Pentru ca imi place

s6307448-mica

s6307450-mica

s6307451-mica

s6307452-mica

NOUA MEA ACHIZITIE.NU-I CYCLAM CI ROSIE.SI ARE MAI MULTI BOBOCI.AM VRUT SA SPUN MAI MULTI BOBOCI DECAT FLORI DESCHISE,BOBOCI CARE SUNT IN DIFERITE FAZE,PE SUB FRUNZE,ASTA INSEAMNA CA PLANTA ESTE LA INCEPUTUL INFLORIRII,DECI VA TINE LA MINE MAI MULT,NU?CORECT AM GANDIT?  😀

L.E.Toata seara am citit despre Cyclamen,5 pagini de google,pe a cinci-a eram si eu hahahahaha,asa ca sunt toba de carte.Stiu tot,am citit si forumuri de gen si-am vazut cum le-a murit planta asta minunata,majoritatii dintre cei care n-au rezistat frumusetii ei.Un singur lucru insa nu am gasit in cele 5x1o,sau 11 site-uri …si anume ceva ce-am descoperit eu.Nu,nu radeti,chiar am descoperit ceva,merit brevet de …descoperitor in materie de Cyclamen.Am constatat ca este o planta inrudita cu vioreaua=toporasul.Ia uitati-va la frunze,apoi la flori,acelasi stil de flori cu petalele in sus,iar capsorul aplecat in jos.Si ca numar de petale.Sunt incantata de descoperirea mea si daca altcineva imi va fura ideea si se inregistreaza…uau..fac moarte de om.Este descoperirea mea.Priviti…

s6300024-mica

Fie ca le ai cu tine pe biroul din camera de zi, fie pe pervazul geamului exterior, florile irezistibile de Cyclamen te vor incanta mereu prin frumusetea lor.

Cum o recunosc?

Cyclamen este o planta care rodeste mai multi ani de-a randul. Radacina rezisteta dezvolta in fiecare primavara o tulpina noua.

Frunzele au o culoare verde-albicioasa si sunt rasucite si fixate prin codite de culoare rosu inchis sau deschis pe tuberculul sferiform din care vegeteaza.

Planta se deosebeste prin eleganta florilor violet, albe si rosii sistinute de codite mai inalte decat tufa(6cm-9cm).

Floricica in sine este formata din 5 petale catifelate: 4 indoite in sus si una arcuita pe codita florara respectiva.

Perioada de inflorire: septembrie-martie

Cum o ingrijesc?

  • Cyclamen iubeste incaperile luminoase cu temperatura moderata (maxim 20 de grade C). Planta se va simti minunat daca zilnic ii vei puveriza pe frunze apa proaspata.

  • Atunci cand o uzi trebuie sa ai grija sa indepartezi apa in exces. Daca nu vei tine cont de acest lucru vei risca sa o pierzi printr-o ofilire treptata.

  • Fereste-o de vant! Planta nu tolereaza locurile unde curentii de aer sunt puternici.

  • Dupa perioada de inflorire trebuie sa reduci treptat udatul. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei observa o ingelbenire a frunzelor. Din aprilie pana in iulie, Cyclamen intra intr-o perioada de repaus. Solul

  • Cyclamen prefera solul usor alcalin(care conţine săruri de sodiu şi de potasiu). Nu ii priesc solurile prea nisipoase. Sfat:Opteaza pentru ghivecele de lut atunci cand vrei sa o replantezi. Pentru o reinflorire viitoare amesteca 4 parti de compost de frunze si o parte nisip.Atentie! Fructele care rezulta din florile parfumate ale Cyclamei sunt otravitoare si au efecte purgative(Ele.ro).

  • Aceasta foarte frumoasa planta de ghiveci, cu flori cu aspect de fluture, colorate in diverse nuante de rosu, violet sau alb, este originara din insulele estice ale Marii Mediterane si din Siria, Palestina, Grecia. In Europa a patruns in secolul 17, iar de atunci, prin hibridari si selectionari, au fost obtinute forme si varietati numeroase, cu flori simple sau duble, cu petale late care se rasucesc inapoi sau cu petale deformate („rococo”), cu petale intregi sau franjurate, uni sau multicolore.

    Pe langa specia Cyclamen persicum, din care deriva toti hibrizii existenti in cultura, in natura traiesc peste 30 de specii in stare spontana, in regiuni muntoase, joase si impadurite, pe sol calcaros, in humusul de frunze sau intre pietre, pe pajisti, in tot bazinul mediteranean.

    Caracteristica acestei plante este tulpina subpamanteana turtita, rotunda, numita tubercul, care poate atinge si 8-12 mm in diametru, de unde pornesc frunzele carnoase, rotunde sau reniforme (in forma de rinichi). Florile, foarte mari si frumoase, isi datoresc aspectul ciudat petalelor cu varfurile indoite si rasfrante.

    Desi este una dintre cele mai cautate plante de camera, cultura ciclamelor nu este prea usoara. Semintele se maturizeaza in luna septembrie, iar in octombrie se pun in sera, in mranita, la 4 cm distanta una de alta. Anul urmator in februarie, cand tuberculii ating dimensiunea unei nuci si poarta 5-6 frunze, plantutele se muta in ghiveci cu pamant ud. Frunzele se vor mentine, pentru aceasta fiind plasate intr-un loc mai putin insorit; in mai se transplanteaza in alte ghivece. In general, inflorirea incepe in octombrie. Dupa inflorire, tuberculii isi pierd frunzele, insa in toamna urmatoare pot fi din nou plantati in pamant de sera (mranita) si din nou dau frunze si infloresc.

    In timpul perioadei de inflorire, cyclamenul are nevoie de multa lumina, temperaturi scazute (in jur de 14 grade C) si incaperi aerisite. Hibrizii existenti in cultura infloresc in perioada de iarna. Speciile salbatice din natura infloresc de primavara pana toamna.

    Pamantul din ghivece trebuie mentinut in permanenta usor umed, dar se evita adiministrarea apei in exces si stagnarea ei in vas. Ghivecele cu cyclamen se tin cel mai bine intre ferestrele duble, unde au lumina suficienta si temperatura constanta si scazuta. In perioada de vara se plaseaza langa ferestre cu orientare nordica, unde sunt ferite de razele directe ale soarelui.

    Pentru a inflori in fiecare an, cyclamenul necesita o perioada de repaus. Dupa trecerea florilor, udatul se reduce treptat pana la uscarea frunzelor. In ghiveci ramane doar tuberculul, care nu se mai uda pana la sfarsitul lui iunie, in aceasta perioada pastrandu-se intr-un loc racoros, la umbra. In momentul cand de pe tubercul incep sa porneasca mugurii (sfarsitul verii – inceputul toamnei), plantele se scot din ghivece, se curata de pamant, li se taie radacinile putrede si se replanteaza in pamant nou. Se planteaza in asa fel incat varful tuberculului sa fie deasupra nivelului solului. Ghiveciul se plaseaza intr-un loc luminos, dar ferit de soare puternic. Nu se uda in exces.

    Pamantul potrivit pentru cyclamen trebuie sa fie poros, bine aerisit, cu un continut mare de substante nutritive si humus si cu o reactie usor acida (ph=5-6). De exemplu, se poate folosi un amestec de 60% pamant de frunze de fag, 25% pamant de turba si 15% nisip. Vasele cele mai indicate sunt cele ceramice, poroase.

    Dupa transplantare, ghivecele se tin pe pervazul exterior al ferestrei, in locuri ferite de razele soarelui, si se uda moderat pana in momentul formarii frunzelor. Dupa aceea, pe timp calduros, se uda mai mult, iar frunzele se pulverizeaza periodic cu apa. Uscaciunea excesiva a aerului dauneaza acestei plante. De asemenea, oscilatiile mari de temperatura si eventuala lipsa de apa in momentul formarii bobocilor duc la obtinerea unor plante si flori de slaba calitate.

    In camera, planta este foarte decorativa, atat datorita frunzelor marmorate, cat si prin buchetul de flori numeroase si foarte frumos colorate: roz, rosu-inchis sau alb. Planta are nevoie de o buna ingrijire; in camera trebuie asigurata lumina multa, dar in acelasi timp trebuie ferita de razele soarelui si de caldura caloriferului si a sobei. In timpul infloririi, va fi stropita mai mult, iar dupa aceea mai putin. Daca vrem sa o pastram cat mai mult inflorita este bine sa o tinem intr-un loc racoros cel putin noaptea. De asemenea, trebuie in permanenta indepartate frunzele si florile care incep sa se vestejeasca. Acestea nu vor fi lasate sa putrezeasca pe planta, deoarece pot determina putrezirea tuberculului. Bine ingrijite, plantele pot inflori cateva luni pe an, iar unele pot trai aproape 20 de ani.

    Exista unele varietati de ciclama care au tuberculi otravitori. Consumati atunci cand sunt proaspeti provoaca deranjamente gastrice, ameteli si uneori paralizii, datorita actiunii pe care o au asupra centrilor nervosi. La tara sunt folositi ca purgativ si impotriva viermilor intestinali, dar aceasta utilizare este riscanta(Flori si gradina).

    Cyclamen este o planta perena care se prezinta ca o tufa, cu frunze de culoare verzi-albicioase, rasucite, fixate prin codite de culoare rosu inchis sau deschis pe tuberculul sferic din care se dezvolta.

    Cyclamen se evidentiaza prin frumusetea florilor albe, rosii, violet, sustinute pe pedunculi florari mai inalti decat tufa. Florile sunt formate din 5 petale, din care 4 indoite in sus, iar a cincea petala fiind arcuita pe pedunculul florar respectiv.

    CyclamenPlanta prefera incaperi luminoase, cu temperatura moderata(nu mai mult de 20 grade C) si umiditate ridicata in atmosfera care se poate realiza prin pulverizarea apei pe frunze.

    Udare in substrat trebuie sa fie moderata, avand grija ca apa in exces sa fie eliminata. Cyclamen nu suporta curenti de aer.

    Inflorirea, de regula, se produce in perioada septembrie-martie.

    Dupa trecerea florilor se reduce treptat udatul, iar frunzele se ingalbenesc si cad, Cyclamen intrand intr-o perioada de repaus(aprilie-iulie).

    In repaus, planta trebuie sa fie tinuta la un loc intunecat si rece in ghiveciul respectiv sau poate fi scoasa din pamant si pastrata intr-un strat de nisip sau intr-o punga de plastic cu orificii de aerisire.

    Pentru o noua inflorire, se reia udarea si la aparitia frunzelor, Cyclamen se uda mai des.

    Substratul trebuie sa fie un amestec format din 4 parti pamant de frunze si o parte nisip.

    Cyclamen se inmulteste prin divizarea tuberculilor sau prin semintele care sunt continute in fructul plantei, care se prezinta ca o capsula (avand cca 30 seminte).

    De mentionat este faptul ca speciile de Cyclamen sunt otravitoare, fiind folosite in antichitate ca purgativ.

    Cyclamen Cyclamen hederifolium Cyclamen
    Cyclamen hederifolium Cyclamen persicum Cyclamen persicum
    Gradina online. Cyclamen

    24 Responses to Pentru ca imi place

    1. Pingback: What’s Buzzing? » Blog Archive » Management Vs. Leadership « Trei Cuvinte Aiurea …

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.