Conopida si brocoli

conopida

Conopida provine din Cipru şi este cunoscută de 2.500 ani. Conţine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten şi vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandată pentru prevenirea bolilor de cancer.

Pentru că are o valoare calorică destul de scăzută (34 kcal/100 g), conopida este indicată persoanelor care urmează o cură de slăbire. Consumul ridicat de conopidă, se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a atacului cerebral.

Enzimele care se găsesc în conopidă ajută la detoxificarea organismului. Compuşii toxici, dacă nu sunt eliminaţi la timp pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, împreună cu vitaminele şi mineralele conţinute în conopidă dau acestei plante proprietăţile sale anticancerigene. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că un alt compus chimic din conopidă, numit sulforafan, este benefic pentru combaterea cancerului de plămâni ori prostată. Nu în ultimul rând, biotina, o vitamină solubilă din conopidă, este eficientă în combaterea mătreţii. Consumată înainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrâşnitul din dinţi, în timpul somnului.

Conopida are proprietăţi analgezice, decongestionante, energizante şi antireumatice. Deoarece conopida conţine substanţe care interferează cu sinteza de hormoni tiroidieni, persoanelor care au această problemă le este recomandat să evite consumul legumei în cantităţi mari. Conţinutul bogat în vitamina C ajută la refacerea organismului printr-o acţiune puternic antioxidantă şi antiinflamatorie.

Noi mancam toata iarna conopida cruda,la cina.Se gaseste   pe  piata  si dupa aceea la market asa ca,fiindca sta bine in lada de la frigider, consumam cate o conopida pe saptamana(cateva buchetele pe zi).Ne place.Nu   am  stiut  ca are astfel de proprietati,insa fiindca ceapa rosie este tare iute si trebuie pregatita cu sare si cum noi evitam prea multa sare trebuie sa mancam ceva crud si iarna.Este conopida si din cand in cand si cate-o inflorescenta   de brocoli,tot de la Plus.

Cand cumpar conopida sunt foarte pretentioasa,vreau sa fie si alba si tare,adioca proaspat adusa,neofilita si doar atunci cumpar.

Puteti incerca si voi sa o mancati asa ca pe mere.Fiarta,sotului meu nu-i  place mirosul,deci fac foarte   rar paneul din conopida,iar budinca sau sufleu sunt mancaruri elaborate si eu nu-s chiar asa de  vrednica  😀 (am gatit la nepoata mea in America,le-a placut,m-au laudat dar nu am retinut reteta,era intr-o carte a ei,scria in engleza  si …hahaha…poate de aceea  mi-a iesit buna).

Retete culinare cu conopida

1.Conopida ardeleneasca

1/2 kg conopida
500 g sunca afumata, impanata cu grasime
200 g smantana
100 g cascaval
2 cepe
2 catei de usturoi
1 lingura ulei
2 oua
sare, piper

//
// Modul de preparare a retetei:

Se incinge uleiul si se caleste ceapa si usturoiul. Se adauga sunculita si, dupa ce se rumeneste un pic, conopida desfacuta in buchetele. Se pune 1/2 lingurita de sare si se acopera, lasandu-se conopida sa fiarba 10 minute. Se adauga la conopida ardeleneasca piper, ouale batute cu smantana si cascaval, apoi se da cratita la cuptor. Conopida ardeleneasca se tine la cuptor 20 – 30 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca pe deasupra.(Retete mancare.ro)

2.Ingrediente pui cu conopida:

1 kg conopida
1 ceapa
1 piept de pui
1 lingura faina
5 rosii sau 150 g bulion
1 legatura patrunjel
sare, ulei

//
// Modul de preparare a retetei:

Ceapa se toaca marunt si se pune la calit. Se adauga pieptul de pui taiat fasii si sare. Se acopera si se lasa sa fiarba carnea 20 – 30 minute. Se adauga conopida spalata si desfacuta in buchetele. Cand conopida si carnea sunt fierte, se adauga rosiile curatate de coaja sau bulionul dizolvat in putina apa. Se mai lasa 3-5 minute, se dizolva faina in 2-3 linguri de sos si se adauga la mancare. Se lasa pe foc inca 2-3 clocote sa se lege sosul, apoi se stinge focul, se presara patrunjelul tocat marunt peste puiul cu conopida si se acopera.

3.Conopida lacuptor

Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 buc. conopida, 200 gr. cascaval razuit sau brinza, pesmet, 2 oua, smintina, sare, piper

Mod de preparare:
Se fierbe in apa cu sare conopida desfacuta. Se unge cu ulei un vas nu foarte adinc (si marginile) si apoi se tapeteaza cu pesmet.

 

Se pune un strat de conopida peste care se pune pesmet, cascaval si apoi cite doua linguri de smintina. Se condimenteaza stratul cu sare si piper dupa gust si se continua sa se puna straturile asa cum am descris mai sus pina se termina conopida.

Se pune la cuptor (incalzit 5 min. la 220 grade) vasul si se lasa 10 minute. In acest timp se bat ouale cu putina sare si cu 2 linguri de smintina. Se scoate vasul si se toarna deasupra acest amestec si apoi se mai lasa la cuptor pina compozitia formeaza deasupra o coaja aurie.


4. Salata deconopida

Conopida este o sursa importanta de proteine, vitamina C, vitamina B6, calciu, fosfor, fier, magneziu si zinc, fiind, de asemenea, o importanta sursa de fibre. Este o leguma care nu contine foarte multe grasimi saturate si, ca si planta, nu are colesterol. Cred ca te-am convins deja ca aceasta reteta de salata de conopida pe care ti-o propunem astazi este buna pentru sanatatea ta… Nu iti ramane nimic altceva de facut decat sa te ocupi de prepararea ei (crede-ma, nu iti va lua foarte mult timp!) si apoi sa o savurezi. Pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

250 g conopida rasa fin;
2 mere mici rase pe razatoarea mare;
70 g alune date prin masina sau nuca de cocos rasa.

Sosul:

2 linguri branza de vaci;
1 lingurita miere;
3 linguri smantana;
2 linguri de smantana acra;
sare de mare.

Mod de preparare:

1. Intr-un castron, se amesteca cele 250 g de conopida rasa fin, merele si alunele sau nuca de cocos.

2. Separat, se prepara sosul, prin amestecarea ingredientelor specificate mai sus. Cele doua compozitii se amesteca si se decoreaza, dupa preferinta.

Brocoli

Brocoli, denumit si conopida verde, este un aliment cu proprietati terapeutice foarte eficiente. Bogat in vitamine (C, complexul B), minerale (calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.

Datorita continutului sau mare in glucoza intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. De asemenea, este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si la stomac. In urma cercetarilor in aceasta privinta, brocoli este considerat leguma numarul 1 din categoria celor mai bogate substante anticancerigene.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Berkeley din California sfatuiesc sa se consume cat mai des brocoli si alte legume asemanatoare (varza, conopida) caci ele ajuta la intarirea sistemului imunitar. Brocoli impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor.

Proprietati:

– antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer, leucemii, prin inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora
– antivirale si antibiotice
– cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
– previne formarea cataractei
– fortifica sistemul imun
– intarirea oaselor
– sursa de vitamina A, B2, acid folic, vitamina C, fier, calciu si potasiu
– actiune remineralizanta asupra organismului in perioada de toamna

Indicatii uz intern:

– vindecarea gastritelor si a ulcerului gastric
– osteoporoza prin continutul crescut in calciu
– protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei datorita continutului de antioxidanti din familia carotenoizilor

Mod de folosire – uz intern:

– cruda: in salate sau cu sosuri. Cu cat este mai frageda si neinflorita cu atat continutul in substante benefice este mai mare. Nu trebuie sa aiba urme de lovituri sau taieturi.
– fiarta: fierberea in aburi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive ale acestei legume. Gatirea la cuptorul cu microunde duce la pierderea a 80-90 % dintre compusii antioxidanti.

O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, cu doar 44 calorii.

Broccoli se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru maxim 4 zile. Pentru o perioada mai lunga (circa un an), desfaceti buchetele, le puneti in apa clocotita si le fierbeti 3-4 minute. Apoi le clatiti cu apa rece, le lasati sa se usuce si le impachetati in pungi ermetice la congelator.

Persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume, deoarece broccoli contine subtante goitrogene.

Brocoli, denumit şi conopida verde, este un aliment cu proprietăţi terapeutice foarte eficiente. Bogat în vitamine, minerale (calciu, magneziu, zinc, mangan, fier, potasiu, seleniu, fosfor) poate preveni afecţiuni dintre cele mai complicate.

Datorită conţinutului bogat în glucoză, intervine în combaterea cancerului pulmonar, de prostată şi de vezică urinară. Persoanele care consumă zilnic 70 de grame de muguri de brocoli timp de două luni sunt mai protejaţi împotriva gastritei, ulcerului şi cancerului la stomac. În urma cercetărilor, în această privinţă, brocoli este considerat leguma numarul unu din categoria celor mai bogate substanţe anticancerigene.

Foştii fumători, dar şi cei care fumează zilnic peste 20 de ţigări, ar trebui să consume brocoli pentru a-şi micşora şansele de a se îmbolnăvi de cancer. Efectele sunt mai mari în cazul fumătorilor înrăiţi, potrivit unor cercetători. Brocoli n-ar trebui să lipsească din meniul unui actual sau fost fumător, cel puţin până când reuşeşte să se lase de acest viciu.

Consumul de brocoli ar putea fi soluţia cheie împotriva diabetului, conform unor oameni de ştiinţă britanici. Cercetările anterioare au arătat că un consum ridicat de brocoli reduce riscul survenirii unor atacuri de cord sau accidente vasculare.

Brocoli este un adevarat depozit de vitamina K, aceasta ajută la fixarea calciului în oase, făcându-le mai puternice. Cu cât oasele vor fi mai tari, cu atât întregul tău organism va fi mai rezistent şi vei avea mai puţine şanse să cazi, să te răneşti, iar spatele să te doară.(Realitatea.net)

Brocoli se gateste corect asa:

-se introduce in apa care clocoteste si se lasa doar 2 minute

– se scurge si se trage la tigaie in putin ulei,presarand peste el piper macinat.Se intoarce cu o paleta si nu se tine pe foc mai mult de 5 minute.

Se serveste ca si garnitura.

Se consuma cruda de cate ori avem ocazia.

33 Responses to Conopida si brocoli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.