Usturoiul-nu numai un aliment

USTUROIUL – UN ADEVARAT MEDICAMENT

Natura ne-a pus la îndemâna doua legume încarcate cu vitamine care detin recordul binefacerii: usturoiul si ceapa.

Proprietatile nutritive ale usturoiului si cepei sunt marcate în special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.

Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapa si ridichii pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea , legiunile romane foloseau cantitati însemnate de usturoi în alimentatie. În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli.

Medicina populara recomanda usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune si obezitate. Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman.

Pe langa rolul deosebit pe care îl are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului si a cepei în alimentatie, contribuie la asigurarea bunei functionari a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice, la regenerarea normala a dermei si la mentinerea tenului frumos.

Dar, pe lânga virtutiile lor nutritive, ele sunt apreciate si în tratamentul unor boli cronice. Aceste efecte se datoresc celor 200 de substante active pe care le contine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi ce au în structura lor sulf. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezulta în urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei.

De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu. Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei si spasmelor arterelor coronare raspunzatoare de producerea crizelor de anghina si a infarctului de miocard, înbunatatind astfel performanta cardiaca.

De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale. Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic si anticarcinogenetic, fiind si afrodisiac. Contine vitaminele B1 si C, precum si o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Siliciu si Zinc.

Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului în alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) raspunzatoare de formarea ateroamelor si contribuie în acelasi timp la sporirea cantitatii de lipoproteine cu desitate crescuta (HDL) ,care au un efect protector fata de arteroscleroza. Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din aceasta cauza poate ameliora durerile de cap si claudicatia intermitenta.

Usturoiul este util în unele pneumopatii, iar datorita efectului antibiotic este indicat în tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor. Deasemenea, accelereaza epitalizarea si vindecarea ranilor. Persoanele care consuma cantitati însemnate de ceapa si usturoi prezinta un risc foarte scazut de aparitie a cancerului gastric, de piele sau de colon.

Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie iar medicina populara aminteste folosirea acestuia drept leac împotriva caderii parului.

RETETE

Cura de 3 saptamâni pe an cu usturoi: Se bea în fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol, sucul obtinut prin mixarea a 3 capatâni de usturoi, fara sa se manânce nimic pâna la ora prânzului.

Lichior de usturoi pentru conservarea vitalitatii:

1. Într-o sticla de 1 litru se pune 1/3 usturoi pisat bine în 2/3 alcool. Se tine la macerat timp de 15 zile ( cel mai bine la soare.) dupa aceea se consuma sub forma de picaturi. Se începe cura cu 3 picaturi într-un paharel cu apa calda, baut dimineata pe stomacul gol. Se creste doza în fiecare zi cu câte o picatura pâna se ajunge la 25 picaturi si apoi se scade zilnic, cu câte o picatura, pâna se ajunge la 3 picaturi.

2. Se curata doua capatâni mari de usturoi, se piseaza bine si se pun în 1/4l de vin alb. Se lasa la macerat timp de o saptamâna. Se bea câte o lingurita dimineata pe stomacul gol.

Pentru îmbunatatirea circulatiei: Se iau doi morcovi, doi graunti de usturoi si o radacina de patrunjel. Se curata, se spala, se farâmiteaza si se storc pentru a prepara sucul. Sucul rezultat se bea în fiecare dimineata timp de 10 zile pe luna.

Pentru revitalizare: Se ia un strugure si 2 graunti de usturoi. Boabele de struguri se spala si împreuna cu usturoiul curatat si pisat se pun în mixer. Sucul rezultat se bea în cure de o luna de zile. Cei ce nu suporta gustul tare al usturoiului îl pot consuma cu vin roz, mai dulce. Pentru îndepartarea gustului si mirosului de usturoi se consuma imediat dupa, doua crengute de patrunjel sau 2 boabe de cafea.

Pentru întarirea radacinii parului: Seara se taie în jumatate un catel de usturoi si se freaca usor pielea capului (la radacina parului), apoi se pune pe cap o basma si se tine pe cap pâna dimineata.(sursa necunoscuta)

Gasim si aici

Cititi si AICI caci nu veti regreta

30 Responses to Usturoiul-nu numai un aliment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.