Dacă vrea D-zeu să-și bată joc de tine, îți dă prea mult

Se spune ca la noapte, in depresiunile Transilvaniei, adica pe la noi, temperaturile coboara sub zero. De doua, trei zile ploua incontinuu si s-a racit, azi, ziua, la 2 grade C, asa ca am luat pelerina de ploaie , cuvele in care culeg si dardaind de frig am cules tomatillo. Nu toate, doar cele care au umplut foita. Cat despre ardei, de cate ori ma duceam in gradina, zilele astea reci in care i-am cules am zis ca i-am cules pe toti, dar de fiecare data gasesc altii, de culoarea frunzelor, bine ascunsi. Nu-s toti maturizati, puteau sa mai creasca pana la sfarsit de octombrie cand, de obicei, venea frigul pe la noi. Acum sunt in mare dificultate, as vrea sa-i am pana tarziu in iarna, nu sunt sigura ca se tin, in  congelator, oricum sunt prea multi, sa-i pun, asa ca stam si ne uitam la ei si nu stim ce sa mai facem.

DSCN2063Asa multe tomatillo ca anul acesta nu am avut niciodata de cand cultiv.Si asa de mari, deasemenea, niciodata.

DSCN2071O sa mai fac vreo cateva borcane de salsa, restul sper sa se tina, sa  nu se strice, sa reziste pana tarziu in iarna.

DSCN2064DSCN2069Ardeii si gogonelele stau sub soba acoperiti cu servet de bucatarie sa se inroseasca. Mereu ii aleg pe cei inrositi si-i mut in camara, la rece si la consum.

DSCN2073Azi am cules doar din cei verzi si din cei iuti care nu vor sa se inroseasca dar sunt foarte iuti.

DSCN2066DSCN2072DSCN2068DSCN2070Da, aceste rosii au fost gogonele. Iar ardeii au fost verzi cand i-am cules.

DSCN2065DSCN2067DSCN2074Pe astea le-am cules tare demult, vad ca rezista, caci, de mancat, mancam din cele mari, pana mai sunt bune.

DSCN2076DSCN2075D’aia zic, daca vrea D-zeu sa rada de tine iti da mult mai mult decat ai nevoie. Perele au fost multe de tot, piersicile, la fel, rosii, ardei si tomatillo din abundenta, brocoli se fac mereu si, azi, o vaca a trecut peste gardul de la gradina si a mancat doua tufe de brocoli, doar de telina mi-ar parea rau daca s-ar strica, este asa de mare si nu stiu cum s-o protejez de inghetul din noptile care urmeaza, caci pamantul fiind ud, degeaba-l ridic peste ele.

18 Responses to Dacă vrea D-zeu să-și bată joc de tine, îți dă prea mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.