Protejarea roșiilor de arșiță

Daca pe gogonelele date in parg ajung razele arzatoare ale soarelui, ziua in amiazaDSCN1353 mare la 50 grade C atunci, am observat in alti ani, dar si anul acesta la o gogonea, se ingalbenesc de la arsura si nu se mai coc normal, nu se mai inrosesc, raman asa, cu pata aia de arsura si la gust normal ca se simte. Asa arata pata galbena/decolorata de arsura pe black crim .

Ca sa evit asta, am acoperit rosiile, pe care bate soarele direct, cu cearceafuri. Altadata am folosit cearceafurile impotriva brumei, in octombrie, dar de ceva vreme  nu au mai tinut rosiile noastre pana in octombrie.

DSCN1350 DSCN1351 DSCN1352

Desigur, este o improvizatie, dar eu sunt maestra in improvizatii. Rezultatul final e tot ce conteaza. Azi am mai cules 9 kg de rosii, mai sunt tot atatea in camara si mai sunt de cules pentru mancat asa crude, deci ne pregatim de conserve. Eu tin rosiile cateva zile, ma uit la ele sa nu se strice daca, cumva, la cules, le-am crapat nitel in timp ce ma chinuiam sa le desprind de la vrej (se desprind, cele mari, foarte greu si eu nu le iau cu tot cu codite ca sa nu se intepe intre ele.

DSCN1342Cum arata fiecare soi?

1. Black crim  DSCN13852. Inima de bou  DSCN13803. Mari de Timis DSCN13884. Albenga  DSCN13845. Marmande  DSCN13746. Portocalii de la banca de gene  DSCN13867. Cherry  rosii  DSCN13788. Kumato negreDSCN13768. Galben para   DSCN1375Mai am Brandywine dar fiind putine le-am mancat. Apoi galbene mari, soiul meu de ani de zile, nu s-au copt inca. Apoi cele lungi (nu le-am pozat) in forma de kapia si un soi din SUA aproape cherry dar mai mari, cam cat nucile acelea mari. Apoi imi rasar in gradina cele ornamentale, mici cat unghia si dulci tare si zemoase, inca nu-s coapte   DSCN1372A, da, mai avem si AC, mie imi vine sa spun AC/DC care sunt move la culoare si nu prea mari, dar bune. Am pus un fir sau doua, restul sunt la gramada in stratul ce inlocuieste mazarea. Vreau sa spun ca petele galbene de pe unele rosii sunt de la blitz ca le-am pozat in casa unde mentinem intunericul sa ne dea impresia de racoare.

8 Responses to Protejarea roșiilor de arșiță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.