Rețete recuperate de pe foi (12* Chifle cu mac, langoș, cozonac)

12. Chifle cu mac (care se fac in seara de ” pomana  porcului”)

– 1 cana de lapte

– 2 linguri de zahar

– (2-4) galbenusuri

– de 25 bani drojdie (un cub)

– sare

– 3 cani de faina

– 1 cana untura/unturita/unt

Preparare aluatului.

Din 2,5 cani de faina cu restul ingredientelor, laptele fiind cald si drojdia pusa in lapte cu zaharul deasupra sa creasca, apoi se amesteca toate cu mana pana se obtine o coca moale si totusi nelipicioasa de mana. Se lasa o ora la crescut la cald, acoperit.

Se ia aluatul pe planseta si se intinde su sucitorul cat se poate sa  nu se rupa. In timp ce-a crescut se freaca 0,5 cana faina cu cana de untura care sa nu fie nici tare din frigider dar  nici sa  nu curga. Cu aceasta crema, impartita in trei se unge (cu prima portie) foaia de aluat peste tot si se impatura ca la cremes. O treime se da peste a doua treime si a treia treime se da peste celelalte doua, obtinand astfel trei straturi de aluat cu doua straturi de untura intre ele. Dupa asta se face la fel si cu cealalta dimensiune a foii, care acum fiind lunga, se ia o treime din ea si se da peste a doua treime, apoi cea de-a treia treime peste celelalte. Se obtine astfel un aluat format din straturi de aluat intercalate cu grasime. Se pune la rece o jumatate de ora, dupa asta se intinde din nou si se repeta ungerea si impaturarea  ca mai inainte, iar la frigider si a treia oara la fel, dupa care se poate intinde o patura, o foaie cat lungimea  tavii, groasa de jumatatea grosimii unui deget si de lungime cat lungimea tavii. Cealalta dimensiune a aluatului trebuie sa fie mai lunga, in susul plansetei pe care lucram.

Umplutura.

– mac macinat (cam 300 g )

– zahar tos (cam 150 g, sau dupa gust)

– coaja rasa de la o lamaie

–  2 sau 3 albusuri ramase de la aluat

Acestea se amesteca cu albusurile nebatute, adica se umezeste macul cu zaharul ca sa stea  adunat, in linie dreapta, pe foaie.

Cum se fac chiflele? Se ia cu lingura din compozitia cu mac si se asaza pe marginea intinsa a foii, pe lungimea cat e tava de lunga. Dupa ce se pune multa compozitie cam cat doua degete de gros, se ruleaza, adica se intoarce aluatul cu tot cu macul o data si inca o data. Se taie cu cutitul sului format si se asaza ruloul in tava cu hartie tapetata. Si asa mai departe. Cand ajungem la aluat gros, il intindem iarasi, mai facem o rulada (aceste rulade sunt tare inguste, nu ca la rulada ungureasca), o trecem in tava si din tot aluatul ies 7 rulouri adica se umple tava. Compozitia de umplutura poate fi in loc de mac, nuci macinate si in loc de coaja de lamaie, rom.

Acest aluat, asa cum l-am descris, este, de fapt, aluat fraged din care se pot face de toate, fie placinte cu branza, cu spanac, cu gem, cu orice doresti.

Se lasa in tava sa mai creasca aluatul si fara sa-l ungem, se introduce la cuptor la 200 C . Cam in 25 sau 30 minute sunt coapte. Daca vezi ca focul e prea mare, micsoreaza-l.

Cand sunt coapte chiflele lu’maica, se taie in tava bucati cam de 5 cm se asaza pe un platou si se presara cu sita zahar vanilat macinat pudra.

Variante. 1.Aluatul se poate intinde tot de la inceput de grosimea unui creion subtire, se taie patrate in care se pune mac, nuci (dupa reteta de umplutura) sau gem si se fac prajiturele in diferite forme: barci, broaste, simple si cum mai aveti inspiratie. Se asaza in tava mai distantat caci vor creste.

2.Alta varianta se fac doua foi de marimea tavii, una pe tava , apoi umplutura (care poate fi si branza dulce cu stafide, galbenus si un pic de gris) peste care a doua foaie. Se inteapa foaia de deasupra cu furculita din loc in loc. Se presara zahar pudra vanilat deasupra cu sita mica, dupa ce sunt coapte.

3. Din  acest aluat, fara sa fie uns si impaturat, doar dupa ce a crescut la dospit, se pot face cozonaci dar si langos.

Autor: mama mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.