Primele lucrări la căpşunii remontanţi

Stiu ca este incetatenita ideea ca la capsuni si la zmeura nu se lucreaza, nu ai treaba, doar le plantezi si le culegi. Gresit.

Cand se desprimavareaza peste capsuni este o  patura de frunze uscate iar mai jos o alta patura de frunze putrezite din timpul iernii. Aceste frunze trebuie scoase afara din mai multe motive. In primul  rand ca sa scoatem de prin capsuni fructele ramase si putrezite , frunzele uscatesi putrezite si frunzele uscate de deasupra. Le scoatem  si le ardem, nu le folosim la compost fiindca ele  poarta boli si daunatori(limaxi,  melci, ciuperci) care abia asteapta sa prospere din nou.

In al doilea rand se scot ca sa le  putem pune printre randuri ingrasamantul natural, gunoi de grajd, bunaoara. Apoi le scoatem frunzele uscate pentru a-i putea sapa cu harletul printre randuri, dupa ce am pus gunoiul, ca sa-l introducem in pamant si ca sa afanam pamantul sa creasca noii capsuni.

Deci,  lucrarile necesare ,  primavara,  la capsuni sunt:

1. curatitul frunzelor uscate si putrezite, scosul dintre ei a fructelor ramase din toamna , a melcilor si  limaxilor.  Aceasta lucrare nu se face prin smulgere fiindca se pot smulge si capsunii legati intre ei prin lianele de la stolonii de anul trecut, ci se taie cu foarfecele de vie de jur imprejurul firului sau tufei, daca-s mai batrani.

2. imprastierea gunoiului printre randurile de capsuni.

3. sapatul cu harletul printre randuri in asa fel incat sa nu-i deranjam ci doar sa intoarcem pamantul dintre randuri cu gunoiul in jos.

Dupa aceste lucrari capsunii vor inflori si cand florile sunt, cam 2/3 din ele,   trecute se stropesc impotriva putregaiului cenusiu si cel negru.

 

Asa   sunt capsunii inainte de lucrarile de curatire a uscaturilor si asa dupa

16 Responses to Primele lucrări la căpşunii remontanţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.