Salata de azi (22 martie 2013 )

Semintele le-am primit de la Niko din Sibiu, atunci nu stiam ce-s astea kale, stiam de cale- flori, dar primavara le-am semanat direct in gradina pe marginile unui stratulet. Au rasarit, le-am udat si pe ele ca si pe altele din gradina, apoi am plecat si cand m-am reintors erau maricele. Tot nu stiam ce-s si la ce folosesc. Dar acum aflu ca seminte de kale  nu se gasesc de cumparat in Romania, lumea, pe net, cauta mult astfel de seminte fiindca planta asta aduce multe beneficii in organismul nostru, daca o mancam. Cum ar fi: „Se pot folosi cu incredere pentru vlastari, pentru smoothie-ul verde, pentru chips sau salate de iarna. Se stie despre Kale, ca are un continut mare de calciu si sulf, care impreuna sunt perfecte pentru intarirea si construirea oaselor, dar si ca un pansament pentru sistemul digestiv. Bogata in beta carotene, vit. K si C, luteina, kale-ul contine sulforaphane in special cand este taiata in fasii pentru salata, aceasta substanta avand proprietatea de a lupta contra cancerului. Este de asemenea o sursa de indole-3-carbinol, un chimical care ajuta la repararea ADN-ului in celule, blocand dezvoltarea celulor canceroase.” (Informatie preluata in parte de la Wikipedia).

Ieri am cules niste frunze de la toate, cele mai crude (n-a patit nimic in timpul iernii) si azi am facut o salata asa:salata cu kale

* frunze de kale, cate avem

* brocoli

* ardei kapia

* rosii uscate conservate in ulei si mirodenii

* o rosie cruda

* zeama de la o jumatate de lamaie

*  ulei de masline, doua linguri

* o lingurita miere de albine

*  o jumatate de fenicul

Intai se spala frunzele de kale, se svinta, se sterg si se toaca felii fideluta, foarte fin. Apoi se freaca intre degete pentru a se inmuia (le-am scos venele  ca la varza murata) si se sareaza. Se taie feniculul foarte fin, ardeiul la fel de fin, brocoli se desface in mici, mici  buchetele, rosiilor uscate si pastrate in ulei le-am scos pieile (le-am gustat, ar fi f. bune cu branza, dar nu acum ) si am stors lamaia din pomul meu pe toate astea, uleiul la sfarsit si apoi amestecat cu doua furculite. Foarte buna salata mea, o brevetez, vreau licenta pentru ea si o dau mai departe. Sigur ca mai am o portie de kale si pentru maine sau cand o fi, fiindca se spune ca se pastreaza si tocata in frigider.

3 Responses to Salata de azi (22 martie 2013 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.