Ziceți Doamne ferește să fie si la noi așa

S-a creat un soi de rosii cu forma sferica, coaja tare si albicioasa, pielita care o imbraca, groasa si necomestibila, verde alburie inauntru cand o tai pe jumatate in lungine si cu gust de nimic. Zau ca nu simti ca mananci ceva cand o pui pe limba fara sare. Daca-i pui sare, simti sarea si tot e ceva gust.

Stiu, este rosia comerciala, rosia care rezista la transport, care nu se sparge si nu se turteste, nu are zeama deci nu are ce iesi din ea si daca s-ar turti cu plumb pe ea.

Dar de ce trebuie sa o cumparam?

Stiti ce-o sa fac eu doua, trei saptamani pana mi se coc rosiile mele, ma duc cu cutitul mic in geanta, tai o rosie in doua si o platesc apoi, daca-i asa cum am descris, o las pe tejghea.

La noi, la Fagaras, vine o familie din Calarasi cu pepeni tare dinvreme, cica, copti, trufandale la pret si fara gust de pepene; zice ca i-a plantat in tunele. Tunele, tunele, zic eu, dar tunelele alea erau pe sub zapada care-a venit in martie-aprilie caci, daca acum, in iunie , sunt copti bostanii, insemna ca in aprilie erau formati dega cat o minge de baseball. Cum, i-am plantat in tunel?

Ma rog (ma bucur ca nu se mai foloseste locutiunea asta, doar eu o mai folosesc cand imi vine), eu pana acum, adica sotul meu a descoperit o familie cu rosii bune, din alea motate, normale, zic, desi nu se compara cu ale mele, totusi, bune. Luam mereu de la ei, dar ieri, eram la capatul pietei cu traista plina si grea in mana si am uitat de rosii, iar la capatul pietei, asa, cum intri dispre Carefur, acolo le este locul celor din Calarasi, vad, adica, rosii si fata/tanara pe care o cunosc ca pe o mincinoasa notorie (” sunt buni pepenii, is dulci etc” ), nici nu a avut curajul sa se uite in ochii mei cand mi-a raspuns la daca-s bune, si m-a lasat sa aleg. Proasta alegere am facut, zau ca merita sa ma intorc 20 de metri la taraba cunoscuta cu rosii bune.

In fine, la fiecare  rosie dina asta”perfecta” cand o tai, se aude si o injuratura.

Asta ca sa stiti ca si eu, desi sunt sau ma cred experta in a cumpara legume si fructe, o dau in bara din comoditate, cateodata.

Deja se cultiva soiuri din astea pe substrat din nu stiu ce si hranite cu perfuzii.

2 Responses to Ziceți Doamne ferește să fie si la noi așa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.