Lucrari la capsuni remontanti

L.E. Si iata cum arata dupa munca de 2 zile…cateva,doua ,trei ore pe zi.Veti zice ca unde-s capsunii ca se vad niste urechi de elefanti…

Am doua parcele cu capsuni,una in forma de L cu cei pe care i-am plantat in primavara asta si una in forma de patrat,aprox. care sunt cei batrani,adica cei  pe care nu am mai avut unde sa-i mut,ca umpleam toata gradina daca ii scoteam pe toti sa-i mut,asa ca..am umplut curtea cu cei care nu au incaput in L-ul planificat si au dat rod si aceia ,desi i-am plantat unil langa altul,in chip de gazon.

Ei…si parcela aceasta in L cu cei tineri mi se parea mie cam goala in luna lui Mai si am plantat mai intai varza de Bruxelles care nu a incaput la locul ei,apoi am continuat cu brocoli,tot din acelasi motib si cand am vazut ca mai e loc am pus si ardei printre randurile de capsuni.Au mai rasarit si flori din proprie initiativa asa ca parcela multifunctionala este acum in ordine,doar melcii zburda pe ea pana ii gasesc eu.

S6302045 CAPSUNII

S6302036 CEI BATRANIAsta-i parcela patrata,cei batrani s-au inmultit si acum sunt cate 7 fire la o tufa,am mai smuls eu,dar tot sunt desi.Aici nu am ajuns sa sap printre randuri,cred ca nici nu mai trebuie.

Am eliberat cararile ridicandu-i pe capsuni pe sarma intinsa intre 2 araci la capetele unei parcele,altfel calcam pe ei si nu mai era nicio traba..

S6302039  ARANJAREA STOLONILORAici se vede cum am dirijat stolonii sa se inradacineze pe rand si nu aiurea ca sa-i pot sapa si intra printre randuri.

S6302040 RANDURIAsa arata astia tineri dupa ce i-am sapat si aranjat stolonii.

S6302038 CAPSUNII TINERILanga carare si cum ma uit la ei stau cu spatele la rosiile acelea move,iar in stanga se vede ca incepe alta parcela de rosii,cele mari de Timis.

S6302042  PATRU FELURI DE PLANTEAici stau cu spatele la patratul cu capsuni batrani si in fata se vad randurile de capsuni plantati in primavara.La stanga sunt acum rosiile move si in fata,dincolo de capsuni sunt cele mari…uriase chiar..cred c-au depasit 600 grame.

Cam asta a fost cu capsunii.Azi i-am curatit si pe cei de langa gard,pe interior,ca acolo au ramas asa cat un rand pe fiecare latura de gard.Si ar mai fi cei de langa gard,cam de la piersic inspre usa…sunt multi pe acolo dar am pus si gladiole si au rasarit gura leului,mirese si multe zorele.

Capsunii remontanti sunt acel soi de capsuni care fac fructe toata vara pana toamna tarziu,pana da bruma si atunci eu le culeg si pe cele verzi,ca altfel s-ar strica si fac dulceata din ele.Este exact ca cea din capsune coapte atat la gust cat si la culoare.

Dar,fiindca acum incepe a doua serie de inflorire a trebuit sa fac lucrari de curatire a lor de uscaturi.Asa cum se curata orice planta de uscaturi,se strang frunzele uscate si cele galbene,precum si pedunculele ramase de la prima etapa de rod…tijele acelea pe care erau capsunele ce le-am cules,acum ele erau negre,caci capsunii mei ,cei de 4 ani in acelasi loc,sunt desi,ca un gazon,nu mai intra lumina printre randuri,de fapt nici nu se vedeau randurile.A fost o munca grea,amlucrat cu manusi ca altfel ma taiam la maini cu firele alea tari si care nu se rup usor.Trebuie desprinse de la baza.

Dupa aceasta treaba voi intra cu sapa sa afanez pamantul printre randuri si va trebui sa-i stropim cu ceva,ca deja am vazut frunze rosii care anunta boala si pe care le-am scos afara.De fapt,in afara de frunzele uscate am scos si frunze verzi,cele batrane,primele care aparusera in primavara,ca oricum erau prea multe si inca nu se vad randurile,dar se vad florile si fructele.

S6301959  CAPSUNI

S6301960  CAPSUNII

S6301962  CURATITI DE USCATURIUite,in dreapta jos se vede o frunza cu puncte-pete rosii.Aceea este bolnava,este o viroza si se trateaza rupand frunzele si dandu-le foc.

S6301964  CURATITIIn acceasi perioada fac si stoloni si uitati ce capsuni sunt acestia..fac flori si fructe si puii abia inradacinati.Grozav,nu?

S6301957  curatitiAcum pamantul de sub ei este curat,am gasit si limaxi mari ,mari..cat elefantii  si melci cu cochilie,vietuitoare care mananca de zor tot ce e frunza,dar si fructele le plac.

Nu am terminat,insa azi cand am iesit afara era deja foarte cald si nu am avut chef,de fapt cea mai importanta parcela am terminat-o de curatit.Mai sunt si alte treburi urgente,cum ar fi culesul zmeurei care iar imi ia timp mult.Adunat fructele cazute pe jos si frunzele din piersici cazute ca poarta ori purici ori boli si nu pot sa le las printre dovlecei si rosii,asa ca le adun.Cad si piersici verzi,ca vijeliile astea numai crengi n-au rupt,dar asta e….e de lucru si nu de distrat.

30 Responses to Lucrari la capsuni remontanti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.