Două serii de roșii

Asa cum mi-am  propus anul trecut – cand am vazut ca rosiile ( plantele) s-au cam terminat din septembrie, de la seceta, cred – anul acesta am semanat in doua serii: prima serie am semanat-o pe 22 februarie si a doua serie pe 7 martie. Adica, sunt la distanta de doua saptamani, ceea ce  se si vede.

Astfel, am semanat si repicat mai multe rosii din cele Mari de Timisoara  si in ambele serii, deasemenea din cele Inima de bou tot in doua serii, apoi celelalte soiuri nu le-am mai repetat. Am scris pe pagina „Calendarul  lucrarilor in gradina mea” , unde  fac  upgrade  de cate ori lucrez ceva, ce fel de soiuri am in seria I-a si  a II-a. Le voi transplanta in gradina tot la interval de doua saptamani.

Deasemenea, anul acesta nu mai vreau sa fac tarla de rosii, adica parcele, ci le voi planta pe un singur rand  de la un capat la altul al gradinii, astfel ele vor avea aerisire pe ambele parti. Am vazut un film cu Meryl Streep , foarte fain filmul. Era divortata de sotul ei cu care avea trei copii si apoi fostul ei sot a revenit la sentimente de afectiune fata de ea, astfel ea a devenit amanta fostului ei sot. Superb! Dar pe mine m-a fascinat imaginea rosiilor care stateau sa rupa suportii de incarcate ce erau. Si marimea patlagelelor, culoarea de un rosu aprins si forma lor creata. Ei bine, nu stiu cate fire erau la un butuc, mai mult de unu, insa aracii semanau cu butuci si pareau sa aiba patru picioare. Butucii cu rosii erau la ceva distanta unul de altul si pe langa rosii avea gradina aia multe ronduri sau dreptunghiuri cu anumite legume si zarzavaturi. Splendid! Dac-as fi putut opri imaginea aia sa o  pot analiza indelung….!

Deci asa, vreau sa plantez rosiile in gradina in alt stil decat pana acum; nu stiu cum voi tine piept sotului meu conservator, caci nu-mi sta in fire sa lingusesc, insa, la el ar tine linguseala  😀

Si mai am in plan inca ceva. Dupa ce plantez rosiile in gradina, afanez pamantul de jur imprejurul lor , bineinteles dupa ce le voi fi pus, in gropile lor,  ceva substante cu azot, fosfor si potasiu,  naturale, fireste si apa destula, iar la final acopar cu un mulci facut din crengute uscate, corzi de vie uscate si drajoni de zmeura uscati. Le-am – si le –  maruntesc cam la 10 cm si le asez pe langa tulpinile de rosii. Ca sa nu le ia vantul inventez eu un gardulet, de jur-imprejur,  tot din bete. Pentru asta musai sa fie cate patru fire de rosii la un „butuc” Astfel, rosiile  nu vor mai fi sapate,  nu voi mai afana pamantul fiindca, in felul asta,  nu se va mai batatori de la ploi si de la udat. Eh,  vise taica,  vise….

Seria mica de rosii (II) 

   

 

Seria  mare  de rosii (I) 

   

     

Desi sunt „gemene” vedeti cata diferenta de la un soi la altul!

64 Responses to Două serii de roșii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.