Orhidee-Cymbidium ingrijire

El creste in natura infigandu-si radacinile in coaja copacului,deci din acest motiv substratul(si nu pamantul) din ghiveci este special ,format din scoarta de copac,maruntita si se cumpara de la supermarket sau florarii.Cateodata trebuie curatat de radacinile putrezite(se mai putrezesc si daca i se da prea multa apa) si putem vedea si asculta cum se face.

s6308215-mica1

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4ozQ9IHOwbg&feature=related]

Cymbidium (b) Cymbidium (a) Cymbidium (c)

Cymbidium (g)Familia: Orhidaceae
Inaltime: pana in 90 cm
Diametru: pana in 90 cm
Tip: in principal epifita (creste pe o planta-gazda)
Sol: special pentru orhidee
Expunere: de la umbra pana la plin soare

Descriere:

Originare din zonele cu clima temperata si tropicala din India, Nepal, China, Japonia si pana in Malaysia si Australia, cymbidium sunt probabil cele mai mult cultivate orhidee; de asemenea, florile lor dureaza cel mai mult. Din cele 40-50 de specii s-au creat sute de hibrizi, cu flori de diferite culori, de la alb, galben si portocaliu, pana la rosu, maro si verde; dimensiunile variaza de la 5 pana la 10 cm diametru.

Orhideele Cymbidium apar pentru prima data in scrieri in China si Japonia, in cantece populare chinezesti compuse inainte de perioada lui Confucius (551-479 iCh.). Prima

lucrare scrisa despre orhidee a fost publicat ain China in 1233 dCh si cuprindea descrierile a peste 22 specii de orhidee. Prima descriere sistematica si clasificare formala a genului a fost facuta de Olaf Swartz, in 1799.

Prima orhidee cymbidium a fost adusa in Anglia din China de catre James Fothergill, in 1778, iar primul hibrid al acestei specii a fost cultivat in 1889.

Numele Cymbidium provine din cuvantul grecesc kymbe, care inseamna barca si e legat de forma florii.

Pagoda Green Cymbidium

Pagoda Green Cymbidium

Pagoda Green Cymbidium 2

Hibrizii de cymbidium
Poate parea incredibil, dar nu mai mult de 7 sau 8 specii sunt „responsabile” de 90% din miile de hibrizi cymbidium care exista astazi. In perioada anilor 1930 si 1940, cei mai populari hibrizi erau cei creati in America, pentru ca in ani 1960 sa domine cei din Marea Britanie.

Hibrizii de cymbidium se pot clasifica in trei grupe: hibrizi standard, miniaturi si noutati, care sunt uneori numiti si hibrizi intermediari. Hibrizii standard ating dimensiuni mari si ocupa mult spatiu; majoritatea infloresc timp de 2 luni, iarna tarziu si primavara, si sunt disponibili in aproape orice culoare, mai putin albastru. Hibrizii in miniatura au fost creati din speciile pitice de orhidee, cum ar fi C. devonianum si C. tigrinum; florie sunt numai de culoare verde, galbena si maronii, iar unele au un parfum placut. Hibrizii noi (intermediari) sunt rezultati din incrucisari intre cei standar si in miniatura si sunt printre cei mai populari hibrizi care exista.

Cymbidium standard are frunzele lungi, subtiri si drepte sau pendulare, de 50 cm sau mai mult in lungime; la hibrizii in miniatura frunzele sunt mai scurte si mai inguste.

Cu o selectie atenta este posibil sa aveti o colectie de cymbidium care infloreste tot anul. Florile apar la capatul unor tuplini viguroase, fara frunze si multe dureaza pana la 2 luni, fie pe planta, fie ca flori taiate.

Festive Red Cymbidium

Festive Red Cymbidium

Festive Red Cymbidium 2

Cultivare
Cymbidium se tine intr-un mediu incalzit in timpul iernii, iar vara pot fi duse afara. Pentru ca sa infloreasca, multi hibrizi au nevoie de anumite conditii: temperaturi mai scazute noaptea si multa lumina in timpul zilei.
Se planteaza cu baza pseudobulbului fie la nivelul solului, fie putin deasupra; ghiveciul trebuie sa permita buna drenare a compostului. Cymbidium sunt flori destul de viguroase si este posibil sa fie nevoie sa le divizati si transplantati in vase de 20 cm in diametru la fiecare 2-3 ani.
Cantitatea de apa de care au nevoie se stabileste in functie de perioada din an. In timpul verii plantele trebuie udate zilnic, dar iarna numai o data la doua saptamani. Amestecul de compost trebuie mentinut umed, iar planta trebuie sa primeasca o cantitate de apa destul de mare cat sa treaca prin tot pamantul si sa se scurga in tavita.

Temperatura: pe timpul noptii trebuie sa fie de cel putin 10-14°C. Este bine sa lasati floarea afara din iunie pana in septembrie, pentru a incuraja aparitia bobocilor si treptat (obisnuiti treptat orhideea cu soarele direct, pentru a evita arderea frunzelor). In timp ce creste tulpina, temperatura din mediu trebuie sa fie sub 15°C.

Inflorirea: are loc din noiembrie pana in mai, iar florile dureasa pana la 8 saptamani. Tulpinile nou crescute se leaga de un bat si se taie pana la 5 cm dupa ce s-au ofilit florile.

Golden Buddah Cymbidium

Golden Buddah Cymbidium

Golden Buddah Cymbidium 2

Udare si tratamente: din primavara pana toamna, se uda de sus in jos, lasand apa in exces sa sa scurga in tavita; compostul trebuie sa fie uscat inainte de a uda din nou orhideea. Tratarea cu substante fertilizatoare este benefica in perioada de dezvoltare. Folositi in acest scop un tratament lichid diluat la 1/2, pe care sa-l amestecati cu apa de udat o data la fiecare trei udari; dupa aceea udati numai cu apa, pentru ca sarurile daunatoare sa se poata scurge din pamant. Iarna, reduceti frecventa udarilor.

Transplantarea: plantele inghesuite se transplanteaza dupa ce au inflorit, primavara. Nu alegeti ghivece mult preamari. Unii din bulbii batrani care si-au pierdut frunzele pot fi aruncati. Folositi pamant special pentru orhicee, care se gaseste in magazinele de specialitate. Cand divizati plantele, plantati cel putin 3 – 4 pseudobulbi sanatosi in fiecare ghiveci.

Boli si daunatori:
Cymbidium este sensibila la multi daunatori care se intalnesc in sere, inclusiv paienjeni rosii, afide si cosenile. Bolile pot fi de asemenea o problema, dar pot fi evitate cu dispozitive de dezinfectare.

Inmultire:
In afara de metodele de inmultire obisnuite, plantele noi pot aparea din bulbii mai batrani, ramasi fara frunze. Acesti bulbi batrani pot parea morti, dar ei isi vor reveni daca detasati plantele tinere. Bulbii se planteaza cate unul in vase mici si se tin intr-un mediu uscat; imediat ce apar radacini si o frunza sanatoasa o puteti transplanta in pamant normal de orhidee. In general, bulbii batrani vor reinflori dupa 3 ani.

Cymbidium (d)

Cymbidium (e)

Cymbidium (f)

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

(121.ro)  zice mai jos:


Cymbidium este una din cele mai cultivate orhidee, atat ca floare taiata, cat si ca planta de ghiveci, datorita duratei lungi de inflorire, a faptului ca nu e foarte pretentioasa si a marii varietati a formei, culorii florilor si marimilor acestora.:: Specii :: Speciile genului Cymbidium (peste 120) sunt raspandite in Asia de Sud-Est, Indonezia, Australia de Nord. Acestea cresc la altitudini mari si sunt, in majoritate, terestre. Numele genului vine de la cuvantul grecesc ¡°Kymbe¡±= barca, si deriva de la forma de luntre sau cavitate a labelumului (petalei inferioare) florii. Planta e cunoscuta si ca ¡°orhideea barca¡±.

Frunzele sunt persistente. Plata prezinta pseudobulbi (formatiuni pentru depozitarea substantelor de rezerva) si radacini carnoase. Aspectul si marimea pseudobulbilor variaza de la o specie la alta. Inflorescentele (100-120 cm lungime) pornesc din pseudobulbi, sunt cate 2-3 pe planta si au numeroase flori (pana la 30 de flori). Durata florilor e de aproximativ 2 luni.

:: Climat :: Pentru a inflori, Cymbidium are nevoie de multa lumina pe durata intregului an. Vara, insa, se fereste de insolatie puternica si se tine in spatii aerisite.

Iarna are nevoie de racoare (13-15¢ªC), iar vara de temperatura moderata (20-22¢ªC). Pentru stimularea formarii florilor are nevoie, timp de 3-4 saptamani, de diferente de temperatura zi-noapte de 6-7¢ªC. In tara noastra, aceste conditii pot fi obtinute natural. In septembrie plantele se pot tine afara, dupa care se aduc in interior si se tin in spatii in care noaptea temperatura nu depaseste 15¢ªC.

:: Udatul :: Orhideele Cymbidium se uda constant tot anul, neavand o perioada clara de repaus. De asemenea, umiditatea aerului trebuie mentinuta permanent ridicata prin pulverizari periodice cu apa pe frunze. In apartament se poate tine in ghivece din plastic amplasate in dreptul unei ferestre cu multa lumina; vara are nevoie de umbrire. E bine ca udarea sa se faca cu dusul.

:: Solul :: Substratul trebuie sa fie poros, bine aerisit, proaspat, usor acid (amestec de turba fibroasa, scoarta de conifere, pamant de frunze, pamant de ferigi, carbune vegetal, polistireu expandat, perlit). Se poate opta si pentru varianta unui substrat inert poros, grosier (scoarta macinata grosier, polistiren expandat) cu adaos periodic de ingrasaminte. Solul nu trebuie sa se taseze mult, astfel incat sa permita respiratia radacinilor si, in acelasi timp, sa ofere hrana suficienta plantei. Atentie, excesul de apa in sol este daunator plantei!

:: Inmultire :: De obicei, inmultirea orhideelor cu pseudobulbi se face prin divizarea plantei, operatie care se executa cand planta are cel putin 6 pseudobulbi. Exemplarele mici nu trebuie divizate. Diviziunile obtinute trebuie sa aiba cel putin 3 pseudobulbi, pentru siguranta operatiei. Asta nu inseamna ca daca ati avut un singur pseudobulb nu puteti obtine o planta. Daca acesta e matur si nu foarte batran, la plantare ar fi trebuit sa-l pudrati cu putin carbune si sa nu-l udati exagerat. Cel mai bine este ca plantarea sau divizarea sa se faca atunci cand radacinile noi nu sunt prea dezvoltate, pentru a nu le rani. De asemenea, operatia nu se face la interval mai mic de 2 ani (cam la 2-4 ani) si nu in perioada de inflorire sau de crestere intensa. Dupa plantare, trec cel putin 2-3 saptamani pana cand planta da semne ca incepe sa se dezvolte. Asa ca aveti rabdare. Daca nu ati udat-o excesiv, e posibil sa obtineti din pseudobulb o plantuta. Succes!

19 Responses to Orhidee-Cymbidium ingrijire

  1. Pingback: Oameni sanatosi la cap « Elisa-gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.