Sunt in masura sa trag, deja, niste concluzii in ceea ce priveste cultivarea legumelor in mod ecologic, adica fara prasile, fara insecticide si fungicide chimice, cu mulcire.
1. este benefic sa nu sapam/aram pamantul toamna.
2. mulcirea este utila, insa, mulciul folosit trebuie sa fie diferit de la leguma la leguma.
3. rosiile le-am mulcit cu nuiele de vita de vie sectionate/ rupte la zece centimetri si cu tije uscate de urzici (care se gasesc pe locurile unde au crescut urzici anul trecut). este bine asa dar stratul trebuie sa fie gros, sa nu se vada pamantul.
4. ardeii i-am mulcit cu nuiele, tije si fan. am constatat ca acolo unde era mulcit cu fan pamantul s-a mentinut afanat si umed, iar unde am mulcit cu nuiele sau tije s-a intarit, s-a batatorit si a trebuit sa sap (era ca betonul). deci, ardeii se mulcesc cu eficienta cu fan (iarba tunsa din curte si uscata).
5. vinetele le-am mulcit cu fan si cu rumegus. am constatat ca este eficienta mulcirea vinetelor cu fan, ca si a ardeilor.
5* castravetii i-am mulcit cu fan si le place, se mentine umezeala, au crescut, desi la un moment dat o parte din ei erau manati, aveau pete galbene pe frunze, dupa grindina si tratament cu macerat de urzici si-au revenit.
6. musculita alba de sera cedeaza la macerat de urzici daca se insista, daca se stropesc plantele zilnic, cateva zile consecutiv.
7. piersicii au facut purici si cum am fasole in jurul unui piersic ce-am crezut ca s-a uscat, puricii au cazut pe fasole, aseara am vazut (cand am revenit acasa) si am stropit tot cu macerat de urzici. se pare ca are efect.
8. maceratul de urici cu care stropesc atat de purici cat si ca fungicid il preparam asa: 30 litri de apa si 3 kg de urzici tocate, se lasa la soare 3 zile, se amesteca o data pe zi si la trei zile se strecoara bine prin tifon. eu am folosit maceratul indoit cu apa, adica 5 litri de macerat si 5 litri de apa si cu acesta am stropit si rosiile preventiv. pe tren am intalnit pe cineva care stropeste 1/9, adica un litru de macerat si 9 litri de apa. eu cred ca este prea diluat, asa ca nu am folosit reteta asta ci a mea, aia cu jumi-juma.
9. rosiilor le dau apa, acum ca nu a mai plouat de la grindina din 4 iunie , zilnic, las furtunul pe mulci si le uda tare, desi a doua zi descopar mulciul si vad ca este ud, totusi stiu ca rosiile se pot ingalbeni la frunze din lipsa de apa.
10. ceapa am plantat-o (arpagicul) alternativ cu morcovi si prin ea au crescut galbenele, asa ca randurile sunt acoperite aproape complet, nu am mulcit ceapa si nici zarzavaturile (nici nu aveam cu ce ).
11. in jurul dovleceilor am lasat flori, amci si alte plante, ca sa nu fie pamantul descoperit. acum este complet acoperit si dovleceii arata bine, le-am dat si lor macerat de urzici si azi i-am stropit si pe ei cu acesta.
12. pana in 4 iunie am dat rosiilor, ardeilor, vinetelor, dovleceilor, castravetilor maceratul acesta tot indoit cu apa, insa acum nu cred ca mai trebuie ca au frunze destule si oricum eu le-am pus si in pamant urzici. acum ar trebui sa le mai dau apa de cenusa dar nu mai am timp asa ca atat.
13. fasolea urcatoare nu am mulcit-o, insa, am semanat divlecei spaghetii printre randuri ca sa se intinda pe sol si sa-l acopere. au rasarit cam deodata si fasolea si dovleceii. am semanat tarziu ca sa avem la toamna fasole verde, asa sper eu.
14. cam astea sunt constatatile mele dupa ce, anul acesta, am lucrat gradina altfel decat inainte de asta. daca nu ar fi fost grindina aia mare (6 perle unite intre ele formand o roata dintata ) gradina mea chiar ar fi fost acum de vis. dar, iata ca si daca nu am visat, ceva s-a intamplat.
La anul viitor puteti incerca si voi, macar pe portiuni, sa cultivati asa. Insa, ca sa ai rosii coapte in iulie trebuie sa semeni la sfarsit de februarie. Iata cateva poze care ilustreaza ce-am spus mai sus.
12 Responses to Observații legate de cultivarea legumelor în stil ecologic