Noul avocado

 De vreo zece ani incerc sa aduc la maturitate arborele avocado. Imi plac fructele, le cumpar, le coc acoperite cu prosop in bucatarie, le mananc si, samburii, daca provin de la un fruct care-mi place si inainte de a-l decoji,  il pun in pamant.

Ultima data, acum cateva luni am pus trei samburi intr-un ghiveci din care, dupa cateva luni, au incoltit doi. Unul a luat-o repejor sa-si faca frunze, celalalt este mai lenes, mai leneveste fara invidie. Desi in poza se vede doar cel harnic.

Cel mai mare dintre ei (dintre toti pe care ii am) este de doi ani, adica a stat la mine in casa doua ierni, aceasta ar fi a doua si ma tem ca-si va pierde si el frunzele ca si ceilalti pe care, cum ziceam, i-am crescut de cativa ani. Nu stiu cum sa-i ingrijesc iarna. Nu stiu daca acest arbore isi pierde iarna frunzele si ii apar muguri in  primavara, ori iarna trebuie tinut la cald si ingrijit ca vara? Eu l-am iernat ca si pe celelalte plante cum ar fi leandri, muscate etc in camera rece la 10 grade C si udat foarte rar. Cand am vazut ca incep frunzele sa se inegreasca din exterior catre interior si de  jos in sus  am inceput sa-i pun in apa ingrasamant pentru plante de frunze, apa de lamaie, ingrasamant natural care este acid. A avut si musculita alba de sera, l-am tot stropit cu diverse insecticide, se pare ca  nu mai are insecte dar frunzele ii cad inegrite. Ce pot sa fac?

L-as scoate in alta camera la temperatura mai mare, insa, peste tot am rasaduri si sper ca musculita alba, daca mai este vreo samanta de ea, sa  nu se mute pe rosii ca fac ca trenul (nu… nu fluier, urlu).

Cel tanar este atat de fraged! Atat de frumos si de dornic sa se faca mare ca mi-e greu sa ma gandesc la ce-l asteapta…

avocado de anul acesta, 2013Nu, celui mare nu i-am facut poza, din pacate.

12 Responses to Noul avocado

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.