Stiu ca este incetatenita ideea ca la capsuni si la zmeura nu se lucreaza, nu ai treaba, doar le plantezi si le culegi. Gresit.
Cand se desprimavareaza peste capsuni este o patura de frunze uscate iar mai jos o alta patura de frunze putrezite din timpul iernii. Aceste frunze trebuie scoase afara din mai multe motive. In primul rand ca sa scoatem de prin capsuni fructele ramase si putrezite , frunzele uscatesi putrezite si frunzele uscate de deasupra. Le scoatem si le ardem, nu le folosim la compost fiindca ele poarta boli si daunatori(limaxi, melci, ciuperci) care abia asteapta sa prospere din nou.
In al doilea rand se scot ca sa le putem pune printre randuri ingrasamantul natural, gunoi de grajd, bunaoara. Apoi le scoatem frunzele uscate pentru a-i putea sapa cu harletul printre randuri, dupa ce am pus gunoiul, ca sa-l introducem in pamant si ca sa afanam pamantul sa creasca noii capsuni.
Deci, lucrarile necesare , primavara, la capsuni sunt:
1. curatitul frunzelor uscate si putrezite, scosul dintre ei a fructelor ramase din toamna , a melcilor si limaxilor. Aceasta lucrare nu se face prin smulgere fiindca se pot smulge si capsunii legati intre ei prin lianele de la stolonii de anul trecut, ci se taie cu foarfecele de vie de jur imprejurul firului sau tufei, daca-s mai batrani.
2. imprastierea gunoiului printre randurile de capsuni.
3. sapatul cu harletul printre randuri in asa fel incat sa nu-i deranjam ci doar sa intoarcem pamantul dintre randuri cu gunoiul in jos.
Dupa aceste lucrari capsunii vor inflori si cand florile sunt, cam 2/3 din ele, trecute se stropesc impotriva putregaiului cenusiu si cel negru.
Asa sunt capsunii inainte de lucrarile de curatire a uscaturilor si asa dupa
16 Responses to Primele lucrări la căpşunii remontanţi