Gradini de legume

La Mc Donald’s

Gradina verticalaMuzeu Paris

Gradini verticale

Gradina aceasta imi aminteste de perioada „agriculturii intensive” din jurul blocurilor.Ce dezastru era!Se smulgeau tufele de flori, se scoteau si aruncau trandafirii,boschetii,lalelele…totul si au aparut padurea de marar si tufele de patrunjel.Ceapa si usturoi,caci rosiile si ardeii nu prea aveau sorti de izbanda.Pe drumul meu spre…ceva trec pe langa un cartier de blocuri unde si acum,intre garduri ruginite si improvizate cresc legumele si zarzavaturile.Saracii oameni!Nu de alta,dar daca pe vremea de altadata nimeni nu se atingea de ele,acum doar pazite le mai gasesti dimineata urmatoare.

In tot mai multe orase din Anglia oamenii invata sa-si amenajeze gradini in spatiile insorite ale apartamentelor, pe pervazul ferestrelor, pe terasa sau chiar pe acoperis (SririROL.ro).

In Europa, 10% din acoperisurile plate din Germania sint acoperite cu vegetatie. In ultimii ani, nemtii au construit peste 10 milioane mp de acoperis verde. Adica 7% din acoperisurile noi. 12% din casele elvetiene au si ele vegetatie pe acoperisuri. Moda prinde si in alte parti ale lumii. In Japonia, noile reglementari prevad ca 20% din suprafata proiectelor de peste 900 mp sa fie dedicate spatiului verde. Primaria din Toronto sprijina oficial un studiu pe aceasta tema, urmind ca 6% din acoperisurile plate sa fie acoperite cu vegetatie. In Europa, exista deja legi pentru „inverzirea” acoperisurilor, unele guverne au introdus taxe pe poluare, astfel ca proprietarii, ca sa scape de amenzi, au inceput sa apeleze la aceasta solutie ecologica. La noi, insa, singurele oaze de vegetatie sint ghivecele din balcoane, un acoperis viu parindu-ni-se inca o ciudatenie.(Monitorul cj.ro)

17 Responses to Gradini de legume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.