Kiwi-bogat in substante nutritive

Eu am in casa tot timpul fructele astea .Le cumpar pe pipaite,adica unele mai moi ca sa le folosim imediat si altele mai tari care se vor coace acasa la noi in bucatarie.Astfel,zilnic pun cate un kiwi in salata de fructe.Ce….credeti ca am incetat cu salata de fructe?Am facut o mica pauza dupa 2 saptamini si am luat-o iar.Pentru mine  salata de fructe este o masa pe zi.Din doua.Hai trei.Ia sa vedem de ce este important sa mancam si kiwi.

Din studiile facute despre kiwi, reiese ca, acest fruct este unu cu cele mai bogate substante nutritive.

  • Kiwi (Actinidia deliciosa), apartine familiei Actinidiaceae, si provine din sudul Chinei. În 1904 au aparut primele seminte de kiwi în Noua Zeelanda,importate de o învatatoare-Mary Isabel Fraser. 1910,au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande,unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi, nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume. În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi,iar în tarile vorbitoare ale limbii engleze si se zice kiwi fruit.
    Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume,cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare.

    Din studiile facute despre kiwi,reiese ca ,acest fruct este unu cu cele mai bogate substante nutritive. Pe lînga vitamine,mai contine si fibre care protejeaza împotriva diabetului.Reduce riscul producerii celulelor canceroase,previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
    Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi, acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi. În general se consuma proaspat. Se taie în jumatate,iar continutul se scoate cu o lingurita. Exista lingurite speciale, cu zimti, care usureaza acest procedeu. Se poate face compot, marmelada. Potriveste perfect pe o tarta, acompaniat de alte fructe, sau chiar solo.
    Daca este înca necopt, se pastreaza la temperatura camerei, într-un loc ferit de razele soarelui, si daca posibil, un loc mai umed. Se poate pastra si într-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati lînga alte fructe. Odata taiat, este bine sa fie consumat, pentru ca oxideaza rapid. Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta, curatati si feliati fructele exact în momentul în care aveti nevoie. Pentru un aspect declicios, pastrarea culorii, si un gust bun, va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.
    Proprietati nutritive -100 g kiwi :kiwi.jpg

    Calorii 58

    Proteine 1,1 g

    Grasimi 0,6 g

    Zaharuri 8,4 g

    Vitamina A 0,1 mg

    Vitamina C 74,6 mg

    Vitamina E 0,5 mg

    Vitamina B2 0,1 mg

    Vitamina B5 0,2 mg

    Calciu 38 mg

    Magneziu 24 mg

    Fosfor 30 mg

    Cupru 131 µg

    Fier 808 µg

    Mangan 52 µg

    Iod 1 µg

    Zinc 468 µg

    Apa 81-84 %

    (Culinar.ro)

  • 2 Responses to Kiwi-bogat in substante nutritive

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.