Smochinele

Ideale pentru silueta noastra, smochinele sunt si o sursa buna de magneziu, necesara functionarii sistemului nervos, dar si de vitaminele A, B, C, care intaresc imunitatea.

Atentie insa, din cauza continutului de glucoza si fructoza, diabeticii au voie sa manance smochine doar cu acceptul medicului.

In medicina chineza, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.

Smochinele sunt o sursa buna de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar si de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii si pentru transportul oxigenului in tesuturi. Datorita vitaminelor A, B, C, smochinele stimuleaza imunitatea si previn virozelor respiratorii.

In privinta continutului de vitamine si minerale exista unele diferente intre smochinele crude si cele uscate, acestea din urma fiind in avantaj. Astfel, 100 g smochine crude contin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeasi cantitate de smochine uscate furnizeaza 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu.

In acelasi timp, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate in curele de slabire dar excluznad celelalte surse de carbohidrati – painea, orezul, pastele fainoase, produsele de patiserie.

In Valea Iordanului au fost gasiti noua smochini fosilizati, datand cam din jurul anului 9.400 i Hr. In cartea Genezei din Vechiul Testament scrie ca, dupa caderea in pacat, Adam si Eva si-au acoperit goliciunea trupeasca cu frunze de smochin. In Roma antica, smochinul era considerat un arbore sfant, pentru ca lupoaica i-a alaptat pe Romulus si Remus sub un smochin.

Toate aceste marturii venite din timpuri foarte indepartate ne indreptatesc sa credem ca smochinul a fost domesticit si cultivat de om inaintea graului si a legumelor si s-a raspandit in zonele in care creste si azi, odata ce s-a extins migratia umana.

Mananca smochine ca sa ai un organism sanatos

Smochinele contin fibre, potasiu, magneziu, mangan, calciu. Potasiul tine sub control tensiunea arteriala si fibrele controleaza nivelul greutatii corpului. Calciul asigura densitatea necesara unui sistem osos sanatos.

Unii cercetatorii americani spun ca un consum regulat de cereale si fibre, categorie in care intra si smochinele, micsoreaza cu pana la 50% riscul aparitiei cancerului la san la femei, in special dupa menopauza.

Pe langa fibre si minerale, smochinele contin si vitaminele A, B si C, vitamine care stimuleaza procesul de imunitate si previn aparitia virozelor respiratorii in perioada toamna, iarna.

Datarita vitaminei A, smochinele ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase.

Persoanele care au probleme digestive pot consuma smochine datorita efectului lor laxativ.

Pentru ca sunt energizante, smochinele se recomanda sportivilor, persoanelor care depun efort fizic sau intelectual de durata, copiilor, convalescentilor si persoanelor in varsta.

Persoanele care sunt bolnave de diabet trebuie sa stie ca in stare proaspata, smochinele au 15% zaharuri. Uscate, la soare sau industrial, procentul de zaharuri se tripleaza.

Prajitura din smochine

Chiar daca suntem in post, macar duminica ori in zi de sarbatoare ne dorim pe masa ceva dulce. Iata reteta unei prajituri fara foc, simplu si usor de facut.

Se dau smochinele prin masina de tocat sau robot. Apoi se fac bilute care se trec prin fulgi de nuca de cocos ori nuci de ale noastre, bine maruntite, peste care se poate presara putina cacao.

Smochinele detoxifica organismul si cresc imunitatea

Aceeasi compozitie poate fi rulata in celofan, ca salamul si, dupa o ora de tinut la rece, in frigider, poate fi taiata in felii, mai subtiri sau mai groase si date prin fulgi de nuca de cocos. (ziare.com)

Smochinele au multiple proprietăţi benefice pentru organismul uman – sunt nutritive, diuretice, laxative, pot fi folosite şi în tratamentul bolilor de piept, emoliente. Aceste calităţi sunt date de conţinutul lor ridicat în fier, mangan, brom, calciu, vitaminele A, B1, B2, C, PP. De asemenea, smochinele au un conţinut ridicat de acizi. Ele mai conţin şi o substanţă – latex – analoagă sucului pancreatic. Acest latex conţine o enzimă numită amilază care era folosită de grecii antici la prepararea brânzeturilor. Pe de altă parte, smochinele au un conţinut caloric ridicat – 100 de grame de smochine proaspete au 100 de calorii, pe când aceeaşi cantitate de smochine uscate au 250 de calorii. Asta înseamnă că sunt indicate pentru cei (mai mulţi sau mai puţini) care vor să se îngraşe.

Proprietăţile laxative

Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipaţia. Iată două reţete:
Se taie patru smochine proaspete în patru, se amestecă cu 12 stafide şi peste ele se pune lapte. Întreaga compoziţie se pune la fiert. Produsul obţinut se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol.
Se spală şase smochine cu apă caldă, apoi se pun într-o ceaşcă cu apă. Se lasă la înmuiat o noapte întreagă, apoi se mănâncă dimineaţa pe stomacul gol.

Efect laxativ are şi delicioasa dulceaţă preparată din fructele de smochin.
Datorită gustului lor aromat, smochinele pot fi o alternativă viabilă pentru persoanele care suferă de constipaţie, dar nu pot bea ceaiuri de anghinare, cruşin sau pelin din cauza gustului lor amar.

Fructele şi frunzele, la fel de eficiente

Smochinele nu au, practic, contraindicaţii pentru persoanele care suferă de diverse boli. Excepţia o constituie diabeticii, pentru care nu se recomandă consumarea acestor fructe (din cauza conţinutului mare de zahăr). Ele pot fi folosite în ameliorarea sau tratarea bronşitelor, a stărilor febrile, a răcelilor sau a laringitelor, a gastritelor sau a colitelor.
Fructul, dar şi frunzele arborelui sunt uzitate şi sub formă de cataplasme pentru vindecarea arsurilor, a furunculelor, a negilor sau a bătăturilor.
Dacă te pomeneşti cu vreun abces dentar şi ai în casă smochine, taie jumătate dintr-un fruct şi pune-o pe zona inflamată. Rezultatele le vei vedea destul de repede.

Decoct de smochin pentru bronşite

Se pun 60-120 g de smochine la un litru de apă. Frunza smochinului este şi ea indicată în tratamentul acestor afecţiuni sub formă de infuzie (30 g la litrul de apă). Utilizarea fructului are rezultate şi în ameliorarea asteniilor nervoase. Ceaiul de smochin are şi el o aromă deosebită.

Vinul de smochine

Oricine ar trebui să guste măcar o dată în viaţă un vin de smochine. Există mai multe reţete de preparare a acestei licori. În perioada interbelică, vinul era foarte apreciat şi se prepara după următoarea reţetă: se punea la macerat 1 kg de smochine în 10 litri de apă. După o săptămână, vinul se trăgea în sticle.
Astăzi reţeta este mai sofisticată. La 1 kg de fructe pus în 10 litri de apă se adaugă 2-3 kg de zahăr, 3 lămâi (zeama, dar şi coaja de la o lămâie), 50 de g drojdie de bere. Smochinele nu se mai pun întregi, ci se taie cu cuţitul sau se dau prin maşina de tocat. Toată această combinaţie (indicat să fie ţinută într-o damigeană) se astupă bine şi se lasă la macerat 6 săptămâni, la temperatura camerei, timp în care se mai agită din când în când. Apoi, vinul se filtrează şi se pune în sticle. Se mai poate filtra încă o dată, peste o săptămână, iar atunci gustul său este şi mai savuros. Licoarea obţinută are o aromă deosebit de plăcută, dar şi un conţinut destul de ridicat de alcool. (Felicia)

21 Responses to Smochinele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.