Canicula de la sfârşit de august

Aici, la  noi in centrul tarii (Fagaras) era o vorba cum ca dupa Sfanta Marie a trecut vara, noptile sunt reci si zilele,  insorite,  cu temperaturi de pana la 23 de grade Celsius, cel  mult. Asa zicem si acum,  in iulie, temandu-ne de trecerea prea rapida a vremii calde, atat de asteptata mai ales de noi care stim ce inseamna ierni cu – 30 de grade Celsius o perioada mai lunga de o saptamana.

Acum zicem asa: odata cu prima ploaie care va veni a trecut si vara, fiindca ploaia va fi rece – asa stiam – si gata cu caldura.

Vreau sa scriu acest post fiindca este ceva deosebit,  aici,  intre munti si dealuri  sa avem,  in 25 august, temperaturi de  peste 30 de grade Celsius. Chiar si la vremea inserarii sunt 29. Vegetatia se ofileste de la soarele prea puternic, degeaba ii dau apa la radacina, dimineata de  dimineata, fructele se ofilesc in pomi, cate-o creanga se usuca cu tot cu frunze si fructe, dar eu continui sa le dau apa si  pomilor, fiindca, nu pot vedea moartea nefireasca a naturii. Mi se pare ceva nefiresc si ma opun cat pot fenomenului de incalzire , de lipsa de filtre pentru radiatiile distrugatoare si, totodata,  ma mir de cei care stau la  plaja si ma intreb daca ei nu au auzit de efectele nocive ale  expunerii  pielii la radiatiile solare.

Pe vremea tineretii mele stateam la  plaja neintoarsa, dormeam pe nisip cat ai mei innotau si nu ma grabeam niciodata sa plec la hotel. Imi placea sa prind razele  ultraviolet de seara,  mai  mult  decat cele de dimineata, iar la infrarosii, adica la pranz, ma  plimbam pe plaja cautand ceva de mancare.  Asta cand aveam bilet fara masa de pranz in oferta. Sau cand stateam la Saturn si faceam plaja la Mamaia.

Este canicula. Dar ma si tem de o schimbare brusca a vremii stiind ca vremea nu tine cont ca vara e pe sfarsite si ,  inca, mai  poate da vijelii si grindina,  sticaciuni mai mari si teama de imprevizibil mocneste in noi.

Se spune – si eu am constatat – ca  in anii  cu  seceta fructele sunt dulci, dar si legumele sunt dulci. Probabil ca de aceea au inceput animalele de  pamant sa manance morcovi.  Iar strugurii, strugurii, anul acesta , sunt mici la boabe si nu dau niciun semn ca s-ar coace. Normal. In mai am avut temperaturi negative noaptea si cred ca via nu era inca inflorita.

4 Responses to Canicula de la sfârşit de august

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.