Roşii uscate si conservate in ulei-reteta lui Constantin

Constantin spune:
august 20, 2009 la 3:22 pm modifică

ROŞII USCATE IN ULEI –

POMODORI SECCHI

(cu drag pentru Elisa şi prietenii săi)

Pentru această reţetă aveţi nevoie de :
*roşii bine coapte
*peperoncino,adică un soi de ardei mic,roşu şi iute,uscat
*oregano mărunţit,uscat
*busuioc frunze,uscat
*usturoi
*ulei de măsline(este de preferat,şi nu doar aici ,să evitaţi sticlele pe care scrie „OLIO di sansa DI OLIVA” pentru că acela e un ulei obţinut din turta care rezultă de la prima extragere şi din sâmburi)
*sare
*opţional ,impreună cu condimentele de mai sus sau separat, se mai pot folosi capere,pătrunjel frunze uscat,foi de dafin,piper boabe.

· Se spală roşiile,se indepărtează cotorul şi se taie in jumătăţi pe lungime(de obicei se folosesc roşii lunguieţe,de asta precizarea).Se indepărtează pe cât posibil seminţele şi zeama din tăietură.Se zvântă roşiile cu prosoape de bucătărie din hărtie apoi se aşează CU PARTEA TAIATA IN SUS pe o tava,un fund de lemn,lădiţe de lemn.Italienii(cei care mai au aşa ceva) folosesc un fel de coşuri impletite din nuiele.Se sărează roşiile uşor şi se aşează afară la soare pentru 4-5 zile.Protejaţi roşiile cu o plasă(tifon sau plasă pentru ferestre) impotriva insectelor.Seara sau atunci cand nu mai este soare ar fi bine să le băgaţi in casă pentru a nu absorbi umiditatea din aer de peste noapte sau roua dimineţii.In fiecare zi intindeţi(deschideţi) puţin roşiile pentru că uscându-se ele au tendinţa să se închidă.
· După această perioada(sau poate chiar mai devreme,totul e ca roşiile să fie uscate)se aşează roşiile in borcane curate ,alternând starturile de roşii cu usturoi tăiat feliuţe subţiri,bucăţele de ardei iute,oregano,busuioc,boabe de piper,dafin,capere,etc.Straturile se presează bine.
· Acoperiţi roşiile cu ulei de măsline şi sigilaţi borcanele.Pentru a evita bulele de aer se poate adăuga uleiul strat dupa strat.Roşiile trebuie să fie acoperite bine de ulei.
· Sterilizaţi borcanele pe bain-marin 25 de minute de cand începe să fiarba apa.

Preparăndu-le astfel,roşiile devin foarte gustoase.Sunt perfecte pentru a îmbogăţi sosuri şi salate sau pentru paste.Pot fi consumate şi ca aperitiv împreună cu peşte,brânzeturi,etc.

Borcanele se lasă in repaus câteva zile înainte de a fi consumate pentru a se contopi aromele.

BUON APPETITO ! @ C.R -IAŞI-2009

Rosiile potrivite sunt cele mai putin zemoase,cu putine seminte deci cele mici americane,la mine

ROSII LAUSCAT

Sunt culese demult,incepeau sa se stafideasca deja si sunt rosii bune care nu s-ar strica nici dupa o luna de la cules,ca nu au fisuri,ca cele mari.

Am umplut 2 tavi sa le pun deodata la cuptorul pe minim si le-am sarat si piperat.Am condimente pentru asezat in borcane(sper sa-mi iasa 2).

TAIATE SI ASEZATE si dupa o ora de stat in cuptor

DUPA 1 ORA am schimbat pozitiile tavilor,ca cea de jos,de la foc se facea mai repede.

Deoarece vreau sa le trec si prin otet de mere fierbinte inainte de a le aseza in borcan nu am pus condimentele,busuiocul si restul,ca s-ar spala in baia de otet,asa ca o sa pregatesc busuioc uscat,oregano si rozmarin,toate uscate si fireste ulei de masline.

Fac astazi fiindca maine si poimaine trebuie sa continuam curatenia ca miercuri raman singura la treaba si asta-i..sa profit si eu cat mai mult,ori rosiile astea nu mai vroiam sa le aman,unele s-au inmuiat prea tare.Revin cu update cand e gata toata treaba,inainte de a le bierbe in baie de apa,ca sa nu le folosim imediat,sa fie pentru la iarna.

LATER …gata Dupa 3 ore cele mici si 3 ore si jumatate cele mari procesul de uscare in cuptor este terminat.Acum raman asa pe aragaz sa se mai svinte inca o ora.Apoi le oparesc cu otet de mere si le scurg imediat,le aranjez in borcanul sterilizat un rand de rosii si apoi un rand de condimente

condimentebusuioc,oregano si rozmarin uscate si niste catei de usturoi

usturoi Intre timp torn si ulei,apas cu lingurita si tot asa straturi straturi pana intra toate intr-un singur borcan.

Ultimul este uleiul,verific sa nu fi ramas goluri si-l  capsez,il dau la bain marie pentru 15 minute de cand incepe sa fiarba apa.

Este…sunt gustoase numai dupa ce le-am trecut prin otetul de mere(ca mi-au ramas 2 si le-am papat…grozav de  bune,n-am stiut ca rosiile coapte sunt asa de bune.

in borcan si detaliu

detaliu

O sa mai fac,insa cu rosiile mele cele lungi fiindca acelea nu-s zemoase,au mai mult pulpa si o sa le tai asa felii,iar pe fundul tavii o sa pun hartie de copt(stiam ca trebuie dar am neglijat,desi am hartie).Mai am rosii si o sa mai fac,dar cand    nu-i acasa al meu:

– O zi intreaga te-ai invartit pe aici(prin bucatarie unde e zona lui de dormit in fotoliu si de uitat la televizor) si ai scos numai un borcan…da’ce…ii aur?! )

– Si o sa mai fac   :D

51 Responses to Roşii uscate si conservate in ulei-reteta lui Constantin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.