Mă preocupă înfrumuseţarea gazonului

Nu ca am eu in curte gazon,nuu,eu am doar iarba care acum deja infloreste si curand o sa scot masina de tuns,insa fiind multe flori prin ea mi-e jale sa le tai.Atunci de ce m-ar interesa despre gazon?Pai, au copiii mult gazon  in curtea lor si cand ma voi duce la ei va incepe primavara acolo si eu va trebui sa fiu informata si despre gazon.De aceea am luat articolul din Agenda de Timisoara,scris de Doina Mot,l-am adus aici sa-l am mai aproape si sa vad ce pot invata din el.

Gazon gradina poza,se vede de unde este.Multumesc.

Fertilizare

Ingrasamantul pentru iarba reprezinta un amestec de numeroase elemente nutritive. Indiferent care ar fi originea fertilizantilor (minerala si/sau organica), compozitia acestor produse este mereu indicata de aceleasi 3 numere: in ordine, indica cantitatea de azot (al carui simbol este N), de fosfor (P) si de potasiu (K). Unele tipuri de ingrasamant contin si magneziu (M) si sulf (S sau S03), precum si oligoelemente.

Acestea din urma de obicei nu sunt necesare, deoarece terenul pe care creste iarba le contine in cantitate suficienta. Toate aceste componente sunt prezente in proportii variabile in ingrasamant, conform necesarului specific al diferitelor tipuri de plante.

Primavara, cand vegetatia reinvie, iarba are mai ales nevoie de azot si potasiu. Luna martie este perioada cea mai potrivita pentru aplicarea ingrasamantului bogat in aceste elemente. Un ingrasamant cu actiune rapida va fi deosebit de util (trebuie neaparat controlat ceea ce este indicat pe ambalajul produsului!).

Se va distribui doza recomandata de produs preferabil in mai multe reprize, pentru a evita ca substantele ce nu vor fi imediat absorbite de iarba sa penetreze in sol datorita ploii, urmand sa polueze panza freatica. Daca se utilizeaza un ingrasamant cu actiune de lunga durata, se poate administra intreaga cantitate o singura data.

In perioada de crestere, in lunile mai si iunie, sau pentru o aplicatie asalonata de primavara, se poate opta pentru un ingrasamant rapid cu un continut inalt de azot. Se va evita totusi raspandirea unui ingrasaman bogat in azot imediat inainte de plecarea in vacanta.

Terenul cu iarba va fi corectat si imbunatatit la sfarsitul sezonului doar daca iarba se prezinta in conditii precare, ori inainte de a-l aerisi, a-l semana si a-l scarifica (a scormoni pamantul la suprafata). In acest caz, se va alege o formuila bogata in fosfor si potasiu, pentru a favoriza cresterea radacinilor.

Se recomanda chiar efectuarea unei analize a solului pajistei respective, pentru a verifica cu precizie daca prezita o carenta de potasiu sau de fosfor si daca este astfel necesar sa se adauge solului aceste elemente.

Aerisirea si scarificarea

Cu trecerea timpului, pe toata pajistea apare un infestant format din mici buruieni, tulpini, mladite, ramasite de la tunderea ierbii si alte materiale vegetale. Acest strat este util pentru incetinirea evaporarii umiditatii din sol, dar nu trebuie sa devina prea gros, deoarece ar putea bara patrunderea apei de ploaie, a aerului si a ingrasamantului in sol.

Acest strat devine chiar daunator daca terenul este acid sau balteste de apa. Daca devine mai gros de 1 cm, incepe sa sufoce iarba, lent, dar sigur. Pentru a evita acest neajuns, este oportuna aerisirea si scarificarea ierbii primavara si/sau la sfarsitul sezonului (in septembrie), ceea ce s-ar traduce prin rascolirea stratului de pamant cu ajutorul unui instrument dintat sau dotat cu lame, pentru a elimina urzeala de fire.

14 Responses to Mă preocupă înfrumuseţarea gazonului

  1. Pingback: Evenimente istorice ale zilei de 5 mai « Supravietuitor's Blog

  2. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Blogul. La aniversare.

  3. Pingback: Si se jura ca nu fura dar l-am prins cu fraza-n gura « Hai ca se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.