Anul acesta au stat mai mult pe jos merele cazute si au cazut,nu gluma…zilnic vreo cateva galeti/corfe si am facut de doua ori gem si am scos 2 saci mari la poarta si au disparut urgent,ceea ce m-a bucurat foarte si am zis sa fie de pomana parintilor mei ca de la ei am acesti pomi,merii de vara.
Azi m-am hotarat sa repet figura cu gemul ca poate ca la iarna ne va lovi criza{citeste foamea) direct in plex si sa avem si noi ceva acolo pe cepune mana la o adica.
Eu nu le dau prin masina ca pe prune ci fiind foarte moi,fainoase si nu zemoase,un soi foarte dulci iar celalalt acrisoare,le tai doar ca sa ramana si la gata niste bucati,asa ca la dulceata.
Am cantarit 4,5 kg de mere net si am adaugat 1,5 kg de zahar si le las pana maine in camara si maine amestec sa se dizolve zaharul si sa faca zeama,apoi le pun in cuptor si gata gemul.Il torn fierbinte in borcane,il capacesc imediat si duc borcanele la perne/dune/paturi/blanuri (fiecare cu ce are).
UpDate 31 iulie 14:53:
A stat in cuptor cam o ora si-un sfert,am amestecat de 5 ori in acest timp.Daca nu amestec se prinde si se arde pe fundul cratitei.
Am taiat bucatile mai mari de data asta si nu s-a macerat de tot asa ca se gasesc bucati ca mierea solida prin el. Asa trebuie sa fie gemul,sa simti bucatile de fruct ca daca nu…atunci este magiun(pigmez banatenesc). De fapt asta este pentru placinte.Si uite cum ramane fundul cratitei,curat,curat…n-are voie sa se prinda ca-i schimba si gustul,ca la lapte.
Este grozav de bun,nu-i nici prea dulce,dar bucatile sunt ca si glasate si se topesc pe cerul gurii.Cred ca mai fac,ca mi-au iesit tot 9 borcane de fiecare data deci 27…dar de ce sa arunc merele??Mai fac inca o data ca nu-i greu,doar curatitul merelor imi ia timp.
Este gemul preferat de nepotul meu din Timisoara si ii duc de fiecare data,numai ca ma duc rar…
4 Responses to Merele de vară