Civilizație

Sunt unele elemente care nu depind de oameni si care mie nu-mi plac in Australia (altadata voi scrie despre asta ), inPerth, insa, am ramas muta cand am ajuns in vama si am stat pe culoarele in serpentina, inaintand usor spre ghiseu: o liniste mormantala incat de la cincizeci  de  metri distanta de ghiseu auzeai vocea inceata a functionarei care cerea raspunsuri interlocutorului. Asta m-a uimit atat de tare incat am inceput sa ma uit in jur de parca eram singura, intr-o padure linistita si, desi vedeam copacii ei nu fosneau, parca pluteau de la un pas la altul. Posibil ca mi-au fost deranjate timpanele in aterizare din cauza diferentei de presiune. O suta de oameni asteptau in liniste perfecta sa ajunga la ghiseu.Nimeni nu avea nimic de spus celui de langa el, fie ca erau cunoscuti fie ca nu.

Ma gandeam cum este in Romania la o coada, orice coada, cum intra lumea in vorbe unii cu altii si chiar cum ajung la diferende, ba cum se apostrofeaza cel care nu respecta randul, cum se striga prin gari si magazine unii pe altii fara sa aiba grija de celelalte persoane  care nu au nicio vina si nu-s obligate sa auda invective, certuri, strigate, racnete, chiuituri si alte zgomote facute intentionat de oameni.

Civilizatie. Asta am gandit in clipa asta si atunci mi-am dorit sa ma mai nasc inca o data intr-o alta tara decat Romania, sa ma mai nasc o data intr-o astfel de tara, sa primesc si sa dau educatie la nivel inalt, sa trec pe langa o gasca de copii care stau pe jos turceste si povestesc despre ale lor si sa nu aud ca ma ridiculizeaza pe mine, sa-si vada fiecare de treaba lui si nimeni sa nu deranjeze pe celalalt, pe strainul cu care se insertecteaza prin viata.

Civilizatie inseamna sa nu vorbesti tare in locuri publice, sa nu arunci ambalaje pe jos, sa respecti randul, sa multumesti dupa ce cineva te serveste, fie si cu o vorba de ajutor, sa nu mananci in locurile publice decat in locurile special amenajate, sa fii atent la cel de langa tine si sa nu-l incomodezi cu bagajele tale, cu ruxacul tau din spinare si, daca din greseala o faci, sa-ti ceri scuze.

„Multumesc” si” te rog sa ma scuzi”, adica „Thank you” and „sorry” sunt moduri curente de interactiune intre oameni.

Civilizatie.Nu, nu este plictisitor, este inaltator.Te simti om.Si te bucuri de semenii tai.

25 Responses to Civilizație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.