Compot după reţeta mamei

Compot de cirese, compot de  visine, compot de caise, compot de  piersici, compot de pere si alte fructe tari. Nu fac compot de capsuni, de  zmeura, de fructe moi in general, desi am vazut ca se gaseste la Plus astfel de  compot. Mi se pare ca-i fructul fleasca si nu mi-ar placea textura lui la limba, la  simtul tactil,  deci nu fac. Poate ca gustul  este bun.

Retetă compot de fructe tari si semitari  (cirese, visine, caise, piersici, gutui, pere , struguri, etc):

*1 litru de apa

* 0,5 kg de zahar

* 1 aspirina/borcan

Modul de  preparare:

* Se  aleg fructele cele  mai sanatoase, necrapate si nestricate si daca au viermi se lasa in apa, fara cozi,  ca sa iasa acestia afara , dar , daca ciresul a fost stropit la timp nu se  intampla  asta. Exista cirese tari,  mari si noi  le  spunem „de sticla”  (adica de borcan) fiindca doar acelea sunt speciale  pentru compot. Cele cu pulpa moale sunt pentru alte conserve si placinte.

* Se amesteca zaharul cu apa  pana la  dizolvare integrala. Se spala fructele si se introduc in borcan. Pentru a se  indesa ciresele/visinile in borcan tinem borcanul de gura cu dreapta ,  luam borcanul in mana si il batem de palma stanga. Asta pentru ca , prin inertie, visinele se indeasa spre fundul borcanului si incap mai multe. Facem aceasta operatie de 3 ori pana se umple borcanul, apoi turnam siropul,  pregatit,  in borcan lasand de un deget grosime loc ca sa se dilate siropul   prin incalzire  la temperatura de sterilizare.

* Adaugam aspirina intreaga (eu pun tamponata) si capsam,  adica insurubam capacul.

* Borcanele astfel  pregatite se introduc intr-o oala mare de 12 litri tapetata cu carpe/prosoape de bucatarie ,  se  aranjeaza ca sa intre toate cate incap,  se intorc prosoapele peste borcane,  adica se acopera acestea  si se mai adauga inca unul    impaturit deasupta,  peste toate borcanele.

* Se pune apa calda pana aproape de capace,  deci la un nivel mai jos decat capacele. Se aseaza oala  pe foc incet si apoi mai tare pana incepe sa fiarba, cand fierbe lafoc potrivit, nu bolborosind tare,  ne uitam la ceas si lasam 30 de  minute.

* Stingem focul si punem capac oalei,  lasand sa stea asa pana a doua zi,  adica pana se racesc borcanele, apoi se  scot,  se  lasa pe masa sa se  svinte si abia apoi,  uscate,  se  duc in pivnita/camara.

* Controlul sterilizarii se face asezand borcanul pe  masa si tinut cu mana dreapta il invartim brusc; daca fructele raman pe  loc cand borcanul se invarteste atunci s-a sterilizat. Daca fructele, cand se raceste compotul,  se aseaza pe fundul borcanului iarasi este bine. Daca la fundul borcanului este de un deget sirop si fructele plutesc deasupra,  la gura borcanului atunci nu este bine si acel borcan nu se va tine, va fermenta.

Poze, ulterior .

In poza , primul borcan din stanga nu este sterilizat destul. Se vad visinele care plutesc in gura borcanului, cand ele trebuie sa stea pe fundul lui.

Si de anul trecut

 

 

 

 

Dupa  praful de pe borcane se vede ca-s de anul trecut (nu sterg praful in pivnita,  abia daca-l sterg prin casa…. ).

 

 

17 Responses to Compot după reţeta mamei

  1. Pingback: Frumusetea planetei « Supravietuitor's Blog

  2. Pingback: Willard Leroy Metcalf (1 iulie 1858 – 9 martie 1925), pictor american | my heart to your heart

  3. Pingback: Willard Leroy Metcalf (1 iulie 1858 – 9 martie 1925), pictor american | my heart to your heart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.