Hârţogăraiele din România

Dupa 1990 cand,  chipurile, ne-am democratizat si noi,  tone,  milioane de  tone de hartie au fost scrise ca scop in sine. DEsi scopul ar fi fost sau ar fi trebuit  sa fie aplicarea celor scrise,   totul se oprea la  predarea sau citirea sau prezentarea celor scrise,  fie ca veneau „de sus”  ca sarcini deservici , fie ca erau idei locale. Romanii s-au specializat: toti au devenit mari scriitori de proiecte, de planuri, de idei , de programe si  de  alte hartoage pentru care erau cotati la salariu de  merit sau la, cum ii spune, era tot in invatamant, tot de  merit dar nu luau decat unu sau doi angajati, mai ales directori.

Acum, dupa atatia ani,  de cand cu fondurile europene,  se recunoaste pe televizor ca banii au curs pentru intocmirea proiectelor. Se plateau proiectele, studiile  de  fezabilitate, se injghebeau proiectele, se  prezentau proiectele si apoi se bagau la  sertar.  Ca literatura  subversiva de altadata.

In ce tara,  oare, se mai practica asa ceva? Germania este tara pragmatica, cred ca inainte era in mintea cuiva lucrarea intreaga si abia apoi se facea proiectul care se transforma in realitate.

Asta este culmea scolii romanesti: TEORIA sau Teoretizarea. Doamne, dar buni mai suntem la  teorie,  insa,  practica ne omoara!

Sa ne  imaginam  proiectele autostrazilor din tara si sa ne plimbam imaginar pe  ele (sa ne plimbam caci utile nu-s) . Sa ne imaginam caile ferate noi,  cu bani europeni si sa zburam imaginar in vagoanele  moderne produse la Vagonul Arad. Sa ne imaginam cate sisteme de instalatii urbane  ar fi putut sa fie innoite, canalizare, apeducte, retele electrice si cele de  infrastructura , sisteme de  irigatii si toate care in Vest functioneaza si definesc caliatea  si  civilizatia.

” Am  scris un proiect” zice acum o reclama. Si de ce  te-ai oprit la  scris? intreb eu. Ar fi trebuit ca banii sa nu se  dea decat dupa ce se pune in aplicare proiectul.

Ba mai mult,  inainte de a scrie  proiectul omul  important a fost putin plecat in Vest sa vada cum este acolo,  cum se face,  deci a mai cheltuit niste bani din fonduri  locale,  sa se….recicleze.

Vedeti? D’aia n-are ursu’coada  🙁

15 Responses to Hârţogăraiele din România

  1. Pingback: Actul « Ioan Usca

  2. Pingback: Poveste | Caius

  3. Pingback: Cine il mai crede? – Renunt si la mai mult de un an, numai sa se revizuiasca Constitutia si sa se suprapuna mandatele a spus Basescu Traian « Hai ca se poate!

  4. Pingback: Un articol care merita citit: Scrisoare deschisa – Osama bin Dogaru catre tovarasul Traian Basescu « Dum spiro, spero

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.