Dovlecei

* Anul acesta am facut si rasad de dovlecel, seminte de la nepoata mea,  dovlecel Patisson, galben si , cand l-am mutat in gradina, avea fruct. Dupa aia a venit frigul, fructul a pierit si de o luna incoace plantele, caci erau doua, au stagnat. Abia acum , de cateva zile, vad ca si-a luat iar avantul. Are flori feminine,  deci cu dovlecei.

* Celelalte soiuri, Zuchinni si mare-lung-romanesc, le-am semanat in curtea gainilor, de vreo doua ori. Abia acum de cateva zile  au rasarit. 

* Dovlecelul este o planta care are nevoie, ca si castravetele, deapa, de soare, desi prin Banat, se seamana prin porumb.

El are doua feluri de flori, flori masculine, care apar primele si nu dau rod si flori feminine care apar mai tarziu si care au la baza florii micutul fruct.

* Dupa polenizare intre staminele florii masculine si pistilul florii feminine se formeaza semintele din fruct, acelea pe care le si mancam. Daca nu se produce polenizarea dovlecelul moare inainte de a se maturiza, se ingalbeneste si cade,  se desprinde de codita.

* Pe aceasta parcela goala pana nu demult sotul meu a scuturat sacul in care am tinut busuioc. El a rasarit printre dovlecei.

* Dovlecelul necesita prasire pentru afanarea solului si permiterea dezvoltarii radacinilor, ingrasamant natural (ca si celelalte legume, lichid ) si apa cand este seceta.

* In aceasta parcela , oare, anul trecut,  ce am cultivat? Este sub un corcodus mic cu corcoduse roz,  pe care nu vreau sa-l tai (toti corcodusii de la noi au rasarit , nu i-am plantat si acesta are fructe deosebit de dulci si rozii si imi plac doar astea le mananc). Si mai este deasupra parul nostru cu perele din Banat, de la tata si de la mama mea si anul acesta este incarcat cu pere. Dar,  este suficienta lumina, cu toate astea.

3 Responses to Dovlecei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.