Când visele se lasă moștenire

Cine s-ar fi gandit, cand eram copil si mama ne povestea cum a cerut-o pe ea de nevasta un american (in devenire) si ea l-a refuzat, cine  credea ca din rasetele noastre la asa o poveste, poveste din care noi, copiii ei, ba nu eram noi, ba eram americani…cine s-ar fi gandit ca visul sau sansa mamei noastre va trece doua generatii si nepotii ei, toti, or sa traiasca fie visul american, fie visul australian, fie visul unei Europe occidentale?!

Da, asa a fost si , Doamne, cat mai radeam noi si cand ne mai povestea si despre visul ei ca sa cumpere o casa mai la marginea Timisoarei, sa duca acolo si vaca si sa aiba gradina si sa ne creasca la oras, sa facem scoli bune si ea sa ne primeasca acasa cu toate bunatatile „ca de la tara”?!

Caci si asta era o poveste pe care nu am s-o uit, nu uit fiindca imaginea vacii legata de pomul din strada o am inca in minte si casa o vad si gradina si o vad si pe mama cum ne astepta de la scoala cu mancare buna preparata din bunatatile crecute de ea la oras.Mama noastra musai sa stie ca toti nepotii ei traiesc asa cum ea visase pentru copiii ei care eram noi, fetele lu’Anica lu’Măxân: Elena (dupa regina mama), Victoria (dupa regina Victoria si Elisabeta (dupa regina Marii Britanii). Nu, nici decum, asta este plamadeala mea, numele noastre erau dupa neamuri/rude, nicidecum dupa regine. Dar ce potriveala!!!!

Asadar, dragii mei, mama este in cer iar noi, doar doua surori, suntem pe pamantul tarii noastre, copiii nostri, insa, traiesc viata pe care si-a dorit-o mama, ne-am dorit-o noi, dar doar la ei, a treia generatie s-a ivit destinul acesta.

Traim de parca am fi nemuritori, nu facem nimic deosebit ca si cand n-am sti ca intr-o zi nu vom mai fi, atat de inconstienti suntem, visam si noi, adica eu, eu am un vis la fel de irealizabil ca al mamei, sa am bani multi, sa cumpar casa cu gradina langa copii, sa le cultiv fructe si legume si sa le cresc pasari, sa-mi astept nepotica cu mancare buna de la scoala si sa imbatranesc utila. Sa imbratisez o fetita care acum imbratiseaza tableta dupa ce-mi flutura din palma un sarut.

Vise de mame, vise repetabile, vise mostenite si vise implinite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.