Începe şcoala (lectia nr 1. )

UpDate:  Vă doresc şcoală plăcută!

Si eu vreau sa dau o mana de ajutor fiindca,  simt ca nu mai am ce face altceva si fiindca, cred, voi renaste ca pasarea din cenusa…gradinii (sa nu uit sa imprastii cenusa si apoi var pe gradina, la toamna ).

Asa, deci, cei care aveti in programa scolara  ore de fizica  fiti atenti, va voi spune niste secrete, cum sa faceti, daca vreti, sa intelegeti fizica si , poate, chiar sa va placa.

Reguli:

1* o lectie de fizica se citeste din manual , mai intai.

2* cuvintele necunoscute, din lectie, trebuie cautate in dictionar.

3* nu invatati nimic pe de rost, totul are o explicatie.

4* lectiile de fizica sunt facute din – notiuni specifice obiectului fizica 

                                                             – definitii

                                                             – enunturi

                                                             – legi si principii

                                                             – demonstratii

                                                             – experimente

                                                             –  formule si expresii de legi si principii

                                                             – probleme si aplicatii 

5* intr-o lectie nu este obligatoriu sa fie toate cele de la punctul 4* , insa incercati sa le identificati, pornind de la faptul ca astea sunt „uneltele” cu care lucrezi cand inveti fizica.

6* la punctul 5* am spus sa le identificati, adica sa nu confundati uneltele intre ele, uneori si profesorii spun definitie in loc de enunt. De exemplu o lege se enunta nu se defineste (ceea ce se defineste este notiunea de lege si nu legea lui Ohm, spre exemplu). Este foarte important sa incepeti invatarea  fizicii deosebind notiunile intre ele si gasindu-le locul corect fiecareia.

7* daca ati ajuns, cu bine,  la puncul acesta inseamna ca va puteti sistematiza lectia dupa urmatoarele modele:

a) Sa se defineasca (aici definiti notiunile, marimile fizice si unitatile de masura).

b) Sa se deduca sau demonstreze ( aici deduceti expresia unei legi, o formula importanta,o relatie intre marimi).

c) Sa se scrie indicand denumirile marimilor care intervin ( aici scrieti expresiile care trebuie retinute din lectie si precizati cum se numeste fiecare „litera„- marime fizica  ce intra in expresie.

d) Sa se enunte ( aici enuntati legea, principiul sau regula).

e) Sa se descrie observarea fenomenului sau experimentul efectuat pentru descoperirea/repetarea fenomenului din natura.

f)  Sa se aplice cele de mai sus la rezolvarea problemelor propuse la aceasta lectie.

Inainte de a lua o anumita lectie pe care sa o invatam impreuna o sa fac o introducere:

fizica= natura, deci se ocupa cu studiul fenomenelor naturii (inghetarea, topirea, incalzirea,  racirea, compresia, destinderea, dilatarea, contractia – fenomene termice; cadera libera, alunecarea pe plan inclinat, oscilatia mecanica, miscarea circulara , miscarea pe orbita eliptica – fenomene mecanice; reflexia luminii, refractia luminii, dispersia luminii, absorbtia luminii, polarizarea luminii- fenomene optice; fisiunea nucleara, fuziunea nucleara, dezintegrarea radioactiva – fenomene nucleare; ionizarea, tranzitia cuantica – fenomene atomice.

Acestea sunt doar cateva exemple de fenomene care se petrec in natura. Pentru a fi studiate, fie se face observarea lor,  fie se reproduc la scara de laborator si se stabilesc,  prin cercetare,  legile dupa care se desfasoara aceste fenomene.

Avem nevoie sa cunoastem aceste legi,  dupa care decurg fenomenele,  pentru ca intreaga tehnica este rodul cunoasterii acestora.

Pentru intelegere corecta este necesar si sa deosebiti notiunile – cuvintele dintr-un text, fiindca unele exprima obiecte, altele exprima stari, altele exprima procese sau actiuni in desfasurare si altele exprima, pur si simplu, notiuni abstracte . De exemplu apa este obiectul, inghetarea este procesul  , iar intre 0 C- 100C si 1 atm  apa este in stare lichida. Dar stare fizica inseamna situatia in care se gaseste obiectul intr-un moment dat in anumite conditii.

Alt exemplu, Pamantul, la un monent dat,  se afla la periheliu in punctul cel mai apropiat de Soare in miscarea lui pe elipsa in jurul Soarelui. Aici Pamantul este obiectul, miscarea lui in jurul Soarelui este procesul mecanic, iar starea lui de periheliu este una dintre multimile de stari din care este format procesul, adica miscarea. Deci procesul este format din multimea starilor unui obiect. Asta este legatura dintre aceste trei notiuni: obiect, stare si proces.

Acestea sunt valabile pentru toate fenomenele fizice, fie ca sunt mecanice, fie ca sunt nucleare. Ca fenomen atomic sa zicem tranzitia cuantica in care obiectul este atomul care trece dintr-o stare in alta fie cu absorbtie de energie fie cu emisie de radiatii. Pana la urma vom intelege ca un fenomen fizic este o actiune, un proces fizic ce se petrece cu un anumit obiect. In fizica obiectele se numesc corpuri. Astfel, un corp in miscare mecanica se reduce la un punct material  atunci cand toate punctele fizice ale corpului descriu,  in miscare,  aceleasi traiectorii, cu aceeasi viteza in acelasi timp, cum este Pamantul in miscarea lui in jurul Soarelui. In schimb, cand avem in vedere miscarea Pamantului in jurul axei sale (cu consecinta succesiunea zilelor si a noptilor), adica miscarea de rotatie a Pamantului, el, Pamantul nu mai este punct material ci corp solid rigid fiindca puncte fizice diferite ale lui se misca pe traiectorii diferite, cu viteze diferite. De aceea mecanica, prima parte de fizica cu care se incepe invatarea fizicii,  contine doua mari parti si anume Miscarea punctului material si Miscarea solidului rigid. In clasele mici se studia numai Punctul material. Intelegeti, deci, ca punctul material este o notiune abstracta care se ataseaza unui corp fizic concret ce se misca asa cum am spus mai sus.

Inchei acesta lectie de fizica spunandu-va ca este utila atat incepatorilor dintr-a VI-a si a IX-a cat si celor care continua fizica si au deja notiunile de baza.

Lectia mea este o analiza prin sinteza, adica intai analizam notiunile si apoi sintetizam un capitol intreg, cand este vorba de pregatirea unui examen.Dar si fiecare lectie in parte.

Desigur ca, daca voi sti, va voi raspunde la  intrebari .

Voi continua, asa cum am spus, luand  o anumita lectie, dintr-un manual si invatand-o dupa metoda aceasta a mea. Deci, va urma lectia nr. 2.

 ACEST TEXT ESTE PROPRIETATE PRIVATA SI   NU POATE  FI PRELUAT FARA ACORDUL AUTORULUI

31 Responses to Începe şcoala (lectia nr 1. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.