Alte tomate, vinetele

*Cu vinetele m-am zbatut intotdeauna fiindca aveau tot felul de probleme si  ma saturasem de ele, de problemele lor, asa ca, nu am mai cultivat o vreme decat din cele albe rotunde, ca sa nu-mi pierd samanta. Nici anul acesta nu am facut rasad de vinete pana corbului sau black beauty ca-s atat de ieftine vinetele, in piata,  incat nu reneaza. Insa mi-a trimis nepoata mea din America vinete albastre, albastru deschis este culoarea de pe plic. Sa vedem ce-o iesi.

* Am spus deja ca-s multe probleme la cultivarea vinetelor, cum ar fi: acarienii sau alte microinsecte care le sug seva din frunze si se ingalbenesc cu pete. Deja am doua fire asa, desi le-am stroopit  cu acaricid si era bine o vreme, dar chiar asa sa le stropesc saptamanal!!!Neee, nu-mi convine.

* Am facut zeama de urzici si maine stropesc toata gradina cu zeama de urzici, zicea femeia, de la care am luat ceapa rosie,  ca fierul din zeama de urzici face bine si plantelor. Auzi traznaie! Si eu credeam ca fierul e bun doar sa fie batut…la cald.

* Ca sa inteleaga vizitatorul first ce tot indrug eu aici, anul asta cultiv doua soiuri de  vinete si anume unul: albe si rotunde si altul: albastre si lungi.

 

* Lucrari la vinete: (vezi Ardeii)

* Vinetele, dupa parerea mea sunt cele mai sensibile plante din gradina. Se cresc deosebit de greu si de aceea eu ma mir cand,  in piata,  vad vinete cu 1,5 lei /kg. Nu, nu as cultiva vinete pentru vanzare la pretul asta, dar imi convine sa le cumpar .

* Vinetele , dupa ce sunt cat degetul mare,  de mari,  cresc foarte repede daca au apa si in 10 zile, cel mult,  trebuie luate de pe  planta, altfel se imbatranesc si se intaresc,  li se maturizeaza semintele si nu mai sunt bune. De aceea cand aud pe cate cineva ca le culege cand s-au copt ma umfla rasul. Nu, vinetele nu se lasa sa se coaca decat cele pe care le destinam procesului de inmultire prin seminte.

* O metoda usoara de control a calitatii vinetelor, atat din gradina, pentru a sti cand sa le culegi, cat si din piata ca sa cumperi vinete crude este palparea vinetei intre degetul mare si celelalte degete (nu, nu zic regula mainii drepte de la sensul campului magnetic   al vreunui curent electric, nu,  doar zic o regula simpla ce nu costa si ne scuteste  de injuraturi la adresa vanzatorului cand ajungem in faza de coacere a lor). Asadar, se palpeaza vanata si daca este elastica,  asa  ca un burete mai tare,  e buna. Daca este tare ca lemnul este coapta si are semintele mari si coapte  si marea parte a pulpei a disparut , semintele luandu-i locul. Si mai este si tare amara.

* Repet, vinetele nu se consuma coapte ci „verzi” adica crude, nematurizate. Pot fi mari si crude sau mici si coapte, marimea nu spune gradul de maturizare a legumei, ci spune soiul.

 

18 Responses to Alte tomate, vinetele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.