Migdalele

Sunt gustoase, dar le consumam din an in paste. Le apreciem gustul deosebit, dar nu le includem decat ocazional in dieta noastra. Efectul pozitiv pe care consumul de migdale il are asupra starii de sanatate a organismului nu are insa cum sa fie trecut cu vederea. Migdalele reprezinta o sursa grozava de fibre si proteine de buna calitate, iar printre vitaminele continute de migdale regasim vitamina A si B, vitamina E (un antioxidant puternic si eficient), precum si o serie de minerale esentiale pentru functionarea optima a organismului: magneziu, potasiu, fier, zinc, sulf. Prin urmare, consumarea a catorva migdale pe zi intaraste sistemul imunitar, prevenind aparitia asteniilor si a anemiilor.

Daca toate acestea vi se par insuficiente, aflati ca pe langa acestea, migdalele contin si acizi grasi omega 3, acizi ce previn complicatiile cardiovasculare si impiedica formarea de cheaguri in sange. Peste jumatate din compozitia migdalelor este constituita din grasimi nesaturate ce inlesnesc procesul de vindecare a anumitor afectiuni ale ficatului, spre exemplu hepatita infectioasa.

Recent chiar, oamenii de stiinta le-au atribuit migdalelor si proprietati probiotice, ajutand la o buna digestie, prin scaderea numarului de bacterii rele din tubul digestiv si cresterea numarului bacteriilor “bune”. Pentru ca mineralele pe care le contin migdalele sa fie cat mai bine absorbite de organism, este indicat ca la consumarea acestora sa le insotiti cu alte alimente continand vitamina C. Mai trebuie sa stiti ca migdalele sunt bogate in calorii si au o mare putere nutritiva, 100 grame de migdale continand in jur de 576 kcal.

Un efect tonifiant il au migdalele si asupra tenului. O masca excelenta care ajuta la indepartarea celulelor moarte de la nivelul pielii si la reimprospatarea tenului este cea realizata prin amestecarea pulberei de migdale macinate cu faina de ovaz si miere. In plus, uleiul de migdale dulci este cunoscut si pentru proprietatile sale hidratante remarcabile. Pentru ingrijirea pielii, avand un efect emolient si de prevenire a vergeturilor, se recomanda urmatoarea crema obtinuta in casa. Se amesteca 30 grame de ulei de migdale cu 8 g ceara de albine, cu 30 g apa de trandafir si cu 8 picaturi de ulei de trandafir si se aplica pe suprafata pielii. De asemenea, aplicatiile cu ulei de masline stimuleaza regenerarea si cresterea firului de par, dandu-i stralucire si suplete.

Migdalele ajuta si la remineralizarea organismului, prevenind starile de oboseala cronica si epuizare intelectuala. In acest sens, o cantitate de 100 de grame de migdale consumate zilnic poate contribui cu adevarat la energizarea organismului si la mentinerea capacitatii de memorare. In schimb, migdalele nu sunt recomandate persoanelor suferind de pietre la rinichi. (garbo.ro)

Aromate si hranitoare, migdalele reprezinta o sursa naturala de combatere a stresului si oboselii, jucand un rol important in terapia bolilor de inima. Migdalele contin un depozit considerabil de vitamine si minerale, dintre care se face remarcat magneziul. Folosit de organism pentru mentinerea sanatatii oaselor si in eliberarea energiei musculare, magneziul ajuta la echilibrarea nivelului de calciu si potasiu din organism. Rezerva de cupru ascunsa in migdale contribuie la sanatatea sistemelor osos, vascular si nervos. Fructele migdalului sunt purtatoarele unui continut caloric ridicat, fapt ce le face recomandabile in sezonul rece deoarece furnizeaza organismului o cantitate valoroasa de energie. Alungite si dulcege, migdalele dau gust nu doar prajiturilor, ci si sanatatii. Continutul ridicat in vitamina E, un antioxidant puternic, face migdalele indicate in tratamentul pielii si parului. Consumand trei migdale pe zi, veti beneficia de efectul revitalizant pe care il au aceste fructe asupra podoabei capilare afectate de vopsirile repetate. Migdalele duc la scaderea nivelului de colesterol din sange, avand chiar efect similar cu tratamentul medicamentos in astfel de cazuri. Hipotensivii sunt, de asemenea, sfatuiti sa consume in medie cinci migdale zilnic pentru a normaliza valoarea tensiunii arteriale. Fructele coapte, amestecate cu miere, sunt indicate in insomnii, anemii si astm bronsic. Dat fiind marea putere nutritiva a migdalelor, acestea trebuie consumate cu moderatie: 6-10 fructe pe zi, de la caz la caz.(acasa.ro ) 

Migdala este un aliment deosebit de sănătos. Oferă beneficii deosebite pentru controlul glicemiei, al colesterolului (reduce colesterolul rău – LDL şi creşte colesterolul bun -HDL), al grăsimilor din sânge, reduce inflamaţia, reduce nivelul leziunilor oxidative la nivel de ADN, reduce riscul de boală cardiovasculară şi sindrom metabolic, reduce mortalitatea.

100 de grame de migdale crude conţin 580kcal, 20g de carbohidraţi, din care doar 5g sunt zaharuri iar 12g sunt fibre, 51g de grăsimi, din care 4g saturate, 32g mononesaturate şi 12 grame polinesaturate şi 22 de grame de proteine de calitate bună. Pe langă aceşti macronutrienţi, există şi vitamine şi minerale în doze bune. Astfel, vitamina B1 0,24mg -18% din Doza Zilnică Recomadată (DZR), B2 0,8mg – 53% din DZR, Niacină 4mg – 27% din DZR, acid pantotenic B5 0,3mg – 6% din DZR, B6 0,13mg – 10% din DZR, acid folic 29 μg – 7% din DZR, Calciu 248 mg – 25% din DZR, Fier 4mg – 32% din DZR, Magneziu 275 mg – 74% din DZR, Fosfor 475mg – 68% din DZR, Zinc 3mg – 30% din DZR. Din nefericire, nu au deloc vitamina C. (1)

Practic, o masă din 100 de grame de migdale crude poate fi cu succes socotită un supliment deosebit de benefic, mai ales pentru cei care efectuează efort fizic. Ele furnizează grăsimi şi proteine de bună calitate, o cantitate mare de fibre vegetale ce previn constipaţia, dar şi o gamă relativ largă de vitamine şi minerale.(jurnalul.ro ) 

6 Responses to Migdalele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.