Stropirea pomilor cu zeama bordeleza

UpDate la 25 MAI:Chiar acum sotul meu

stropeste pomii impotriva

moniliozei(putregaiului),rapan si fainare.Cu

FOLPAN si SHAVIT.

UpDate la 16 aprilie 09: Deoarece acest post este zilnic cautat de cei mai multi dintre vizitatorii mei vreau sa spun ca nu mai stropim pomii cu zeama bordeleza,ca i-am stropit atunci in februarie cand inca nu incepusera sa vegeteze.Acum…gata cu piatra vanata la pomi,caci pomii imbobociti i-am stropit deja cu dithane si am scris post cu stropirea a II-a a pomilor.Dragi vizitatori,daca va intereseaza doar cum se prepara zeama bordeleza pentru stropirea vitei de vie,desi si aceasta este mult prea devreme caci abia a dat via muguri,deci prepararea este la alt post…trebuie sa caut caci vad ca nu-i aici.O folosim si la rosii dar cand le plantam in gradina,dupa vreo 2 saptamani.Scriem la „cauta”  „Bolile legumelor” si acolo, in acel post, este reteta pentru zeama bordeleza.

Azi,Stapanul Inelului meu a stropit pomii impotriva bolilor la pomi cum ar fi RAPANUL si FAINAREA.Acum este momentul,este prima stropire a pomilor din intreg ciclul anual.Desi ea a fost inventata pentru MANA VITEI DE VIE, ca de acea se numeste bordeleza,se foloseste cu succes si la pomii fructiferi.

s6307621-mica

UPDATE LA 2 MARTIE:Folosirea zemei bordeleze in combaterea manei la vita de vie are o vechime de peste 100 de ani.

Inainte de aparitia manei proprietarii de vii din zona Bordeaux (Franta), care aveau vii pe marginea drumurilor, obisnuiau sa le stropeasca cu o solutie de sulfat de cupru si var pentru a le feri de raufacatori.

Dupa aparitia manei s-a constatat ca aceste vii nici nu se imbolnaveau.

Pentru prima data zeama bordeleza a fost folosita in anul 1855, in Franta, de catre profesorul Millardet, in vederea protejarii vitei de vie impotriva atacului de mana ajungand sa fie unul din cele mai raspandite produse folosit in aceste tratamente.

Intre timp au aparut noi fungicide eficiente si care, in plus asigura o mai mare usurinta in efectuarea tratamentelor.

Cu toate acestea, zeama bordeleza este prezenta pe lista fungicidelor recomandate, deoarece se remarca printr-o mare eficacitate in prevenirea atacului de mana, o buna aderenta si o solubilizare treptata a cuprului, ceea ce prelungeste eficacitatea acesteia etc. Aplicarea zemei bordeleze la ultimele stropiri asigura mentinerea frunzelor pe butuc o perioada mai lunga, ceea ce favorizeaza maturarea coardelor si a strugurilor.

Numeroase observatii au dovedit ca ultimile tratamente antimana cu zeama bordeleza au influenta favorabila si asupra atacului de oidium (fainare), ca si asupra putregaiului acid, de origine bacteriana.

Literatura de specialitate mentioneaza si efectul pozitiv pe care il au urmele de cupru in must in prevenirea aparitiei unor gusturi dezagreabile (de hidrogen sulfurat, mercaptan) la vinurile rezultate.

In ultimul timp se preconizeaza practicarea unei „viticulturi biologice” in vederea protejarii mediului inconjurator, pastrarii echilibrului natural, mentinerii fertilitatii solului, obtinerii unor produse vitivinicole care sa nu afecteze sanatatea consumatorilor.

In acest scop se recomanda tratamente pentru combaterea manei cu fungicide pe baza de cupru in care sulfatul de cupru, sub forma de zeama bordeleza, ocupa un loc important.

Prepararea zemii bordeleze este insa destul de anevoioasa necesitand o atentie sporita pentru a obtine o neutralizare perfecta.

In plus, zeama bordeleza trebuie folosita in aceeasi zi in care a fost preparata, deoarece daca se pastreaza pana a doua zi isi pierde eficacitatea.

Conf. dr. Magdalena GEORGESCU( in Fermierul)

41 Responses to Stropirea pomilor cu zeama bordeleza

  1. Pingback: Oameni sanatosi la cap « Elisa-gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.