Însămânțarea pentru răsaduri

Desigur ca-s zeci si sute de metode pentru a obtine rasaduri de legume si flori, insa, eu asa fac:

* am pregatit caserole de plastic,  perforate pe fund pentru drenajul apei, cu pamant din compostul facut de noi anul trecut si azi am udat pamantul tare, tare, am lasat cam o ora sa-si absoarba toata apa din tavitele in care stau caserolele si apoi am trecut la seminte.

* aici,  la seminte, am avut ceva treaba fiindca inainte de a le semana le-am dezinfectat cum m-am priceput eu, fiecare soi tinut 10 minute in apa de 45 grade C . si am avut 21 de soiuri/plicuri cu seminte.

* am strecurat semintele si le-am aruncat in virtutea inertiei  pe suprafata pamantului ud, am luat o mina de pix si le-am imprastiat aproape uniform pe toata suprafata.

 * apoi am presarat 2 pumni de pamant uscat si incalzit la temperatura camerei peste ele, am tasat usor cu dosul degetului aratator si gata caserola. semintele nu trebuie sa ramana descoperite, dar nici prea gros nu trebuie sa fie stratul de deasupra.  el se va umezi, in timp, nu am udat dupa semanat fiindca daca suprafata  este uda, prin evaporarea apei se crapa pamantul, ori eu nu mai ud curand , iar cand ud voi uda in tavite si nu deasupra, pana cand rasar plantutele.

* am muncit ceva la ele, cam 4 ore, apoi, cand a dat Domnul si le-am terminat,  le-am acoperit cu ziare ca sa sepastreze umiditatea, fiind asezate pe calorifer, voi avea grija sa adaug necesarul de apa.

* le-am insemnat cu paiele  nefolosite  scriind pe fiecare pai soiul si asa sper ca nu se vor mai sterge prin udare, cum se intampla cand scriam pe fiecare caserola cu carioca/markerul.

 * acum, Doamne ajuta! mai am soiuri pe care le voi insamanta in seria a doua, gogosar,  kapia si rosii.

* pentru ca sa ud rasadurile, dupa ce rasar, pe deasupra, imi pregatesc apa de cenusa. apa de ploaie am strans intr-un butoi si-n peturi.

Update:   Ardeiul este o planta pretentioasa fata de factorii de vegetatie.

Temperatura minima de germinare a semintelor este de 14 – 15 C, iar cea optima de 25 – 28 C. La temperatura minima, germinarea are loc dupa 18 – 20 zile si chiar mai mult, iar la cea optima in 9 – 11 zile.

54 Responses to Însămânțarea pentru răsaduri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.