. Am presarat si cenusa impotriva insectelor si a manei. Castravetii  i-am ciupit, le-am luat varfurile dar si pe ei trebuie sa-i ud dimineata ca-s desi si inalti, au 1,5 metri.

E bine, e cald, e vara.

DSCN9946

Asa arata un dovlecel cu boboc de floare in varf. Este o floare feminina. Cele mai multe flori sunt masculine si acelea au doar o codita lunga si se deschid ca sa le polenizeze pe astea.

DSCN9947

Acesta e un alt soi de dovlecel, din acela mare romanesc, pe cand in prima poza cred ca este un zukinni lung si subtire. Nu stiu cine i-a semanat ca m-am trezit cu ei in spanac, eu semanasem doar spanacul. Acum ma bucur de ei. Azi era plin de flori masculine deschise in dovlecei dar aveam treaba si nu am avut aparatul cu mine sa le fac poze. Nu prea am treaba in gradina asa ca de maine ma odihnesc si citesc pe hamac (daca n-o fi prea cald afara).

34. E 21 iunie, solstitiu de vara si cea mai lunga zi din an. De acum scade iarasi ziua, ne indreptam, deci, catre iarna urmatoare.

Am scris mai sus ca, intr-o zi cand taiam crengi de corcodus si liliac, ni s-a blocat/stricat drujba. Ei, bine, sotul meu a gasit, studiind problema, ca-i o drujba desteapta, s-a blocat, cand creanga s-a rasucit si a strans lantul, ca sa nu-l rupa. Asa ca a deblocat-o si este totul in regula.

Azi am stropit castravetii si rosiile cu zeama bordeleza. Rosiile sunt deja padure, abia mai intru printre ele. Le-am si udat prin peturi, le-am curatit de frunzele ingalbenite de pe jos si inca mai trebuie sa continui cu operatia asta. De copilit le copilesc tot timpul ca altfel se multiplica varfurile, mai ales la soiul inima de bou.

Aseara am udat si ceapa, caci, se culca de greutatea frunzelor, am smuls una si am vazut ca radacinile sufera de lipsa de apa, asa ca am udat-o. Dovleceii si castravetii, mazarea, deasemenea. De fapt am udat in doua reprize/ zile, toata gradina. Si morcovii incepeau sa se lase frunzele, asa ca azi cand am cautat daca au apa la radacini am avut surpriza sa constat ca-s buni de mancare, asa ca am rontait cativa. Cred ca voi face zilnic asta, daca nu uit.

Pe ansamblu este bine, deocamdata. Si ardeii au inceput sa faca rod, avem deja ardei iuti cat degetele de lungi, fasolea pitica este si ea de cules, mazare culeg in serii caci nu se face toata deodata, capsuni culeg zilnic de mancare si de cateva zile culeg si cirese, desi inca nu-s maturizate, dar sunt bune. Capsunii infloresc a doua oara.

35. Este sambata Rusaliilor, 22 iunie 2013. E arsita de dimineata pana seara. Am scris la pct. 19 din acest calendar, am si aratat in poza, cum am marginit stratul de capsuni cu peturi pline cu apa spre a tine de cald noptile  reci de aprilie – mai…Ziceam ca vom vedea daca este eficient. Pot sa spun ca cei mai mari, mai timpurii si mai gustosi capsuni au fost cei din acest strat (fiindca mai avem capsuni pe marginile gradinii, au rodit bine si aceia dar cu fructe mai mici). Stratul l-am mulcit dupa primele ploi mari, asa ca acei capsuni nu au suferit de vreo boala, de vreun melc si au fost intacti. Inca mai sunt, desi, infloresc a doua oara. Ne-am cam saturat de capsune, incepe zmeura, coacaze avem putine, o singura tufa, caci, cele din gradina s-au uscat. Deci, renteaza, este o metoda buna, desi acum frunzele acopera peturile si stolonii „sar” peste ele sa se impamanteneasca””” afara din careu. Am lasat loc pe o parte de strat pentru inmultire.

RUSALIILE  SA VA ADUCA B UCURII IN SUFLETE!

36. Vaiiiii, ce ploaie a tras aseara (22 iunie)  de la 20;40 pana la 21;30! Eram in gradina, udasem castravetii, usturoiul (ca sunt cateva fire de brocoli pe acolo) si jumatate din rosii si deodata incepe vant care se transforma in vijelie, tunete si fulgere, asa ca am fugit in casa ca erau nori urati si negri si ma rugam sa nu cada piatra. Si nu au cazut decat cateva bobite mici si una mare de tot langa treptele casei, am vazut-o ca stateam in trepte si ma rugam. Doamne, nu da piatra nici azi, nici maine, lasa gradina frumoasa asa cum este acum ca sa ma pot bucura de ea si de roadele ei !

Rosiile au crescut atat de mult incat daca vine si azi vijelie, unele pot sa se rupa, trebuie sa le leg cat de curand. Fasolea pitica este plina de pastai, nu am reusit sa o culeg asa ca furtuna a dat-o pe jos, doar maine ma duc sa ma ocup de ea, azi este sarbatoare mare, am fost la biserica si ne-a miruit, ne-au botezat doi preoti si ne-a miruit al treilea asa ca avem sufletele mai usoare dupa tot ce ni se intampla complet gratuit.

37. Marti, 25 iunie, dupa doua zile de sarbatori si ploaie multa am legat si copilit rosiile, am innodat frunzele usturoilor si apoi am primit , cam neasteptat, musafiri: prietena mea din facultate, Carmen de la Timisoara. Asa ca nu am mai continuat cu gradinaritul, doar am cules visine si cirese, am facut compotul de cirese si strudel cu visine, iar azi ploua intruna de nu mai putem culege si face nicio treaba.

Cred ca Nik de la Sibiu m-a rugat sa spun reteta mea de compot si cred ca am uitat sa scriu la raspunsuri, mi-am amintit abia acum si scriu si aici cum fac eu compotul si sta si 3 ani daca este mult si nu se consuma (doar eu mananc, ca-i dulce ). In borcane de (750-800 ) ml am bagat ciresele spalate de mai multe ori (inainte de asta alese sa  nu aiba nicio trauma – pata de boala sau ceva.. ) si ca sa intre bine eu pleznesc fundul borcanului in palma si ciresele se aseaza bine lasand cat mai putine goluri. Apoi am facut siropul din 1 kg zahar si 2 litri apa, amestecat pana se dizolva complet si turnat in borcanele pline cu cirese pana la gura borcanului (ciresele nu lasa zeama ca visinele, asa ca se umplu aproape pana sus). Am luat cate-o aspirina simpla si am pus-o deasupra, pe cirese sau in sirop si am capsat borcanele. In oale mari in care incap cat mai multe borcane am asternut un prosop de bucatarie , am asezat borcanele (sa nu se atinga caci prin incalzire se dilata si pot sa se sparga), le-am acoperit cu alt prosop si am turnat apa calda pana sub capace. Am pus la fiert pe o plita –  nu direct pe flacara –  si din momentul in care clocoteste apa in oala am cronometrat 30 minute. Am stins focul, am acoperit inca cu ceva si cu capacul oalei si am lasat pe loc sa se raceasca pana a doua zi. Le-am scos din apa reci, le-am lasat sa se zvinte si le-am asezat pe raft.

38. A doua zi, de vreo zece zile (azi 1 iulie 2013 ), cand ma pot duce in gradina sa si fac ceva: sa leg, sa copilesc, sa scot frunze vestede, sa scot buruiana de pe carari si sa mai adaug paie printre rosii, sa carnesc varfurile ca-s prea multe si inca nu am ajuns sa seman ce-as fi vrut. Visinele. Atat de multe pe un pomisor atat de mic si atat de bune desi a plouat incontinu cand se coceau. Le-am cules in serii, azi pentru congelator, sirop si visinata, altadata pentru compot , dulceata si alta visinata. Un pomisor atat de mic si atat de multe fructe! Si asta fiindca sotul meu a tuns visinul la varfuri imediat dupa cules. Este , a fost o zi frumoasa , nori dar fara ploaie, ceea ce asteptam demult. Nu cred ca va fi seceta lunile astea care urmeaza, posibil, dar eu  nu cred. Caldura am avut in aprilie si mai, caldura de vara fierbinte, iar iunie am deschis si caloriferul, ploaie, frig si vreme urata. Totusi gradina a crescut, rosiile sunt cat mine, 1,72  m, adica cele inima de bou si albenga, restul sunt mai scunde, dar e padure. E mare nevoie de soare si vant, de aerisire si de miscare a aerului dintre tufe.  Florile la vinetele de la banca de gene cad, dar e bine ca au mai crescut frunze (poate se va descoperi ca frunzele de vinete sunt bune de mancare, 😀 cum am aflat de florile de toporasi ca-s comestibile). Ardeii infloresc, au si fructe, mai ales cei iuti. Zmeura o culeg o data la doua zile, este in cantitate moderata, nu mai am puterea sa o fac si pe ea ceva , asa ca am pus-o in frigider. Mai e si maine o zi. Dimineata incep cu strudelul cu visine, obligatoriu. Si dovleceii s-au facut de snitel. Am deslusit misterul dovleceilor rasariti singuri, sunt cei de anul trecut ca forma, deci o fi ramas unul acolo s-a copt si samanta s-a imprastiat deodata cu gunoiul. Asa ca avem doua feluri de dovlecei: unii mari si grosi pentru ciuispais si altii, adica astia rasariti de capul lor,  lungi si subtiri exact cum trebuie pentru fraganele de dovlecei. Mazarea am terminat-o de cules, e la congelator, spanacul la fel. Catravetii cresc repede, in doua trei zile avem de cules. Cu frunzele de kale nu prea fac decat salate, dar cate salate poti manca? Mai facem si sarmale si pastai si uite asa frunzele de kale se ingalbenesc si merg la compost. Intr-o zi o sa fac o salata numai din ele, ca cea de varza, trebuie sa fie la fel de buna si astfel scap de ele, caci cu atata ploaie au crescut si s-au indesat grozav de tare.

Ce mai avem noi in gradina? Ceapa, inca mai are frunzele verzi dar s-a culcat si astept sa se coaca, morcovi: sunt formati, chiar azi am folosit la ciorba, fasole pitica cu pastai verzi: este atat de buna, atat de dulce si desi pare ca are boabe in pastai are si multa pulpa si este cruda, asa ca tare imi place. Cam astea sunt noutatile despre gradina mea.

DSCN0158

39. Luna iulie a inceput cu mare seceta”””, hihihi! Ploua zilnic, azi este 6 iulie –  adica seara de seara,  torential. Nu-i nimic, este bine doar ca nu mai am unde strange apa si-i pacat de ea.

Prin gradina am scos frunze multe de la rosii, din partea de jos fiindca sunt atat de frunzoase rosiile mele incat nu mai cresc gogonelele, iar frunzele, la soiul de Timis, sunt cat frunzele de palmier, n-am vazut asa ceva niciodata. Ploile au determinat asta, inteleg, dar totusi, frunzele nu-s comestibile. Asa sunt dupa ce am scos un car de frunze.

Am scos ceapa alba , era gata la radacini si cum ploua incontinuu nu mai aveam de ce sa o las, desi frunzele erau inca verzi. Am pus-o la uscat pe o plasa dar, din motive de hoti prin cotetele vecine si disparitie de vietuitoare inaripate, ma astept la „vizite” nocturne si o s-o iau noaptea mai aproape de noi.

Si ceapa infratita ne-a dat rod bogat, am impletit-o si o sa o folosesc, caci, pana acum, toata recolta o tineam pentru plantat anul urmator, dar acum este multa asa ca…

Acum doua, trei zile, cand am scos mazarea, am semanat in locul ei salata, spanac si patrunjel de frunze. Iar in locul cepei albe am plantat niste ardei care erau inghesuiti in niste ghivece si oale sparte . Ceapa galbena o mai las, desi mi-e teama ca se strica de atata ploaie. Ceapa rosie  nu am.

Din visin am facut multe preparate si tot este ca si necules, ba acum cresc visinele si se indulcesc, deci le tin de mancare si de prajitura. Ieri am facut ultimul preparat – dulceata fiarta.

Zmeura culeg din doua in doua zile si o pun la congelator. Am facut si sirop si o sa mai fac . A propos de sirop eu am folosit intotdeauna reteta cu 1 la 3, adica 1 cana de suc, 3 cani de apa si 3 cani de zahar si aspirine (sirop nefiert), dar anul acesta, avand visinele culese pe ploaie si foarte apoase, mi-ar fi iesit zeci de litri de sirop si multe kile de zahar folosit, asa ca am simplificat reteta si nu am mai adaugat apa. In felul acesta: 3 cani de suc si 3 cani de zahar si cateva aspirine. Fara apa. Sper ca o sa fie mai bun, adica mai concentrat si se va pune mai putin in pahar cand diluam cu apa minerala. Asta la iarna. Acum beau sucul de visine simplu, fara zahar. Stiati ce bun la fiere si ficat este sucul de visine? Ori visine mancate imediat dupa ce ai consumat ceva greu? Eu de aceea ii zic, compotului de visine, medicament.

Siropul de zmeura si pe cel de coacaze negre le fac dupa reteta veche, adica cu apa, fiindca ele nu-s apoase.

Am observat ca vinetelor le merge mai bine dupa ce le-am administrat zeama macerat de urzici. La fel si ardeilor, adica, astia nu aveau frunze prea multe si asta am dorit noi sa faca frunze multe, caci flori fac oricum. Le-am stropit doar cu zeama bordeleza ca si pe rosii, parca alaltaieri, in 4 iulie, dar apoi a tras ploaia aia torentiala, ori in seara de 3 iulie? Nu mai stiu. Important este sa nu se strice recolta, de orice fel.

O, da, atat de frumosi sunt ferfenii dintre rosii!!!! Mai am si in gradinuta, sub visin, dar alea sunt pe cale de disparitie. Astea dintre rosii sunt bogate, sanatoase, au multe flori si tin mult, adica tot timpul. Dovada ca pamantul aici este gras ca le place pana si lor, craitelor. Superba idee, sa traiasca cine a  gandit-o si popularizat-o, ca eu chiar nu stiam de eficienta lor prin gradina de legume.

40. La 14 iulie gradina este frumoasa. As sta acolo toata ziua daca nu ar fi treaba de facut prin alte parti. Cu conservatul am cam terminat, deocamdata, acum ma focusez pe salate din frunze si niscai legume. Apropo, am cules deja rosii cherry si kumato – tot cherry – si le-am mancat, seara, cu branza, untura –  de la friptura –  pe paine…ca altadata. Untura revine in forta, de ce-ar fi mai bun uleiul daca si el este rau si trebuie sa gatim in tigai de ceramica, complet fara ulei???? Nu stiu, noi avem analizele bune, ne simtim bine, Doamne ajuta! La putere sunt, acum, dovleceii. Fac ciuspais/ciulama, friganele si acum am luat din cei mici pentru salata cu usturoi si arei iute. Castravetii tot asa, ii mancam cruzi, nu am pus nici la soare,  nu mi-e dor de…acru, lamaia isi face efectul destul de bine. Zmeura mai este de cules, fac spuma , amestec cu smantana lichida si o congelez. E buna si nu pun asa de mult zahar ca la reteta. In sfarsit am terminat si visinele – desi mai sunt pe pom – ultimele culese au mers tot la congelator. O sa fie bune la iarna.

Pe aici in fiecare dupamasa se inoreaza si nu ploua, asa ca am udat rosiile, ardeii, vinetele, castravetii si le-am dat si macerat de urzici, caci nu mai avem de la pasari. Am semanat, dupa ce am scos ceapa, fasole si marar, patrunjelul de frunze rasare, salata si spanacul, semanate mai demult, au rasarit dar cartita mi-a scos spanacul afara. Rosiile mele, unele soiuri, au doi metri, au fructe si mai sus, au flori si  suntem multumiti de evolutie si foarte incantata eu ca-s mulcite si nu mai trebuie sa le sap si sa le ud, acum cum nu mai ploua… In locul cepei a ramas tomatillo, care au o evolutie spectaculara – dupa ce am scos ceapa si le-am sapat si udat au aparut lampioanele.

Si morcovii sunt buni, mananc zilnic unul singur, pentru vedere :))

Incepe sa lege brocoli din usturoi (ca am pus in mai multe locuri).

Saptama care vine as vrea sa-mi iau concediu, adica sa nu fac nimic ceea ce trebuie ci sa fac numai ceea ce-mi place mie.

Sa aveti o saptamana cum va place!

41. Ieri, de ziua mea, 17 iulie, am cules rosiile astea inima de bou:

Si urmeaza astea, brandywine:

care cred ca-s galbene

42. Este 27 iulie si e cald. Din nou nu mai ploua, udam in gradina si florile aproape zilnic. Culegem rosii – azi am cules cam un kg si jumatate –  multe cherry, inima de bou, kumato si mari de Timis. Astea s-au copt, Am cules si albenga si brandywine. Sunt bune toate. Azi mi-am facut o alta pofta, tocanita de pui cu castraveti murati la soare, asa cum mancam acasa la mama mea. A iesit foarte buna, am avut un pui mare din acela pentru gril, fara maruntaie.

Am scos usturoiul. Am cules prima fasole de pe araci. Acum trebuie sa leg niste rosii care s-au indepartat de araci si au patlagele pe ramuri. E cald si seceta.

43. Am vrut sa scriu imediat, ca sa nu uit, cand a plouat tare la noi: in noaptea de 31 august intre 2:45 si 3: 15. Cam jumatate de ora a plouat torential, ziceai ca se arunca de sus cu galetile apa, salata s-a turtit de pamant, o tomatillo a cazut c-a fost si vijelie, dar ma bucur ca nu s-au rupt crengi din parul incarcat de rod. Azi e 1 august 2013 si caldura s-a instalat de dimineata. Am cules fasole, am plantat niste usturoi vechi si arpagic ramas din primavara ca sa fie „de verde” la toamna, am mai semanat salata si marar, am raschirat cu un instrumesnt pe care mi l-a luat sotul meu, asa cu trei degete, pe langa fasolea de-a doua, am cules rosiile coapte, am pus sperietoare in gradina langa un pom, brocoli se fac toate deodata si nu prea frumoase, am mai cules zmeura ca am din cea remontanta care face toata vara, capsuni, deasemenea si ii mancam. Am constatat ca-s bune si alunele asa crude, sunt atat de mari si neuleioase asa ca le mananc. Sotul meu sparge zilnic samburi de caise si de piersici si mancam si samburi. Sincer, eu m-am ingrsat in vara asta mai mult ca in orice iarna, sunt disperata, dar tocmai am mancat patru felii de strudel cu zmeura la micul dejun. E greu sa te abtii de la mancare. Ieri l-am intrebat pe sotul meu daca noi mai facem si altceva decat sa mancam toata ziua si mi-a raspuns ca mai si dormim.

  

Poze de dinainte de ploaie.

Off, e rau sa nu ai treaba prin gradina, sa nu faci efort fizic care sa te slabeasca, e greu in vara asta. Eu slabesc cand plec de acasa, deci e semn c-ar trebui s-o tund…

44. Azi, 6 august, Schimbarea la fata  domnului. Canicula in continuare. Ce ud dimineata seara nu se mai vede. Ce culeg seara se aduna in camara.

Azi am experimentat „salata dubla”. Ca sa reusim sa consumam, cat de cat, legumele din camara, am facut doua salate diferite: una de castraveti cu menta si usturoi, cu otet de mere si miere de albine si cealalta, off, cealalta cu baza din rosii si restul frunze, frunze de salata, de spanac, de busuioc, de patrunjei si toate baby ca-s semanate de-a doua, adica dupa mazare. Asta am dres-o cu zeama de lamaie si ulei de masline si atat. Aveam rosii de toate culorile, alea cherry sunt grozave, cel putin cele galbene in forma de para, seminte primite de vreo 3 ani de la nepoata mea si nesamanate deloc pana anul asta…ooo, de stiam ca-s asa de  bune!!! Dar, pana la urma, bine ca am descoperit.

Am cules cam 25 de kile de rosii pana acum. Eu le mananc ca pe fructe – ca perele le mananca graurii –  si ce raman neconsumate se aduna de-un bulion acolo. Sa fac un clasament al gustului, pentru mine, al rosiilor:

1. marmande (s-au copt doua, trei si da, au un gust superb, o sa mai seman )

2. galben-para

3. mari de Timisoara

4. black crim

5. Inima de bou

6. portocalii de la banca de gene

7. Brandywine

8. kumato

9. cherry rosii cu mot in varf

Astea imi plac la gust sa le mananc goale si fara sare, iar inima de bou de la banca de gene nu-mi plac la gust deloc-deloc. Nu le mananc goale nici pe cele lungi de la taica si nici Albenga, desi sunt bune si alea. Dar eu am facut un clasament al gustului fara adaosuri de sare, cum e gustul lor asa de la natura, altfel sunt bune toate si cele din piata pe care , ca sa le pot manca puneam sare. Si ma mai intreb de ce mi-s umflate gleznele????

45. Azi, 7 august 2013, am sapat vinetele si am udat cu macerat de urzica si ardeii. Dimineata am udat tare de tot, la ardei se cunoaste ca ei acopera pamantul si ieri i-am sapat ca era crapat pamantul,  dar la vinete nu se cunostea udatul. Ziua de azi a fost caniculara, arde tot. Trandafirii care ieri erau boboci s-au deschis si au petalele arse, inegrite. Pacat.

Rosii cherry de diferite culori si forme.

46. E 10 august si canicula. Tomatillo se ofileau la frunze si nu stiam de ce caci le udam zilnic destul de tare. Am luat saputa mica si am cautat langa radacini sa vad ce-i. Era uscaciunea de pe lume. Deci, apa uda cam 7 cm si radacinile din pamant nu aveau umezeala, asa ca am sapat adanc pe langa ele, am pus furtunul sa balteasca apa si azi am mulcit cu fan uscat. Sunt pe locul unde am scos ceapa si pe langa ele creste si infloreste, de zor, fasolea de-a doua, adica seminte ramase din primavara ca sa nu se gargariteze le-am semanat in locul cepei si acum is plina de fasole ca infloreste si rodeste  si cea din prima, inca o data. De aia acolo pamantul se usca repede ca era descoperit, asa ca acum l-am acoperit, doar pe langa tomatillo, cu fan uscat.

Ma intreaba lumea ce fac cu ele? Pai ce sa fac, le mananc ca pe orice leguma, cand se vor maturiza si coace. Contin multa vitamina C ca-s acrisoare rau, dar mie imi place acrul natural, nu acela indus  🙂

47. Da, az’noapte  (11 august 2013 ) pe la 2, a inceput sa ploua iarasi asa ca acum zece zile, tare si rapait, nu mai stiu cat a durat c-am readormit in zgomotul ploii mult asteptate. Sotul meu s-a sculat si a mutat apa, din cazanul in care se scurge un burlan, in alt butoi. M-am trezit vazandu-l ca citeste cu lampa de carte – este o panoplie pe care o pui pe pagina si lumineaza doar pagina. Ce faci, ma gandii si n-am putut exprima gandul c-am adormit iar. Abia azi dimineata cand am vazut un butoi plin cu apa si pelerina de ploaie pe scaun am inteles ce facea el pe la miezul noptii. Scumpa apa de ploaie, tare scumpa.

48. Pana acum, 18 august 2013, am facut doua serii de bulion, o serie de gem de rubarbar care se alatura gemurilor din cirese, visine, caise, compoturilor din cirese, visine, caise, siropurilor din visine, capsuni, zmeura, coacaze, borcanelor de castraveti. Din pere nu am facut, inca nimic: cad cele care au vierme si sper sa nu cada toate. Le depun in butoi . Am mancat gem de caise facut de o prietena a mea, excelent gemul fiindca a pus in el samburi intregi de caise si felii din coji de lamai, precum si zeama de lamaie. Asa o sa fac eu la gemul de piersici. OOO… ce fain au crescut piersicile in unii dintre pomi! Posibil sa fie secretul acela, o sa repet si la toamna.

Acum ma gandesc sa fac suc din rosii dupa ce-mi procur sticle cu capace securit.

48. Vineri (azi e luni 26 august) am pus 3 kg de pere taiate intr-un kg de zahar sau invers si a doua zi, dupa ce am amestecat si s-a dizolvat (nu topit cum zice lumea ) zaharul am pus pe foc mare, pe plita. Am adaugat doi pumni de samburi de caise, decojiti (se arunca in apa fierbinte si se scot dupa 30 secunde , se desprind cojile alea maronii de pe samburi) si o lamaie si jumatate feliata cu , stiti voi, cutitul ala din reclama pe care l-am primit de curand. Vaaaai, ce gem b un a iesit!!! E chiar mai bun decat cel de rubarbar, care-i cel mai bun.

In gradina, azi, am plantat/mutat goji din jardiniera in locul unde as vrea sa ramana ca si gard viu. Dupa o saptamana o sa-i ciupesc la varfuri ca sa se ramifice. Sau sa-i las asa pana la primavara, nu stiu.

Sambata am cules si alunele. Niciodata nu s-au desprins atat de devreme alunele din coaja. Anul asta s-au desprins, le gaseam pe jos (si sunt deja destui aluni rasariti, nu mai vreau sa ramana si sa incolteasca, pierdute printre frunze ), le-am spart si am vazut ca samburele se desprinde de coaja, doar ca nu-i uscat, dar aluna fiind desprinsa de coaja ei verde nu mai influenteaza la uscare.

A mai si plouat un pic, am mai udat ardeii si celelalte, in afara de rosii, am ceapa verde, usturoi verde, doar ridichi nu am mai semanat pe seceta asta, salata si spanac, deasemenea si trebuie udate. Si brocoli trebuie udat, l-am cules a doua sau a treia oara. Tomatillo se coc, se ingalbenesc, se rastoarna aracii cu ele cu tot, sunt atat de incarcate de rod, dar eu, deja am ajuns la saturatie si cu rosiile . Mananc pere, struguri, zmeura si capsuni asa ca nu mai incap si legumele. Trist e ca se fac toate deodata.

Acesti ardei mov ii am de la nepoata mea din CA, anul asta nu i-am semanat si uite ca au rasarit din semintele mele in care am stiut ca-s ardei care fac fructul in sus. Mie imi place gustul celor cu fructul in sus si cum tot ce-am cumparat/gasit era cu fructul in jos am zis sa semana si din samanta mea macar un rand. Si printre ele sunt doua fire cu ardei mov.

Si kapia e faina, o astept sa se coaca sa nu cumpar din alea gtratate cu pesticide, destul am cumparat vinetele care asteapta zacusca in congelator.

Si goji are rod, un singur fir cu ramificatiile dobandite intr-un an (in toamna trecuta l-am plantat in gradina, din ghiveci).

Ce treaba mai am? Destula. Sa repet gemul din pere cu perele curatite de coaja, sa fac si compotul, sa mai fac ceva din rosii – habar n-am ce – si de saptamana viitoare avem alta treaba cu mesteri.

Era sa uit, trebuie sa stiu cand am facut-o: am semanat cativa samburi de cirese   amare. De ce sa cumpar eu pomul pe care sa-l astept cativa ani pana rodeste, cand tot atat astept si dupa ce rasare al meu. Sper sa rasara, ciresele amare erau stafidite de coapte  😀

48. Joi, 29 august. Aflu – de fapt imi reaminteste televizorul – ca azi e sarbatoare si nu se foloseste cutitul. Eu, doar, am fiert perele puse in zahar aseara, am vrut sa facem si alt bulion din rosiile culese de demult, dar, Doamne- Doamne ne-a oprit (era munca cu cutitul, eu le taiam cu mana, sotul meu cu masina…) deci nu s-a putut asa ca, acum, ma bucur. Vom fierbe maine rosiile. culese.

49. E marti, 3 septembrie 2013. S-a facut frig si ploua rece. Am cam strans rosiile sa  nu se crape. Am cam facut din rosii si din pere ce aveam  in gand, raman piersicile care incep sa cada, se coc. Sa terminam cu santierul din casa si voi face si zacusca. Azi au inceput lucrari la baia de sus. Rosiile cherry le-am atarnat asa:

sa se usuce, zic.

52. Este 26 septembrie 2013. O zi in incalzire dupa ce am deschis calorifere si am marit flacara de veghe. Azi am facut retur. Nu-mi place prognoza, sper sa n u fie buna, m-am saturat, deja, de frig.

Am mai scris aici dar cand sa actualizez a dat error si am pierdut tot ce-am adaugat, am lasat asa. Pentru cine stiu eu ca citeste tot ce scriu eu, „litera de litera, cuvant cu cuvant”, mai bine ar citi  Fiodor Dostoevski.

Intre timp am strans toate perele si toate piersicile, le-am pus in butoaie la fermentat pe cele mai „rele”, cu celelalte am facut ce se face din fructe. Acum strangem strugurii, ii lasam, sa -si prepare fructoza, in saci si saptamana viitoare ii vom zdrobi.Prin gradina mai avem tomatillo multe, brocoli, ardei si niste gogonele. Daca vine frigul noptile urmatoare ar trebui sa stiu ca  sa culeg tomatillo si gogonelele, dar nu stiu sigur. Din tomatillo am facut salsa, am scris o postare despre reteta. Voi mai face, caci, deja, le-am impartit (borcanele).

Ce-as mai avea de facut? Curatenie si gogosari in sos, curatenie si gogosari cu vinete, curatenie si salsa, curatenie si alte conserve, poate, din rubarbar. Apoi varza murata si gata. Dar, pana  nu am cateva zile cu soare si mai calde, nu ma apuc de curatenie. Azi am facut zacusca: am avut cumparate vinetele, din acelea albe, mari si bune din care au fost pe piata la inceput, restul de la mine din gradina. Am copt ieri 7 kg de ardei, kapia si gogosari. Zacusca a iesit atat de b una! Mi-au iesit 30 de borcane dintre care  doua mari de 750ml. Foarte bine, zic, fiindca nu am pus toate vinetele si credeam ca-mi iese mai putina, dar ma bucur ca e buna, ca o s-o papam anul asta, anul viitor si poate si la anul urmator, cine stie!Acum fierbe in bain marie, in duntz, adica.

A, sa nu uit, am aflat , mai demult, despre cum se uda orhideele ca sa infloreasca si nu am luat in seama, am zis ca „io” stiu mai bine cum sa le ud, dar, acum  ceva vreme, m-am hotarat sa incerc metoda cu scufundare in apa si lasate acolo cateva ore. Cu grija sa nu ajunga apa la baza ultimei frunze. Ce am constatat dupa putin timp este ca ies o multime de muguri care nu stiu inca daca sunt de radacini sau de flori, dar, oricum, am facut bine, le-am stimulat, au o multime de frunze, le tot cresc si primele nu se usuca, nu cad, deci e bine. Le-am si gasit un loc mai luminos in fereastra de la dormitor si vad ca le place. Lamaile cresc si ele de parca-s portocale si nu se coc. Am pus mana pe una sa vad daca se desprinde si, culmea, era deja putin rupta codita si s-a desprins, desi nu era complet galbena. Dar e acra, dovada ca nu trebuia luata, cand sunt coapte lamaile mele sunt bune de mancat asa ca fructele, nu-s foarte acre.

53. Sigur am postat azi o adaugire, dar cand sa vad, acum , seara, nu e. Nu e ok ce mi se intampla de ceva vreme, postez, public, error si pierd textul. Altul nu mai scriu. Mi s-a intamplat si pe fb.  Altul  nu mai scriu la fel, ca nu-s robot.

Azi am facut inca un compot de piersici si am pus de gem, cu zahar, piersici amestecate cu pere. Mai avem cam o galeata de piersici si o jumatate de lada de pere, apoi strugurii. As face ceva si din struguri dar nu stiu cum sa scot doar samburii, nu am aparat. Am cules tomatillo care erau iesite din foita, fasolea verde de pastai am facut-o ciorba, brocoli este foarte mult anul asta ca a plouat si ploua si se face, ca varza. Si telina este mare, sa n-o manance animalul din pamant.

54. Normal ca am scris si ieri, normal ca a dat error, normal ca nu mai scriu inca o data, incep sa ma distrez: cand eram…ma rog, mica, scriam scrisori si atat; mie imi ajungea sa le scriu, destinatarul nu stia niciodata ca i-am scris, eu ma descarcam de tot ce aveam de spus si era bine. Cand faceam ordine prin sertare gaseam plicurile, erau, de cele mai multe ori, felicitari de sarbatori. Le deschideam, le citeam, ma amuzam copios si gata. Vad ca incepe sa mi se intample din nou: eu scriu, dau actualizare, imi da error si gata.

Azi e 3 octombrie 2013. Din 1 oct s-a lasat frigul de noapte, insa, inca nu am avut negative. Am cules tot din gradina de frica negativelor, camara este preaplina de toate felurile, trebuie sa fac salata de toamna, am luat si niste castraveti si hrean, caci, restul avem noi si dimineata voi face ciolomada. Strugurii asteapta sa fie zdrobiti, cu perele si piersicile am terminat, florile le-am bagat in casa, am cumparat un dulapior pentru baie, e foarte fain dar inca nu am terminat curatenia propusa; e prea frig, asa ca se amana.

55. In sfarsit, ma saturasem sa tot astept cu inima stransa , a inghetat azinoapte; – 5 grade C. Noaptea de 4 octombrie 2013. De acum ne-am linistit. Ne linistiseram noi mai demult ca am cules tot, doar telina am scos-o azi. Brocoli si kalele raman sa – mi deserveasca nevoia de vitamine, raman si frunzele de patrunjel; pe cele de marar le-am cules. De acum, fie ca va fi cald, fie ca nu, incet-incet, ne pregatim de iernat. Azi am facut salsa din tomatillo, o parte doar, cele pe care le-am cules pe frig si ploaie, acestea par sa nu ramana intacte, cele culese dinainte de vremea asta rea, sunt sanatoase si le folosesc ca salata, cu putin ulei de masline si atat. Am facut o supa din rasol de vita, foarte buna. Stiati ca in supa se pun si doi ardei albi grasi? Si ceapa se lasa cu frunzele rosii?

E sambata. A fost soare toata ziua, lipsa de soare m-a cam turtit in luna septembrie. Azi nu am iesit o ora pe strazi asa cum mi-am propus, dar mai este pana seara, e abia 6 fara un sfert. Of, de cand vreau sa fac niste rulouri din aluat foietaj!!! Si  nu am un tuleu sau cocean cum se zice pe aici, sa-l fac bucati si sa coc pe ele rulourile 🙁 Asa ca nu mancam prajituri, mancam fructe si ne punem pofta-n cui pana imi gasesc un tuleu. Voi pe ce coaceti rulourile?

56. E 12 noiembrie 2013.Pozele de pe pagina asta au disparut 🙁 Foarte interesant, nu stiu cum asta, oricum, pagina asta va fi , azi, incheiata caci gradina a primit o plapuma de paie din 5 noiembrie, au mai ramas brocolii (pe care mi-i manca vacile unui vecin mai de departe, intinzandu-se peste gard ), kale, patrunjel frunze, spanac, ceapa si usturoi.

A fost, 2013, un an foarte bun, a plouat cand a trebuit, s-au facut toate si, la mine, in mai multe serii. Multumesc Lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat! Am pregatit pamantul pentru rasaduri, o sa pun pamant si in jardinierele in care o sa seman rosiile si le las afara sa le ploua sa le ninga, sa inghete si prin februarie le iau in pivnita si apoi in casa, la semanat.

Vremea este inca destul de calda. Toporasii au inflorit, trandafirul urcator a inmugurit, bine ca nu se deschid mugurii de la pomi.  Sa vad daca mai pot pune niste poze si daca s-or vedea pe pagina.

DSCN2265DSCN2275Sa fim sanatosi, sa depasim, cu totii, iarna despre care nu stim nimic, sa ne regasim cu preocupari dornice de verde, de plantute, de seminte in primavara si sa golim congelatoarele de fructele si legumele din ele (ca eu cam uit, ma trezesc cumparand fructe, iarna, cand am in congelator o multime).

FINIȘ 2013

START 2014

* 4 feb.  – am semanat petunii negre si colorate; semintele de petunii negre sunt de la mine, caci, niciodata nu se repeta nimic la fel, deci posibil ca la primavara sa nu se mai afle, pe piata, din astea, iar cele colorate le-am avut de anul trecut de cumparat, ramase. am scos rodiul la lumina, din pivnita, caci are deja lastari noi si tarhonul are lastari lungi si l-am adus la lumina. Ziua este soare si peste zero grade C, noaptea este ger de pana la – 15 C. Zapada se topeste incet. Soarele este destul de puternic, incalzezte prin geam foarte tare. DSCN2974Sa vedem ce rasare, daca rasare ceva. nu le-am semanat dese ca, altadata, cand erau dese, au cazut toate de „caderea plantutelor”. nu le-am acoperit cu pamant, dar trebuie umezit la suprafata pana incoltesc. Si afara este asa: DSCN2936Inca mai este zapada si azi, 7 feb. 10 feb. – am semanat ardeii si rosiile mai putin rosiile cherry de orice soi. Apoi am semanat si cherry: kumato, pere galbene si rosii de la Suceava. Si busuioc am semanat.

12 feb. – am semanat fragi pentru bordura- care nu lastaresc –  si tomatillo. incep sa se vada petuniile negre, cele colorate, de cumparat, inca nu. cresonul este verde tocmai bun de mancare; oare?! cu ce, ca branza de vaci buna la gust nu o sa am decat sambata 🙁 

17 feb.- am semanat busuioc, condurii doamnei, ferfeni. au rasarit rosiile, mai putin cele cherry si Albenga.

19 feb. – am mai semanat un rand de rosii, ardei si vinete  toate de cumparat. au rasarit rosiile semanate in 10 feb. dar nu toate soiurile si nu uniform, asa ca trebuie sa repet operatia ca sa  am si de dat. ardeii apar si ei, dar nu toate soiurile deodata. vremea este calda. am scos smochinii din pivnita si vad ca au in varfuri muguri, iar la noduri, flori, adica muguri de flori,  smochne. ma bucur ca avem soare in ferestre. rosiile le tin la 15 grade,  nu deschid caloriferul,  nu vreau sa creasca inalte si nici  nu le-am udat deloc de cand le-am semanat (erau acoperite inainte de a rasari). am udat destul de bine inainte de insamantare. acum fierb foile de ceapa si, cand va fi cazul, le ud cu zeama asta.

24 feb. – au rasarit toate cele semanate in 19. am semanat salata, rucola , varrza chinezeasca si alte seminte puse la inmuiat.

26 feb.- rasar din  semintele inmuiate si semanate in 24. azi este prima zi cu soare in ferestre de o saptamana incoace.

2 martie. – pana ieri, 1 martie, a fost cald si soare. azi este frig si vant. am inceput in gradina, dat fiind ca am gasit arpagic de  soiul dorit, am sapat cateva straturi si am plantat arpagic. am curatit capsunii de uscaturi si i-am sapat. am lucrat 2 zile pe care acum le simt in musculatura: febra. prognoza zice ca pana miercuri va fi tot innorat.  este vant tare, toata curtea e plina de ceea ce a imprastiat vantul, dar e duminica.

4 martie.- am plantat usturoiul si ceapa „sapte frati”. este frig si vant si innorat .

10 martie. – petuniile cresc greu dar sunt ok.DSCN3144

DSCN3170 iar rasadurile sunt in faza de repicat- primele rosii.

11 martie. – am repicat rosiile move, mari de Timis si un soi din piata care mi-au placut si le-am luat seminte. mai sunt mari cele galbene  din prima serie de insamantari. e soare de ieri, 10 martie. am imprejmuit capsunii cu peturi pline cu apa calda si am curatit fragii de frunzele uscate cazute din meri. am sapat pentru a insamanta mazarea, maine. 

14 martie.- am semanat mazare, spanac, kale, varza chinezeasca, ridichi si niste salata verde. am repicat rosiile galbene mari. zilele trecute am semanat niste ardei gras galben si Barbara si salata de doua soiuri  si condurasi ca erau putini in tr-un plic, doar 13 seminte, in cutii. in curte am semanat ferfeni si pufuleti, in jardiniere. vremea este calda ziua si -2 ori -3 grade C noaptea si bruma dimineata.

19 martie. –  alaltaieri am semanat un stratulet de morcovi. incepe sa rasara ceapa si usturoiul. din 13 seminte de conduras au rasarit 3 fire. era soare de dimineata pana pa la 12 cand s-a innorat si intunecat cerul. apoi a inceput ploaia. rasadurile le aerisesc indiferent de vreme si de temperatura de afara, un timp mai mic sau mai mare. forsythia este saraca in flori anul acesta, incepe. viorelele sunt superbe. primula nu-i ca altadata – de cand am umblat la ea si am rarit-o, nu mai este foarte bogata in flori. am observat ca la toate se intampla asa cand le „stingheresti”,  parca o iau de la inceput. ploaia este buna si neasteptata, se spunea ca-i cald si soare pe la meteo.

22 martie. – sambata, adica azi, am plantat cartofi in sistem supraetajat, cilindric, mulcit. numarul cartofilor insamantati este 6×5 + 3×3 = 39 cartofi = 3,5 kg.   aria bazei = 3,14 x 0,4 la patrat mp. inaltimea 1,2 m pe  6 etaje. aria laterala = 2×3,14 x o,4 x 1,2 mp. aria utila = 3,14×0,4 la patrat mp + 2×3,14×0,4 x1,2  mp = 0,5026 mp + 3,0144mp = 3,517 mp. din lipsa de spatiu pe orizontala si din curiozitate. raza bazei si inaltimea cilindrului le-am aproximat, luni  le voi masura. Cool, nu? au rasarit ceapa, usturoiul, kalele. si azi, 24 martie, am gasit un cartof cu coltii mari si l-am varat si pe el in stratul de la suprafata, deci am pus 40 de cartofi.

DSCN3302

Cam asa arata cilindrul meu cu cartofi.

24 martie. – azi am prasit ceapa si usturoiul si am presarat var printre randuri. am sapat o portiune in care am semanat fasolea oloaga galbena si verde.

19 aprilie. – vreme si vremuri urate.  frig si ploaie. ploaia n-ar strica, n-a nins iarna, n-a stat zapada pe sol, n-a plouat iarna deci e binevenita ploaia. insa frigul si vantul, mai ales vantul, sunt urate. frunzele tinere de avocado din trepte si de rodiu din balcon s-au sfrijit/innegrit si terminat doar de vand, ca n-am avut sub zero. a fost musai sa-i scot afara sa fac curat in casa, m-am saturat cat i-am scos si iar bagat in casa de vreme rea, acum i-am lasat, faca-se voia Ta, Doamne!

Prin gradina ceapa incepe cate una sa putrezeasca o frunza la nivelul solului; frig, umezeala, lipsa de luminozotate si gata, conditii de mucegaiuri si ciuperci. da, m-am cam saturat de toate astea. lalelele sunt de un metru, vantul le culca, le despetaleaza” nu am vreme frumoasa de stat in curte si a ma bucura de zumzewt si soare. a fost odata. bine, fie si asa, daca asa trebuie sa fie ?!

E seara de Inviere, am terminat treaba, am vrut sa fac si un tort dar nu mai am putere fiindca vremea asta innorata si umeda  mi-a dat dureri , blocaje si alte frumuseti prin articulatii. voi sta la orizontala pana la 23 apoi ne pregatim sa merem la Inviere. am reusit sa ma impartasesc, azi dimineata m-am intors cu sufletul usurat dar vremea nu ma lasa sa ma bucur, nu ma pot  bucura , inca. Sper ca dupa ora 3 dimineata sa ma bucur cu o palinca si-un ou, cu un ciolan afumat feliat si ceapa verde, cu ridichi si usturoi verde, cu salata boeuf si cozonac ori pasca. unde or incapea astea toate? nu conteaza, ma voi stradui si dupa aia voi dormi .

Sarbatori fericite va doresc voua tuturor cititorilor mei!

20 aprilie – Paștile :  Hristos a inviat!

o zi insorita si calduroasa. la Inviere am mancat un frig cumpltit; batea vantul in rafale. Slujba a durat 2,5 ore pana a inceput sa dea Pasti. la ora 3 am fost acasa cu lumina sfanta. la 4 m-am culcat si la 10,30 m-am trezit in miez de vara- rasadurile insorite din balcon ofilite, caldura mare si de la calorifer. treceri b ruste si musai sa ne acomodam cu asta.  la anul viitor, daca mai traiesc, ma voi imbraca asa: cizmele grele de ger (-30 grade C), ursonul cu gluga si manusi, indiferent de cum va fi vremea si cand vor cadea Pastile.

SARBATORI DE PASTI FERICITE TUTUROR!

25. aprilie . doua zile calde si fara vant am avut: prima si a doua zi de Pasti. Apoi au inceput iar vantul si ploile. Este saptamana luminata in care doar ieri, joi, a fost zi de lucru dar a plouat cu vant. azi este Izvorul Tamaduirii si este vant tare. situatia mea este asa: liliacul incepe sa infloreasca, lalele se scutura, nu ma uita sunt peste tot, iarba trebuie tunsa, merii din gradina in floare si fara albine. din paiele cu cartofi ies plantele cate una. petuniile rasadite nu cresc deloc ca-i frig si le tin afara. am treaba insa nu-i voie sa lucram. vantul ma face nervoasa. rasadurile de rosii au crescut din lipsa de lumina, unele infloresc dar pamantul este rece, nu stiu cand voi putea sa le mut in gradina. anul trecut am plantat rosiile incepand din 3 mai, ca erau Pastele in 4 mai, anul asta le-am semanat destul de devreme. 

29 Iulie 2015. nu am mai scris aici ca mi se parea ca nu inreseaza pe nimeni (fiindca nu erau comentarii sau intrebari) mi-am facut o pagina privata unde imi notez ce fac, ca  sa stim noi. acum ca m-a intrebat Anne de sirop, m-am uitat la pagina si voi face un rezumat.

Este seceta. Ud  toata gradina din doua in doua zile, seara, ca sa aiba timp noaptea sa se absoarba fiindca ziua se evapora rapid si se usuca repede pamantul. Rosiile le ud desi sunt mulcite cu paie, au vrejii enormi si multe gogonele asa ca de unde sa creasca ele, gogonelele daca toata rezerva de apa din sol este preluata de frunze? Intr-un ghiveci(ca am lasat si-n ghivece cele ce nu mi-au incaput in gradina), din lipsa de apa,  s-a produs un efect din lipsa de apa la tot ciorchinele. O sa scriu cu poze un articol despre asta. Deci, dati apa la rosii chiar in perioada de coacere caci simultan sunt si gogonele care trebuie sa creasca.

Daca am udat tot timpul, si ardeii au inceput sa se  arate cu rod, mai ales cei b ulgaresti. Nu am mai sapat nimic de mult timp, desi ardeii ar trebui, insa ii sapa cartitele tot timpul.

Avem salata verde de cules, ridichi jumate rosii jumate albe dar numai fiindca am udat. Capsunii fac a doua oara fructe dar fiind foarte cald, fructele nu mai sunt asa mari si spumoase ca si primele, cele de primavara, asa ca sper sa se potoleasca temperatura atmosferei catva timp. Ar trebui si sa ploua, azi a plouat dar nu se vedea sub pomi. A stropit, adica, pe frunze.

Castravetii, abia de cateva zile am cules primii, au fost necajiti, la umbra merilor si scormoniti de cartite, multa vreme credeam ca nu se mai fac; acum se vad destui. Dovlecei am avut multi, ne-am cam saturat si de tuispais si de friganele, chiftele cu branza am facut o data, insa, prea mult ulei la prajire. Am constatat ca uleiul de rapita nu se absoarbe asa de mult ca cel de floarea soarelui, asa ca, la prajit ceva, il folosesc. Si nici nu se arde asta.

In curte si in gradina s-au „invitat” la mere si acum la fructele de soc de alaturi, un stol intreg de grauri; canta frumos dar ne-au stricat si merele ionatane care inca nu-s maturizate si se apuca de perele de toamna si nu’j ce sa le fac  :(((((((

Ceapa de arpagic am pus un strat si am adunat-o demult, se usuca in balcon, la umbra. Usturoiul l-am scos sambata seara si e frumos, nu am gasit decat 3 capatani mucegait ca am udat peste el la rosiile din a doua serie, semanate dupa grindina. Ceapa sapte frati este cea mai faina. E multa si sanatoasa. Mazarea e in congelator dar nu am scos vrejii si a inflorit iarasi dupa ploile de acum ceva timp. Fasolea verde e enorm de multa si o las sa se coaca ca e tare faina la boabe. Fasolea urcatoare este destula, am tot mancat si am pus si la congelator, maine e din nou de cules. Bineinteles ca o ud, dar incep frunzele sa nu mai reziste la arsita zilei.

Morcovii semanati printre randurile de ceapa sunt frumosi si mai cresc ca au timp. Sper sa nu mi-i gaseasca harciogii care, anul trecut, mi-i i-a  mancat ca am zis ca nu mai cultiv plante cu rod in pamant din cauza lor, telina a mancat-o anul trecut jumatate. Acum avem si sfecla ca mi-a dat sora mea multe seminte aduse din Germania si asa am si mangold care-i foarte mult, am macat si am si congelat doar oparit cu abur.

Avem si cateva kale, dar fiindca nu ne place salata de kale, nu am folosit inca. Sunt atat de frumoase, crete si simetrice. Brocoli nu mi se mai face calumea, acum trei zile am vazut o inflorescenta si deja , in loc sa creasca boboci, infloreste. Avem si cateva gulii dar cresc greu(luate de la Timisoara).

Cam acesta este rezumatul (aiurea, ca am scris detalii la greu…) si mi-am cerut,  cu ocazia asta,  scuze ca nu am mai postat pe pagina asta. A, uitasem, rosii culegem de vreo doua saptamani, nu mai cumparam.

SUNT EXCELENTE!!! DOAMNE TINE-LE SANATOASE!

134 Responses to Calendar de grădinaElisei din 2013 începând, 2014 continuand

  1. Pingback: Pagina mea curentă, despre grădinărit, este...Elisa – gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.