Arborele de jad-Crassula ovata

ARBORELE DE JAD

Cea mare este mama(in dreapta).Azi le-am mutat ,din cutiile de smantana in care au vietuit pana acum,in ghivece.Se spune ca au nevoie de ghivece mici.Deci,la iarna sa nu le ud(oricum uitam saptamani in sir sa le ud),deci asta-i secretul,apa putina iarna,dar lumina, da.(deci-ul este fiindca intai am citit articolele copiate si apoi am scris despre ale mele).Cititi si voi.

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Saxifragales
Familia : Crassulaceae
Genul : Crassula
Specia : Crassula ovata

Descriere : Este o planta suculenta, cu aspect de arbust, cu crestere lenta.In natura poate atinge 3-4 m inaltime si 1,5 m latime. In interior nu depaseste inaltimea de 1 m. Atinge circa 40-50 cm sub forma de bonsai. Frunzele de 2-3 cm lungime sunt persistente, ovale si carnoase, colorate in verde. Florile, de forma unor mici stelute, alb-roz, sunt grupate in inflorescente la extremitatile tulpinilor. Denumire populara : Arborele de jad
Sinonime : Crassula argentea, Crassula obliqua, Crassula portulacea
Tipul plantei : Planta suculenta cu aspect de arbust.
Durata de viata : Peste 50 de ani.
Origine : Africa de Sud
Habitat : Zone africane cu climat tropical. Este crescuta in intreaga lume, ca planta de interior, in stare naturala, sau sub forma de bonsai.
Inflorire : Primavara si toamna tarziu.
Temperatura : 10-24°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Se poate utiliza pamant din comert destinat cactusilor si plantelor suculente sau un amestec din parti egale de pamant universal pentru plante de interior, mranita de scoarta si nisip de rau. Sustratul trebuie sa fie nisipos si usor drenabil.
Fertilizare : Daca este crescuta sub forma de bonsai, fertilizati lunar in mai, iunie si septembrie cu un ingrasamant specific bonsailor. In mod obisnuit se fertilizeaza din primavara pana toamna, lunar cu un ingrasamant bogat in potasiu sau unul special pentru cacatusi si suculente.
Inmultire : Se poate realiza foarte usor prin butasi de frunze sau ramuri, in orice anotimp, cu exceptia sezonului rece. Este bine ca butasul sa fie lasat sa se usuce pe locul taieturii 2-3 zile, dupa care se planteaza in pamant amestecat cu nisip care se umezeste foarte putin.
Boli si daunatori : Este o planta destul de rezistenta la daunatori si boli, fiind expusa mai mult la atacul paduchelui testos. In cazul umiditati excesive apar pete si putregai pe frunze si tulpini.
Ingrijire : Prefera soarele plin, tot anul cu exceptia dupa-amiezelor caniculare de vara. In casa trebuie asezata pe ferestrele orientate spre est. Se uda spatamanal pe timpul sezonului cald, lasand pamantul sa se usuce bine intre doua udari. Iarna se mentine solul aproape uscat, udandu-se lunar. Este o planta care iubeste aerul uscat si nu suporta curentii de aer. Se transplanteaza anual, primavara in compost nou, moment in care se scurteaza ramurile crescute excesiv pentru obtinerea unei coroane frumoase. Din ramurile taiate se obtin butasi pentru inmultire. Sub forma de bonsai se transplanteaza odata la 2 ani cand se reduce la jumatate volumul radacinilor.
Beneficii : Planta suculenta, frumoasa prin port si florile sale, stelate, numeroase. Deosebita sub forma de bonsai. Este o specie des intalnita ca planta de interior si datorita usurintei cu care poate fi crescuta si inmultita.
Alte specii : Crassula alba, Crassula aquatica, Crassula arborescens, Crassula bakeri, Crassula clavata, Crassula colorata, Crassula decidua, Crassula deltoidea, Crassula elegans, Crassula falcata, Crassula multicava, Crassula obovata, Crassula orbicularis, Crassula perforata, Crassula radicans, Crassula tetragona, Crassula viridis, etc.(Plante.ro)

Descriere:

Planta suculenta, frumoasa prin port si florile sale, stelate, numeroase. Deosebita sub forma de bonsai. Este o specie des intalnita ca planta de interior si datorita usurintei cu care poate fi crescuta si inmultita.

Origine:

Africa de Sud

Perioada de inflorire:

Primavara si toamna tarziu

Intretinere:

Are nevoie de o lumina puternica, de preferat soare direct (de exemplu o fereastra orientata la sud sau la est). Este o planta heliotropa. In interior, trebuie rotita in mod regulat. Temperatura minima peste 7° C si poate ajunge pina la 30° C, dar temperaturile ideale sunt de 21° C vara si de 12°-13° C iarna. Poate fi scoasa vara in exterior, dupa o perioada de aclimatizare. Este important ca planta sa fie plantata intr-un pamint bogat si usor, cu un drenaj bun. Se poate folosi pamint pentru cactusi si suculente sau un pamint pentru plante de interior amestecat cu nisip de granulatie mare si perlit. Plantei ii place un ghivechi mai mic. Transplantati-o primavara, daca radacinile ies din ghiveci sau, in general, la 2 sau 3 ani. Pentru a evita infectiile, nu o udati cel putin 10 zile dupa transplantare. De asemenea, nu are nevoie de ingrasamint urmatoarele 2 luni. Ca oricarui bonsai, nu ii plac curentii de aer. In general, se fertilizeaza de 3-4 ori pe an, in timpul perioadei de crestere (martie-octombrie) cu un ingrasamint bogat in potasiu (15-15-30) sau un ingrasamint mediu (20-20-20), dar jumatate de doza. Are nevoie de o perioada de repaos hibernal, mentinind temperaturile mai scazute, deoarece combinatia intre temperaturi ridicate si o lumina slaba poate cauza ofilirea tijelor si caderea frunzelor. Este putin sensibila la boli, exceptie facind cazul in care este udata in exces. Poate fi atacata de cosenile

Expunere:

La soare plin

Substratul:

Pamant din comert destinat cactusilor

Udare:

Planta este apreciata de incepatori, deoarece are o mare rezistenta la sete. In timpul verii, udati-o regulat, lasind sa se usuce suprafata ghiveciului, intre 2 udari. Daca apa este in exces, frunzele se ingroasa, umplindu-se cu apa. Iarna este important ca pamintul sa se usuce in profunzime, atita vreme cit sunt pastrate temperaturi scazute. Nu are nevoie de farfurioara la ghiveci, deoarece ii place o atmosfera uscata. Scopul udarii este de a-i permite plantei de a absorbi apa la fiecare udare, evitind putrezirea radacinilor. Daca este udata frecvent, i se poate accelera cresterea (cu conditia sa fie in plin soare, altfel tijele intre noduri se alungesc).

Inmultire:

Inmultirea este usor de realizat prin butasi. Luati o tija (de 10-12 cm) sau o frunza. Lasati-o sa se usuce 3-4 zile, apoi asezati-o in nisip sau pamint foarte umed, la o temperatura de 20° C pina la 25° C. Operatia poate fi usurata cu hormoni de inradacinare, dar nu este neaparat necesar.(Roberto Rossi.ro)

8 Responses to Arborele de jad-Crassula ovata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.