Se pune, in bulion, un ardei gras sa fiarba deodata cu frunzele de telina. De frunze de telina stiam, puneam si eu, dar de ardei nu am stiut. Acum stiu si am luat din gradina un ardei gras si frumos si zvirc in oala cu el. E bine sa mai aflam de la femei in varsta, e bine sa preluam stiinta lor, e bine sa asculti de ce zic cei batrani ca n-au imbatranit degeaba. Apoi, cand vom imbatrani si noi, vom dori sa asculte, cei mai tineri, parerile, obiceiurile, stiinta noastra de-o viata, nu-i asa?
Cum se face bulionul? Pai, se fierbe la vreo saptamana, zece zile de la culesul rosiilor coapte. In timp ce stau rosiile culese in camara se sintetizeaza fructoza si se formeaza sucul, adica se inmoaie rosiile si slobod zeama. N-ati stiut? Ei, acum stiti si voi de la o „batrana” in devenire 🙂
Apoi, dupa o jumatate de ora de cand incepe sa fiarba se adauga sarea (o lingura si jumatate la cat am avut eu) si o lingura de zahar – zaharul conserva, daca nu-l pui s-ar putea sa nu-ti stea bulionul). Apoi se adauga frunzele de telina legate si ardeiul intreg.
Dupa o ora de la inceperea fierberii sau o ora si un pic, timp in care am amestecat pe fundul oalei (care trebuie sa fie gros- fundul – si pe plita , oala ) aproape o data la 5-7 minute, nu sting focul doar il dai la minim si incep sa torn in sticlele uscate – neaparat uscate dupa ce au fost spalate ca altfel s-ar putea sa nu-ti stea si nu stii de ce – cu polonicul prin palnie in sticlele ce stau pe o tava de inox. Dupa ce umplu patru sticle le dau pe masa (ca pana acum tava a stat pe aragaz langa oala care este tot pe foc ) si repede le pun bucatile de celofan in doua sau in trei foi si cu elastic de cumparat sigilez. Dupa care sticlele merg in pat, sub o duna si dupa ce le-am pus pe toate le acopar atat de bine cu mai multe perne si patura de lana asa ca trei zile sta bulionul cald.
Cam asa fac eu bulionul si, sincer, nu m i s-a stricat n iciodata, nu am aruncat niciodata, nu l-am consumat tot niciodata ca era prea mult. Sa concluzionam secretele” bulionului:
* rosiile se lasa la asteptat o saptamana, dar trebuie sa fie sanatoase
* fieberea dureaza o ora, o ora si ceva de cand incepe sa clocoteasca, sau doua ore de cand il pui pe foc
* se pune sucul de rosii intr-o oala cu fundul dublu sau gros si nu direct pe foc ci pe plita
* se amesteca cu o lingura de lemn pe fund sa nu se prinda
* focul trebuie sa fie mediu de cand incepe fierberea, nu trebuie sa clociteasca cu bolborosi
* sarea si zaharul se pun la mijlocul timpului de fierbere si se gusta ca sa se dreaga dupa placerea fiecareia
* frunzele de telina se leaga si ardeiul se pun dupa sare.
* cand este gata fiert bulionul nu stingem focul ci il dam la minim in timp ce-l punem in sticle
* acoperim imediat cu celofan si legam cu elastic apoi ducem sticla la perna
* daca te arde la mana cand ti sticla ca sa invarti elasticul, rezista, nu doare dupa aia
* sticlele se spala cu o zi inainte, se scurg tinute cu gura’n jos si apoi se intorc in picioare pe soba, lana aragaz, adica la caldura ca sa se usuce complet
Uite ca, fara sa vreau, mi-au iesit 11. Atentie: bulionul se poate afuma daca focul este prea mare si sucul se prinde pe fundul oalei, ceaunului in care se fierbe
Bulionul e bun pentru functionarea normala a inimii fiindca el contine potasiu. E bine sa bem bulion, cate un pahar, iarna cand nu mancam rosii.
12 Responses to Ieri am mai aflat ceva de la o mătușă de 84 ani