Si au trecut 25 de ani

Oricine m-ar invita undeva inainte cu doua zile raspunsul meu ar fi , categoric, nu.  Dar m-am trezit spunand asa : „scumpa mea, ma bucur nespus sa va revad, o sa fiu acolo negresit, cum sa nu vin?!” Si  m-am dus.

Ce-am retinut, ce  pot sa spun,  azi,  dupa  o noapte in care mi-a fost cam rau (nu bausem) si-i ziceam,  sotului meu,  sa-mi descante caci,  poate,  m-au deochiat, fiindca ai mei au fost placut surprinsi sa ma revada „asa de faina” (cand erau ei elevi eram distrusa de oboseala si asta se vedea pe figura mea slaba si urata), iar cei din alte clase au intrebat „cine-i colega noastra cu coc si blonda? „.

Ma rog, eu sunt realista, nu ma poate pacali nimeni si nu cred ca au fost doar complimente, poate au fost deochieri””” caci, cum spuneam, desi nu am baut decat 50 ml de coniac,  la inchinat cu fiecare care mai aparea, timp de 2 ore si inca 50 ml de palinca dupa  gaudeamus igitur  , insa, am mancat enorm de mult (mai putin aperitivul)  si am saltat la jocuri de zona, posovoaica,  braul de la Bruiu, etc.

Da, au fost putini dar , cum le-am spus,  si unu singur daca ar fi dorit sa ne revedem,  as fi mers.

Sunt directori, mare parte dintre ei sunt directori, unii de scoli,  altii de unitati industriale, unii sunt in Romania,  altii s-au stabilit in Canada,  Spania,  Austria, Germania, Statele Unite, etc. Si sunt tineri si frumosi,  sunt educati de  parintii lor,  au cei 7 ani de-acasa, nu am asistat la nicio scena care sa ma faca sa ma rusinez, iar eu,  la sfarsit,  m-am inclinat in fata lor spunandu-le cat de mult conteaza ei pentru mine,  zilnic si  ce mare suport moral reprezinta ei pentru mine in clipele cand mintea si sufletul imi haladuiau, clipe,  prin negura. Ce mult conteaza sa ai un fundament solid, in viata, iar modul in care eu am lucrat cu copiii ce mi-au fost incredintati este un fundament solid pentru mine,  ei m-au facut ceea ce am devenit, un om bun.  Caci, da,  sunt un om bun, chiar daca aparentele inseala.

Dragii mei absolventi din ’86 si din toate cele 7 sau 8 promotii ale mele ,  va  multumesc ca ati existat in viata mea si ca acum, cand nu este usor, eu zbor usoara ca un fluture printre realizarile voastre si va presar , in gand, polenul iubirii de oameni.

Povesti savuroase:

* imi amintesc cum ati intrat furioasa in clasa cu catalogul sub brat si noi toti tremuram  de frica,  gandindu-ne ce umeaza si a urmat o tacere mormantala cand dv. va asezaserati pe  scaunul de la catedra si ati disparut . Cand ati reaparut ati spus :””acum radeti, ca-i de ras ‘” si Minoiu a dat tonul, apoi am ras cateva secunde in hohote” (Monica, are doua facultati facute in Roamnia si altele in Statele Unite si o astept sa-mi  povesteasca viata ei de acolo).

” in clasa a XI-a nu am mai invatat, trecusem de treapta si gata (era si materia care nu ne trebuia,  credeam eu ) si dv. v-ati suparat rau de tot pe mine. in clasa a XII-a cand faceam pregatirea dupamesele, cand ne dadeati examen (le dadeam subiecte de examen, de 3 ore, pentru admitere in facultate, grele rau) am participat si eu zicandu-mi ca n-am ce pierde,  desi nu speram sa reusesc. cred ca si dv. erati sigura ca nu intru…”  (Silviu, care a intrat, datorita notei de la fizica, zice el ,  a mai facut si teologia, in Spania si-a completat studiile  tehnologice  si acum este profesor in Spania).

” ati spus ca daca,  la intalnirea de 10 ani, etc.,   nu o sa mai fiti sa tin eu discursul in locul dv.(asta dupa ce am rugat-o sa tina un speech), dar acum sunteti aici”  (Gabi, fiziciana mea pana in panzele albe ).

” cand  am vazut-o  pe doamna diriginta gatind mi s-a spulberat un mit; eram atat de  sigura ca nu putea face lucruri normale ca orice om obisnuit, ca era mai presus de firesc,  era modelul meu” (tot  Gabi care ma innebunea cu  intrebari din fizica nuclera (intr-a XII-a s-adus la O.N. si s-a intors cu un onorabil 7,56)

” eu am intrat la facultate cu 9,50 la fizica si 6,50 la matematica, daca nu eram in clasa dv. nu as fi intrat,  azi nu aveam viata pe care o am” (Gabriel, a intrat in clasa mea in treapta a doua, cu inca doi,  deci majoritatea din clasa mea au intrat in clasa a XI-a in prima clasa de electro).

” Teo, tu reprezinti pentru mine, Modestia .  Esti o frumoasa, o desteapta si director la o  filiala a unei mari unitati industriale  din Franta.” (eu, despre organizatoarea intalnirii care este un om minunat.)

” cand o sa vin la Self Gross si nu am legitimatie cum o sa intru, caci sotul meu mi-a promis ca ma duce undeva  (hahahahaha),  de ziua mea ” (eu lui Ovidiu care a venit in treapta a doua in clasa mea si mereu spunea ce sanse a avut atunci ) .

” nu am mai vrut sa dau la facultate (desi, era foarte dotat ), eu, de fapt vrioam la veterinara, nu am reusit si asa am ajuns sa fac electro, sa nimeresc intr-o  clasa cu superdotati, dar v-ati suparat si pe mine .” (Virgil). Despre o intamplare povestita de Silviu: „l-ati frecat””” pe Gilu cu o mie de intrebari, vroiati sa-i dovediti ca nu stie, eu imi ziceam,  uite,  scarba,  ca vrea sa-l  pice ,  insa, Gilu a raspuns la toate intrebarile si i-ati dat 7.”

” liceul  la care lucrez este casa mea, familia mea,  lucram peste program fara sa ne dam seama”  (este vorba de un liceu   care,  din slab cotat ce era pe vremea lor,  acum este la inaltime,  din toate punctele de vedere) (Mariana,  o fata care m-a indurat toti acei ani fiindca eu ii iubeam mai mult pe cei carora le placea si invatau fizica).

” mi-au urat sa traiesc pana la varsta pe care o arat” (Aurel, care este carunt si  cu inceput de chelie, caruia eu i-am spus ca arata ca acum 25 de ani  :)))))

-chiar eram rea? – da,  asa erati . – cat de rea? –  exigenta…de rea !

MULTUMESC  FRUMOS!

 

14 Responses to Si au trecut 25 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.