Asa ud Phalaenopsis-orhideea

Lumea cauta, pe net, modalitatea de udare/umezire a substratului de la orhidee si, cu toate ca se spune peste tot cum se face, nu am gasit nicaieri un filmulet cu asta.Iaca-ta ca eu azi tocmai mi-am amintit ca nu le-am udat demult si radacinile au prins culoarea gri(se vede prin ghiveciul transparent) si le-am udat.Deci…asa fac eu si vad ca le merge bine.

s6308345-micas6308342-mica

s6308347-micas6308349-micaDupa cum se vede am luat un castron cu fundul plat,nefolosit la mancare,deci curat si desinfectat,neaparat oparit inainte si am pus ghivecele in el.

Intr-un pet de 1/2 de litru am turnat apa statuta,deci nu de la robinet ci din peturi de 2 litri, unde tin eu apa de udat flori si rasaduri si 1/2 de dop de ingrasamant special pentru orhidee.

s6308351-micas6308353-micaApoi cu solutia obtinuta ud substratul de sus in jos,fara sa ating frunzele plantei si foarte incet ca sa aiba timp scoarta din substrat sa o absoarba.Dupa ce torn in ambele ghivece le scot si torn solutia din nou in pet si reiau udarea.Cred ca se subintelege ca ma duc de jur imprejurul plantei pe toata suprafata  si nu dau toata apa intrt-un singur loc  🙂

s6308355-micas6308356-micaIn solutie au ramas particule din substrat,nu altceva.

s6308359-micas6308363-micaVedeti cum si-a schimbat culoarea substratul?Acum este negru,umed si scot ghiveciul il tin sa se scurga apa si il duc la locul lui pe gratarul de pe pietricele unde adaug, de fiecare data cand vad ca apa s-a evaporat mult,apa proaspata de la robinet.

s6308364-micaAr fi trebuit inainte sa dusuiesc frunzele,dar o sa le sprayez dupa… cu apa proaspata.

Apa scursa in castron o torn in pet,ii pun capac si o tin pentru data viitoare,caci are ingrasamnt..sau o torn la alta floare,mai putin pretentioasa,cum ar fi..aloia.

s6308367-mica

Daca cumva a ajuns apa in mijlocul plantei,la baza frunzelor, se inclina ghiveciul ca sa se scurga,cu grija sa nu curga din substrat,dar sa nici nu ramana apa acolo.Atat.Ati inteles?Cei care ma  intrebati despre asta va rog sa intrati la comentarii,nu musc,parol! Pentru voi am scris acest post,cu mare drag si bucuria ca pot ajuta si eu cu ceva  😆

UPDATE: am si anul acesta doua phalaenopsis si le ud altfel. Le las acolo pe suportul de pe cuva cu apa si torn incet, din sticla, apa proaspata cu ingrasamant de jur-imprejur ca sa se umezeasca substratul. Daca le-as lasa in apa sa absoarba, ma tem ca vor putrezi radacinile. Apoi, am inteles ca mai impostanta este apa din atmosfera, adica umezeala din jurul lor, decat apa de la radacini.Vad ca le merge bine, se deschid bobocii cei mici care au crescut din 30 noiembrie pana azi.Doar o floare s-a uscat mai demult complet insa restul sunt fragede.

39 Responses to Asa ud Phalaenopsis-orhideea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.