Trebuie sa recunosc ca, ardeii, noi nu ii prea stropeam, la fel ca pe rosii, fiindca, ziceam, ca macar ei sa fie eco, ha, ha, ha!
Am căutat, iarăsi, in cartea pe care o avem despre asa ceva si pe net despre boli si daunatori la ardei fiindca, din nou, ca anii trecuti, ceva le sfereleste fructele si mai ales pe cele iuti, culmea, fiindca ardeii iuti se iutesc doar la maturitate si asa ii sfredeleste cand sunt mici si , poate, dulci.
Concluzia: o sa-i stropim si pe ei, caci , de doi ani incoace nu am haznă de ardei si de gogosari, ori is sfredeliti, ori se mucegaiesc cand se inrosesc, ori fac o pătare, ori alta, ma rog, nu-s de treabă fructele.
O sa trec aici, sa am aproape, tratamentele dar si simptomele la anumite boli si la dăunatorul care sfredeleste fructele.
Bolile ardeiului sunt în principal:
• FĂINAREA
Boala apare la culturile de ardei în sere, solarii şi în câmp la culturile irigate pe rigole. Infestarea apare numai pe frunzele de la baza plantelor. Pe partea superioară a frunzelor apar pete de culoare gălbuie imprecis delimitate. Pe partea inferioară a frunzelor apare un puf des alb cenuşiu. Frunzele atacate se răsucesc şi cad.
Tratamente: stropiri foliare la apariţia bolii cu unul dintre produsele: Tilt 0,02%, Topas 0,035%, Shavit 0,05%, Afugan 0,05%, Sulf muiabil 0,4%.
În perioada de vegetaţie stropirile cu fungicide sistemice se repetă la 10-14 zile, iar cu produsele de contact la 6-8 zile.
• PUTREGAIUL CENUŞIU
Atacul se manifestă în sere, solarii, iar în anii cu precipitaţii abundente şi în câmp.
Infestarea apare pe fructe sub formă de pete umede de culoare brună, de forme şi mărimi variabile. În condiţii de umiditate mare apare pe suprafaţa lor un puf cenuşiu.
Asemenea infecţii pot avea loc prin răni la tulpini şi lăstari, iar ramurile se ofilesc.
Tratamente: la apariţia primelor simptome se vor aplica tratamente cu: Rovral 0,1 %, Sumilex 0,1 %, Calidan 0,15%, Folpan 50 0,2 %.
• PUTREZIREA FRUCTELOR ŞI SEMINŢELOR
Atacul se manifestă în solarii şi în câmp. Pe fructe apar pete mici circulare de culoare galbenă-verzuie, umede şi moi.
Tratamente: Rovral 0,1 %, Dithane M-45 0,2%, Vondozeb 0,2%, Sancozeb 0,2%
• PUTREGAIUL RĂDĂCINII, TULPINII ŞI FRUCTELOR (MANA)
Atacul se manifestă în câmp, infecţiile primare pornesc de la rădăcină şi colet şi se manifestă printr-un putregai brun uscat cu aspect de ofilire a plantei.
Pe frunze apar pete tipice de mană de culoare brună cu aspect de opărit. În vegetaţie se fac tratamente cu: Aliette 0,2% sau Previcur 607 SL0,2%, tratamente efectuate la baza plantelor, cu 0,5 l la o plantă.
Pe organele aeriene se vor face stropiri cu: Previcur 607 SL 0,2%, Aliette 0,2%, Ridomil 0,25%, tratamente efectuate la intervale de 8-12 zile.
• OFILIREA SAU FUZARIOZA
Atacul apare mai ales în sere; boala se manifestă în perioada de înflorire-fructificare prin ofilirea rapidă a plantelor.
Tratamente: Topsin M0 05-0,1% cu 0,5 l la o plantă.
Dăunătorii ardeiului
• COROPIŞNIŢA poate fi combătută cu: Sintogril 5G sau Gryllosin 5G 30 kg/ha sau Mesurol 4G 3-6 kg/ha.
• PĂDUCHELE VERDE AL PIERSICULUI – dăunătorul atacă în răsadniţe şi câmp. Combatere: Confidor 20 SM 0,075%, Diazol 60 EC 0,15% sau Sinoratox 35 EC 0,15%.
• MUSCULIŢA ALBĂ – dăunător care atacă în sere, solarii şi câmp. Combatere: Mospilan 20 SM 0,04% sau Applaud 25 W 0,1%.
• OMIDA FRUCTELOR – combatere cu: Sinoratox 35 EC 0,15% sau cu Actellic 50 EC 0,15%.
Ing. Elena MIHALCA, CLCA SANTĂU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2009
19 Responses to Avem, iarăşi, probleme la ardei