Fizica- lectia nr.2

ACEST TEXT ESTE PROPRIETATE PRIVATA SI   NU POATE  FI PRELUAT FARA ACORDUL AUTORULUI

Azi ne ocupam de  modelul a) Sa se defineasca.

Se definesc I. notiuni specifice obiectului fizica: miscare, miscare circulara uniforma, traiectorie, proces termodinamic, frecarea, sistem termodinamic, parametri de stare, curentul electric, circuitul electric,  electroni liberi, conductori metalici, miscare browniana, fenomen termic, izoterma, transformare izobara, magnet, tranzitie cuantica, reflexia luminii, raza de lumina, fuziune nucleara.

Am  luat cateva exemple de notiuni care, inainte de a lucra cu acesti termeni,  trebuie sa stim ce sunt ele. A defini o notiune  inseamna a spune intr-o fraza ce este notiunea respectiva. Incepem.

Miscare inseamna schimbarea pozitiei unui corp (punct material) dintr-un punct in altul.

Miscare circulara uniforma  este un tip de miscare a punctului material  pe o traiectorie in forma de cerc, repetata,  in care se parcurg arce egale in intervale egale de timp.

Traiectorie  este linia descrisa de un corp in miscare.

Proces termodinamic este trecerea unui sistem termodinamic dintr-o stare in alta.

Sistem termodinamic este un corp implicat intr-un fenomen format din procese mecanice si termice .

Frecarea este fenomenul de intrepatrundere a suprafetelor a doua corpuri aflate in contact, datorita rugozitatilor acestora.

Parametri de  stare sunt marimile fizice care caracterizeaza starea termica a unui sistem fizic la un moment dat (presiunea, temperatura, volumul ).

 Curentul electric este miscarea dirijata a  particulelor cu sarcina electrica intre doua puncte ale unui circuit electric.

Circuitul electric este ansmblul format din sursa electrica,  consumator electric si conductoare de legatura intre acestea.

 Electroni liberi sunt multimea electronilor dintr-un conductor metalic care nu mai sunt legati de atomi si se misca dezordonat prin reteaua microcristalina a metalului.

Conductori metalici sunt un tip de conductori care permit trecerea curentului electric.

Miscare browniana este miscarea dezordonata  a moleculelor unei substante gazoase .

Fenomen termic este un fenomen fizic care se intampla unui corp in timpul caruia se modifica doi sau mai multi parametri de stare. (incalzirea, de exemplu,  se intampla unui corp cand ii creste temperatura si se dilata).

Izoterma este graficul transformarii izoterme.

Transformarea izobara este un tip de transformare simpla a gazului (ideal sau nu) in care presiunea ramane tot timpul constanta.

Magnet este un corp format din minereu de fier  care are proprietatea de a atrage alte obiecte din fier .

Tranzitie cuantica este un proces atomic de trecere a atomului dintr-o stare stationara in alta stare stationara.

Reflexia luminii este fenomenul optic de intoarcere a unei raze de lumina cand intalneste o suprafata de separatie dintre doua medii diferite (aer-apa , aer- banca, aer osice alta suprafata de exemplu) .Vedem corpurile din jurul nostru pentru ca se reflecta lumina pe ele si ea ajunge in ochii nostri.

Raza de lumina  este modelul liniei drepte din geometrie sau traiectoria unui foton.

Fuziunea nucleara este un tip de reactie nucleara care se petrece in Soare si stele, procesul de contopire a doua nuclee cu formarea unui alt nucleu si particule reziduale.

Observatie : nu este indicat sa raspundem  la intrebarea ” cum se defineste…. ” cu cliseul ” este atunci cand…”

Vedeti ca la aceasta tema raspunsul incepe cu ESTE, deci definitia unei notiuni ne arata ce este ea, cu alte cuvinte.

II. Marimi fizice ( forta, masa, viteza, lucrul mecanic, caldura, temperatura, presiunea, enrgia interna, intensitatea curentului electric, potentialul elecric, inductia magnetica, caldura latenta de topire, iluminarea, timpul de injumatatire)  sunt unele dintre marimile fizice.

O marime fizica are:- simbol (o litera)

                                              – formula de definitie

                                               – unitate de masura

A defini o marime fizica inseamna a preciza trei lucruri – formula, fraza definitorie si unitatea de masura, astfel:

 Forta :  F= ma (este fomula dedefinitie) ; Forta este marimea fizica egala cu produsul dintre masa corpului actionat si acceleratia imprimata acestuia. (este fraza de definitie) ; [F]= N ( unitatea de masura a fortei este 1 newton).

Masa : are simbolul m, nu are formula de definitie, este marime fundamentala in SI. Masa este masura inertiei corpurilor. [m]= Kg ( unitatea de masura este kilogramul). Este marime fundamentala in SI.

Viteza : v=dx/dt ; Viteza  este marimea fizica egala cu raportul dintre drumul parcurs si intervalul de timp corespunzator; [v]= m/s (se masoara in metri pe secunda).

Lucru lmecanic : L= F d ; Lucrul mecanic este marimea fizica egala cu produsul dintre forta care actioneaza asupra corpului si deplasarea acestuia pe directia si in sensul  fortei; [L]= J ( se masoara in Joule).

Caldura : Q= dU, cand L=0 ; Caldura este marimea fizica egala cu variatia energiei interne a corpului  in proces fara lucru mecanic; [Q]=J (joule)

Temperatura : are simbolul T, nu are formula de definitie .  Temperatura este marimea fizica ce caracterizeaza starea de echilibru termic a doua corpuri fizice aflate in contact. [T] = K ( kelvin). Este marime fundamentala in SI.

Presiunea : P= F/S ; Prwesiunea este marimea fizica egala cu forta care se exercita peunitatea de suprafata.  [P]= N/m2= Pa ( se masoara in newton pe metru patrat= 1 pascal)

Energia interna : U  este suma tuturor energiilor particulelor din care este format sistemul. [U] = J (1 joule) .

Intensitatea curentului electric : I= Q/t Intensitatea curentului electric este sarcina electrica ce traverseaza o sectiune de conductor in unitatea de timp. ; [I]= A ( 1 amper). Este marime fundamentala in SI.

Potentialul electric : V = L/q; Potentialul electric al unui punct este lucrul mecanic efectuat pentru a aduce o sarcina punctiforma de 1 coulomb de la infinit in acel punct. [V] = V ( 1 volt).

Inductia magnetica : B= F/ Il ; Inductia magnetica este marimea fizica ce reprezinta forta cu care este actionat un conductor de lungimea 1 metru cand se afla in camp  magnetic si prin el trece un curent de 1 amper.; [B] = N/Am ( newton pe amper ori metru ) .

Caldura latenta specifica de topire : lambda = Q/m ; Caldura latenta specifica de topire este caldura necesara unui kg din acel corp pentru a se topi integral. [lambda] = J/Kg (joule pe  kilogram ) .

Iluminarea : E = fluxul luminos/ dS; Iluminarea este fluful luminos care cade normal (perpendicular) pe unitatea de suprafata iluminata; [ E  ]  = lx (1 lux ).

Timpul de injumatatire :  T ; Este timpul  in care cantitatea de substanta radioactiva se reduce la jumatate, adica numarul de nuclee ramase nedezintegrate se injumatateste.

Observatie: Unitatea de masura se scrie prin simbolul marimii pus intre paranteze drepte.

 III. Unitati de masura  ( amperul…si atat caci nu mai am timp )

A defini o unitate de masura inseamna a scrie formula unitatii si fraza dedefinitie corespunzatoare.

1  amper ; A ; F= yI1I2l/2 pi d ;  Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in doua conductoare paralele rectilinii, de lungime infinita si de sectiune neglijabila, asezate in vid, la o distanta de 1m unul de altul, ar produce intre aceste doua conductoare o forta de 2*10-7 N pe o lungime de 1m.

Fixare:

 O marime se defineste cu 3 itemuri; o unitate de masura cu 2 si o notiune cu una, doar cu fraza definitorie.

Dragi elevi , daca va veti sistematiza lectiile dupa acest model, lectie de lectie, intr-un caiet special, numai pentru lectii cu mine,  va va  fi de mare ajutor pentru teza sau examene, dar si pentru rezolvarea problemelor. Eu m-am extins pe toate partile fizicii,voi veti avea cate putin la fiecare lectie, iar la sfarsitul semestrului va veti uita in acel caiet sintetic si veti sti cum stau lucrurile in fizica. Zilele viitoare voi trece la celelalte modele, astfel ca intr-o saptamana, poate, veti avea tot ce trebuie pentru ca invatarea sa nu fie haotica ci ordonata si cu folos.

Succes si drag de fizica! 

6 Responses to Fizica- lectia nr.2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.