Urzica

Cura cu urzici

Se spune ca urzica face bine la orice si nu dauneaza cu nimic. Cura cu urzici inseamna folosirea in alimentatie a plantei timp de cel putin 30 de zile, macar o data pe zi, sub forma de suc proaspat, ceai, ciorba sau mancare gatita. O astfel de cura este recomandata pentru fortificarea organismului si eliminarea toxinelor adunate in corp pe parcursul iernii.

Consumata ca aliment sau preparata sub forma de ceai, macerat sau tinctura, urzica are proprietati diuretice, hemostatice, emoliente si expectorante, antiseptice, hipoglicemiante (in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole scade zaharul din sange la diabetici), depurative etc. Activeaza circulatia sangelui si elimina clorurile si acidul uric din organism, influentand favorabil combaterea reumatismului si a gutei. Este, totodata, un foarte bun vitaminizant, de aceea se recomanda suferinzilor de anemie. De asemenea, frunzele de urzica sunt folosite in tratarea bolilor renale, ajutand la dizolvarea si eliminarea nisipului din rinichi. Datorita vitaminei K, ceaiul din frunze de urzica are insusirea de a opri hemoragiile si, de aceea, se recomanda in tratamentul menstruatiilor abundente si neregulate sau al hemoragiilor uterine dupa nastere. Extern, urzica este indicata in tratamentul hemoroizilor hemoragici, al ranilor greu vindecabile si al ulcerului varicos. Intern, urzica se utilizeaza sub forma de infuzie obtinuta dintr-o lingura de frunze maruntite la o cana de apa clocotita. Se beau trei cani pe zi. Pentru uzul extern se prepara o infuzie concentrata din 20 g frunze maruntite la o cana de apa clocotita si se foloseste sub forma de bai sau comprese. Tinctura din radacina de urzica se utilizeaza in lotiuni, in amestec cu alte plante, si contra caderii parului.

S-a dovedit, de asemenea, ca un extract uscat din radacina de urzica scade semnificativ SHBG (sexual hormone binding globulin) serica, globulina ce inactiveaza hormonii androgeni si care, la varstnici, se gaseste in concentratie mai mare.

Urzica alba – numita si urzica moarta – nu se utilizeaza in alimentatie, dar este deosebit de apreciata ca remediu terapeutic. Se foloseste planta inflorita, proaspata sau uscata la umbra, sau numai florile, in infuzie obisnuita, cu o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita (pentru administrare interna) sau 50 g planta la 1 l de apa pentru bai, gargare, clisme si comprese. Aceste remedii ajuta in bolile aparatului genital si urinar, in cazuri de dismenoree, leucoree si hipertrofie. Ceaiul de urzica moarta este util in bolile cailor respiratorii si in lacele gastro-intestinale. Pentru ca este usor sedativ, ajuta in insomnii ocazionale cauzate de stres(Sanatate pentru trup si suflet).

Urzica o farmacie intr-o planta

Unul dintre cele mai eficiente ajutoare medicale pe care il pune natura la dispozitia noastra il reprezinta urzica. Putine sunt plantele care se pot lauda cu atatea virtuti terapeutice ca ea si, in plus, se gaseste pe toate drumurile.

Daca vreti sa intineriti cu cinci ani si sa va curatati organismul de toate toxinele acumulate, faceti la inceputul primaverii o cura de urzici(Stiri-revista presei).

„Un medic a aratat odata intr-un discurs la radio ca urzica – numita si urzica-creata, urzica- mare sau urzica-de-padure – este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem. Deci daca oamenii ar sti ce efect tamaduitor are, n-ar mai cultiva decti urzici. Din pacate sint foarte putini cet care cunosc acest lucru. Urzica este curativa incepind de la radacina, continuind cu tulpina si frunzele si terminind cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere. Albrecht Durer (1471-1528) a pictat un inger care zboara catre tronul Atotputernicului tinind urzica in mtna. Preotul elvetian Kunzle arata in scrierile sale ca urzica ar fi fost distrusa de mult daca nu s-ar fi autoaparat urzicind; insectele si alte animate ar fi facut-o de mult sa dispara. Am putut sfatui odata pe o mama a sapte copii, care de la ultima nastere tot facea eczeme, sa bea ceai de urzici. In scurt t’imp acestea au disparut, la fel si durerile de cap care o chinuiau si ele tot de-atunci incoace. Intrucit urzica ajuta in cazuri de nisip la rinichi si in urina, iar eu am presupus ca femeia ar avea dupa ultima nastere probleme cu rinichii, am sfatuit-o sa bea acest ceai. Mina in mina cu bolile renale merg adesea durerile puternice de cap. In scurt timp au disparut atit eczema cit si migrenele. Eczemele, avind de cele mai multe ori o cauza interna, trebuie tratate din interior cu plante care curata singele. Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoetica. Avind si o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zaharului din singe). El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica Avind in aceiasi timp si efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara.
De cind am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cura de patru saptamini cu ceai de urzici, primavara din plantele tinere si toamna dupa otava, cind rasar iarasi fire tinere pretutindeni. Beau dimineata pe stomacul gol 1 ceasca, 1/2 ora inainte de micul dejun si 1-2 cesti pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura. Si ceaiul dinaintea micului dejun trebuie baut in inghitituri mici, pentru a-i mari efectul. Dupa o astfel de cura de ceai ma simt extraordinar de bine si am de fiecare data senzatia ca pot realiza de trei ori mai multe lucruri ca pina atunci. Familia mea si cu mine n-avem nevoie de ani de zile de medicamente, iar eu ma simt plin de mobilitate si tinerete. De altfel, ceaiul nu-i deloc rau la gust. Se bea fara zahar. Cei sensibili pot insa adauga ceva musetel sau menta pentru imbunatatirea gustului. in medicina populara, cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamini in afectiunile hepatice. biliare si splenice (chiar in cazuri tumori la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept Pentru a mentine valoroasele substante active, ceaiul se prepara doar prin oparire. Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor si in viroze si infectii bacteriene.
De la o anumita virsta incolo se diminueaza cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stari de oboseala, chiar epuizare, omul se simte batrin si cu mai putina putere de munca. In acest caz, urzica proaspata care contine fier, poate fi folosita cu mare succes. Ea ne ajuta sa depasim acest punct critic. Dupa o cura de urzici ne simtim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia si puterea de munca ne revin, renastem si inflorim vizibil.
O tanara femeie din Urfahr a venit odata la mine, anemica, bolnava de stomac si vezicula biliara. Ca fenomen secundar permanent manifesta dureri puternice de cap. Am sfatuit-o sa recurga la ceaiul de urzici. Dupa un timp am intilnit-o din nou in mod intfmplator. Radiind de fericire, mi-a povestit ce repede o ajutase urzica. Intreaga ei famllie s-a indreptat de atunci spre aceasta planta medicinala.
In hidropizie(retinerea apei in cavitati ale corpului), urzica ajuta prin extragerea puternica a apei din tesuturi si cavitatile naturale ale corpului. Datorita substantelor sale active hematopoetice, este de folos si in cloroze, anemii si alte boli grave ale singelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei (a se vedea articolul despre ..Leucemie). Celor ce sufera de orice fel de alergie (si guturaiul de fin intra aici), le recomand sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata.
Urzica anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. O doamna din Eichstatt a stat timp de trei ani sub tratament medical, avind sciatica si dureri puternice. In decursul a jumatate de an a scapat de dureri, dupa ce a facut 6 bai complete de urzici cu cite 200 grame de plante.
Cu citva timp in urma am facut cunostinta cu o femeie de circa 50 de ani care trebuia sa poarte peruca din cauza parului foarte rar. I s-ar fi distrus astfel si ultimele radacini de par. Am sfcituit-o sa se spele pe cap cu infuzie de urzici proaspete si suplimentar cu infuzie din radacini de urzici. Mi-a urmat sfatul si s-a putut vedea pe saptamina ce trecea cum parul s-a regenerat, incepind sa creasca si sa se indeseasca din nou. Foarte binefacatoare pentru orice par este tinctura de urzica, pe care ne-o putem face singuri din radacini de urzici scoase din pamint primavara sau toamna (a se vedea la ,,Moduri de folosire”: ,,Spalatul pe cap” si .Tinctura de urzica”). Eu insumi imi masez zilnic pielea capului cu aceasta tinctura, pe care o iau cu mine chiar si in excursii sau cind calatoresc ca sa tin prelegeri. Efectul este evident: pielea capului n-are matreata; parul este des si matasos, cu un luciu frumos.
Urzica ajuta excelent si in arterita. Multi oameni suferind de aceasta boala ar putea sa scape de o amputare de picior daca ar face la timp bai de picioare cu radacini de urzici (a se vedea ,,Moduri de folosire”).
Orice spasm, indiferent de unde provine, induce tulburari ale irigatiei sangvine In aceasta situatie se recomanda spalaturile si baile cu infuzie de urzici. Acelasi lucru este valabil si in cazul special al stenozei mitrale. Se apleaca bustul deasupra cazii, se spala regiunea inimii cu infuzie calduta de urzici, masind usor in acelasi timp.
O femeie din Bavaria in virsta de 51 de ani a suferit timp de 28 de ani de pe urma unei fistule. Profesorul consultat a considerat o operatie ca fiind problematica, intrucit fistula era plasata pe obraz, pe osul molar, in anul 1978, aceasta femeie nefericita s-a adresat unui tamaduitor, care i-a aratat mai ales foarte multa intelegere. I-a prescris alimentafie vegetariana cu fructe si legume crude si gimnastica respiratorie. Starea ei a devenit mai suportabila, fara a fi insa vorba de o insanatosire. In mai 1999, a inceput sa adune primele urzici proaspete, bind zilnic 3 cesti cu ceai amestecate de fiecare data cu 1 lingurita de bitter suedez. A scris: ,,Dupa exact 14 zile, fistula mea din obraz se vindecase si nu mai aveam nici o durere. Si asa a ramas pina azi” .
Aud tot mereu cu bucurie despre cit de multi oameni au cunoscut si simtit asupra propriului lor organism puterea lecuitoare a urzicii. Astfel, mi-a scris de curind o femeie ca luni de-a rindul a baut zilnic ceai de urzici. Nu numai ca a scapat de orice senzatie de oboseala, de epuizare, in ciuda muncii grele de zi cu zi, dar i-a disparut si o batatura purulenta, care ii pricinuise niste dureri ce se intindeau pina in coapsa, de care n-avusese insa timp sa se ingrijeasca din cauza muncii excesiv de impovaratoare; la fel si o ciuperca la unghii, la a carei indepartare prin operatie nu se putea decide. Da, asa poate ajuta buna urzica depurativa si hematopoetica pe care oricit as recomanda-o, tot n-ar fi suficient. O alta femeie mi-a scris ca urzica a vindecat-o de o eczema care o chinuise ani de zile. Astfel de scrisori sunt raze de lumina in viata mea. Ele-mi arata ca ne putem baza pe bunele noastre plante de leac, oriunde le-am folosi.
Odata a venit la mine, pIingind, un barbat mai virstnic. Cu trei ani in urma se imbolnavise de gripa. De atunci, urina sa era maro inchis si suferea de niste dureri de cap insuportabile. Nu i-au folosit nici numeroasele medicamente administrate, nici injectiile (in ultimul timp in regiunea capului). Dimpotriva, migrenele au devenit tot mai acute, incit omul era tn pragul sinuciderii. l-am dat curaj, indrumindu-l spre urzicile proaspete. Urma sa bea 2 1/2 litri de ceai, repartizati pe parcursul intregii zile. Dupa patru zile m-a anuntat telefonic ca durerile de cap ii trecusera total. Ceva mai ttrziu mi-a transmis printr-o femeie ca se simte mai bine acum decit inaintea gripei. Folositi si dumneavoastra urzicile proaspete, tinere, in special primavara, si faceti cu ele o cura depurativa ! Va veti minuna de efectul lor binefacator.
O calugarita din ordinul Elisabetinelor din Klagenfurt mi-a urmat, de asemenea, sfaturile si s-a mirat de rezultatul obtinut. Pete, care nu voiau sa se vindece, aparute in regiunea abdominala si lombara si insotite de mincarimi puternice, au disparut in timpul cel mai scurt, datorita ceaiului de urzici si a unei diete pentru ficat. Si la alt caz asemanator ajutase rapid ceaiul de urzici.
Dintr-o scrisoare din Dellach Tn Karnten aleg urmatoarele rinduri: ,,Va multumesc din toata inima si Dumnezeu sa va aiba in paza pentru ajutorul inestimabil de care am avut parte datorita sfaturilor dumneavoastra. In decursul bolii mele care a durat 19 ani am fost internata prin toata Austria in multe clinici de neurologie. Nici un medic nu mi-a putut spune ce am de fapt, darmite sa-mi fie de vreun folos. O saptamina intreaga am baut ceai de urzici si ca printr-o minune boala a trecut de parca nici n-as fi avut-o vreodata. Din faptele mentionate reiese cit de repede ne pot ajuta plantele noastre medicinale. Este adevarat ca aici nu este suficienta o ceasca pe zi, ci, in bolile grave, trebuie sa se bea minimum 2 litri in timpul zilei, in Inghitituri mici.
Un om de afaceri mi-a povestit ca-si ia in excursii si calatorii de afaceri ceai de urzici intr-un termos, caci se increde orbeste in performantele sale si in ajutorul sau. Nu numai ca-ti taie cel mai bine setea, dar te si invioreaza si-ti alunga orice oboseala.
Inca o indicatie deosebita: In sciatici, lumbago, nevrite la brate si picioare, se freaca foarte u s o r locurile dureroase cu o urzica proaspata. La sciatica, de exemplu, se atinge foarte incet piciorul cu planta proaspata, incepind de la glezna, pe partea exterioara pina la sold, iar pornind de aici, de-a lungul partii interioare a piciorului pina la calcii. Acest lucru este repetat de 2 ori, iar in incheiere se trece urzica de la sold in jos peste sezut. Se procedeaza la fel si cu alte portiuni afectate. La urma se pudreaza pielea pe locurile respective.
Nu trebuie oare sa multumim Domnului pentru indurarea LUI de a ne fi daruit o atit de miraculoasa planta medicinala? In viata lor traita rapid, oamenii trec pe linga ea nepasator, preferind sa recurga la calmante si sedative, care sunt luate excesiv. Dar adesea nu pot ajuta in mod real decit bunele noastre plante de leac, cazute din pacate in uitare.
In final as vrea sa mai adaug o intimplare care m-a impresionat in mod deosebit. In oraselul nostru am facut cunostinta cu o batrina care mi-a povestit ca medicul constatase ca are tumori canceroase la stomac. Nu se putea decide sa se opereze din cauza virstei inaintate. Atunci cineva a sfatuit-o sa bea ceai de urzici. Cind s-a dus la medic dupa un timp, acesta a intrebat-o mirat: ,,V-ati operat? Dar nu se vede nici o cicatrice!” Excrescentele disparusera complet si ferneia a mai putut beneficia de un amurg sanatos al vietii. Nu trebuie sa ajungem atit de departe. Niciodata nu se poate forma ceva malign, daca pe linga faptul ca o pretuim pe buna noastra urzica, ii asimilam puterea minunata, in intervale regulate de timp, sub forma ceaiului.
Inca un sfat bun: Incepeti chiar astazi o cura de urzici. Planta uscata o gasiti in orice magazin specializat. Invitati plantele noastre medicinale iar in casa! Echipati-va primavara cu foarfece si manusi si iesiti la aer liber, in natura lui Dumnezeu! Este o mare placere sa culegi urzicile singur, sub cerul liber al Domnului! Cu cit sunt utilizate mai proaspete, cu atit mai mare este, conform experientei, reusita curativa. Ginditi-va atunci si la o provizie pentru iarna, in vederea careia ar fi cel mai bine sa culegeti urzicile de luna mai. Bucurati-va sa puteti face astfel singuri ceva in folosul sanatatii dumneavoastra!
Un cititor din Westfalen scrie: ,,Vecinul meu utilizeaza urzica si pentru stirpirea insectelor si a daunatorilor din gradina sa. Pune o cantitate mai mare de urzici intr-un recipient cu apa, care are in jur de 300 litri (dar se poate muia si o cantitate mai mica) si lasa urzicile la macerat inauntru ceva mai mult timp. Cu aceasta apa de urzici isi uda apoi tot mereu plantele, pe care le poate avea astfel fara daunatori, fara a intrebuinta substante chimice. Nici in morcovi nu mai irrtra atunci viermii!
Pe de alta parte, exista azi unii agricultori care stropesc cu diferite solutii pentru stirpirea buruienilor urzicile care cresc pe margini curate, inverzite de paduri si cimpii, departe de sosele si alte medii poluante. Otravurile nocive pentru om ajung deci pina in colturile neatinse ale padurilor. Nici nu se gindesc aceste persoane ca distrug astfel, simultan, pasari si insecte. Multi tarani nu-si mai gasesc timp pentru a cosi urzicile cu secera. Cit de orbi am devenit noi, oamenii!

MODURI DE FOLOSIRE

Infuzie: A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga” putin,doar 2 minute,nu mai mult,in cazul diabetului.

Tinctura de urzica: Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare: Cite 2 miini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pina dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile ramin in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Spalat pe cap: De 4-5 ori cite 2 miini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, pe foc mic, pina la fierbere. Se trage oala deoparte si se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 miini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pina da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal”(Sanatate naturala).

Urzica si diabetul

Diabetul afecteaza in intreaga lume cateva zeci de milioane.

Diabetul este o boala care nu doare, la inceput, dar complicatiile ei sunt cumplite.Anual, la noi in tara mii de oameni intre care multi sunt copii si tineri, orbesc din cauza diabetului, au tulburari cardiace si nervoase grave. In fazele cele mai avansate, capacitatea de regenerare a organismului scade dramatic, apar afectiuni vasculare care fac necesara amputarea de organe, apar boli cardiace letale.

Aceasta boala poate fi tinuta sub control prin intermediul terapiei naturale.

Din punct de vedere al alimentatiei, se va urmari in primul rand eliminarea alimentelor care pot agrava starea de sanatate a persoanei in cauza si anume:

Inlocuitorii zaharului alb pot constitui adesea o problema pentru multi diabetici, datorita faptului ca atat zaharina, cat si aspartamul sau alti edulcoranti chimici, prezinta efecte nocive considerabile. In urma unor studii minutioase, in unele tari, cum ar fi Canada, consumul de�zaharina a fost interzis datorita riscului ridicat de cancer. Pe de alta parte, aspartamul s-a dovedit suficient de nociv, incat sa fie trecut astazi pe lista aditivilor considerati cancerigeni si profund nociv pentru sanatatea si viata fiintei umane. Din aceasta perspectiva, este mult mai� de dorit ca aceasta sa fie inlocuite cu o cantitate foarte mica de miere sau indulcitori naturali care incep sa isi faca aparitia(exemplu extractul din radacina de stevie dulce).

Carnea. Considerata de multi un aliment aproape nelipsit de la nici o masa, ea necesita o energie considerabila din partea organismului pentru digestie si metabolizare.Resursele destul de limitate ale pacientului diabetic trebuie, din acest punct de vedere, sa fie crutate. Excluderea carnii din alimentatie pe intreaga perioada a tratamentului va avea drept urmare o posibilitate marita de purificare corporala, astfel actiunea plantelor va putea fi mult mai usor simtita. Carnea poate fi inlocuita cu soia texturata, care se gaseste in magazinele naturiste.

Preparatele alimentare cu aditivi sintetici nu fac altceva decat sa ” deruteze” si mai mult organismul care se afla intr-un echilibru destul de fragil; ele pot sa agraveze starea de boala si sa grabeasca aparitia complicatiilor.

Dietoterapia naturala este axata in special in folosirea legumelor si a fructelor proaspete, a verdeturilor si a alimentelor energizante, dar in acelasi timp mai sarace in glucide. In cazul tuturor acestor regimuri se va apela in continuare la cantarirea hranei si la evaluarea cantitatii de carbohidrati pentru o zi.

Regimul alimentar antidiabetic

Dieta va fi bazata in special pe urmatoarele alimente;

Fructe:(se folosesc in stare proaspata) alune, afine, capsuni, coacaze negre, coacaze rosii, dude negre, fragi, lamai, mandarine, masline negre, mere, migdale, mure, nuci, pere, portocale, zmeura, visine.

Legume si zarzavaturi: anghinare, arpagic, cartof, castraveti, ceapa, chefir, creson, dovleac, hasma, morcovi, napi, salata, salsifi, spanac, sparanghel, stevie, tomate, telina, urzica, varza, laptuca.

Leguminoase: fasole verde, teci de fasole, boabe si faina de soia.

Cereale: Se vor consuma numai cereale integrale(nedecorticate): grau integral, ovaz,� ovaz verde, germeni de ovaz, porumb, orz verde, hrisca.

Produse apicole: polen.Mierea se poate folosi doar in cantitati foarte mici, cand exista pericolul aparitiei hipoglicemiilor.

Condimente: menta, anghinare(aperitiv), turmeric,� fenicul, chimen.

Alte alimente:branza dulce de vaci, ciuperci comestibile, drojdie de bere, iaurt, lapte, ulei presat la rece de porumb sau masline.

Alimentele vor fi preparate tinand cont de cantitatea de carbohidrati pe care o contin.In cazul acestui regim se folosesc 50% alimente in stare cruda, sub forma de salate sau sucuri naturale.

Plante eficiente in tratamentul diabetului : frunzele de afin, frunzele de nuc, obligeana, radacina de brusture, papadia, cicoarea,vascul, anghinarea, ginsengul,schinduf, ginkgo, momordica, lavanda(Sanatate naturista).

Miraculoasa urzica

La sate, urzica e buruiana cea mai apreciata. O data cu venirea primaverii, e culeasa si consumata ca remediu cu efecte spectaculoase. Cine recurge acum la urzici, cind vremea lor e in toi, se va incarca cu energie. Ca sa nu mai vorbim ca mica planta care inteapa la atingere este un leac extraordinar pentru anemie, probleme respiratorii, boli de rinichi, genitale, de piele, reumatism si multe altele. Asa ca, in loc s-o calcati, mai bine culegeti-o si luati-o acasa. Urmind retetele naturiste cu urzica, puteti renunta la medicamente si va veti revigora organismul secatuit de vlaga in timpul iernii.

Leac pe toate meridianele

Urzica este o planta universala. Creste pe tot globul, supravietuieste pina la altitudinea de 2.000 de metri. Inca din antichitate, i s-au descoperit proprietatile curative. Vechii greci o considerau o planta cu proprietati diuretice si laxative, utila in astm, pleurezie si afectiuni ale splinei. Amerindienii foloseau cataplasme cu infuzie de urzica pentru a opri singerarile si o recomandau lauzelor pentru o refacere mai rapida dupa nastere si stimularea lactatiei. Traditional, in Brazilia urzica era folosita in diabet, afectiuni urinare si alergii, in Peru pentru dureri musculare si artritice, astm, ulcer, in Cuba, pentru rani, arsuri si insuficienta renala, in Mexic pentru febra si afectiuni ale pielii, in Venezuela in cazuri de sifilis, afectiuni febrile, rani deschise.

Uzina de substante benefice

Urzica are carotenoide (provitamine A) cu actiune de regenerare a pielii si mucoaselor si rol antioxidant, clorofila, vitaminele B2, C, K, acid folic, acid pantotenic, amine (histamina, acetilcolina, serotonina), flavone si taninuri cu efect cicatrizant, lectine cu efect antiinflamator, ulei volatil cu cetone, esteri, fenoli. Frunzele tinere, care nu contin substante vezicante, au un bogat continut in minerale: acid silicic, saruri de fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulfati. Perii urzicatori contin rasini si o substanta vezicanta (acid formic, o enzima si o toxalbumina) care se distruge prin uscare. In scopuri medicinale, se folosesc frunzele sau toata partea aeriana, care se recolteaza de la exemplarele tinere inainte de inflorire si se usuca la umbra, la temperatura ambianta. Si radacinile sint bune. Se recolteaza toamna tirziu si se usuca la soare.

Proprietati curative de exceptie

Urzica a aparut in prag de primavara ca sa ne ofere o adevarata farmacie verde. Are proprietati hematopoietice (stimuleaza sinteza globulelor rosii) prin acidul folic, acidul pantotenic si protoporfirine. Are si proprietati hemostatice (favorizeaza oprirea singerarilor) datorita prezentei de vitamina K si taninuri. Este antidiareica prin tanin, contribuie la o mai buna eliminare a acidului uric. Urzica este hipoglicemianta datorita capacitatii de a stimula secretia de insulina de la nivelul pancreasului. Are proprietati antiinflamatoare prin lectine. Stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza si este antialergica, expectoranta, antitusiva, stimuleaza circulatia sanguina. Cu administrare interna, sub forma de pulbere sublingual, macerat sau tinctura, urzica este indicata in: anemie, alaturi de catina, alergii, alaturi de trei-frati-patati si frunzele de mesteacan.

Leac pentru boli de inima, piele si matreata

Studiile clinice au demonstrat ca urzica amelioreaza diferitele forme de alergii: rinita, eruptii alergice cutanate, bronsita astmatiforma. Urzica face bine la artrita, reumatism, in general, datorita actiunii antiinflamatoare. Vindeca guta, e indicata in diabet zaharat, alaturi de frunzele de dud si afin. Fiind un bun hemostatic, opreste singerarile nazale, gingivale, hemoptiziile. In caz de diaree, e buna in asociere cu rachitan si coada-racului. Urzica e indicata in litiaza renala ca adjuvant, sub forma de macerat. Are eficienta demonstrata in hipertensiune arteriala, tahicardie, acnee, seboree. Cele mai recente studii arata ca este bun remediu in afectiunile prostatei. Are si proprietati antivirale. Ca aplicatie externa, urzica, sub forma de cataplasme cu macerat sau bai, ajuta la tratarea plagilor superficiale, eczemelor, urticariei. In combinatie cu radacina de brusture si frunzele de mesteacan, urzica trateaza matreata si intareste radacina firului de par.

Alimentul verde cel mai sanatos

Inainte de a fi cunoscuta ca planta medicinala, urzica a fost utilizata ca un gustos si sanatos aliment. Se folosesc virfurile de la urzicile tinere care apar primavara si sint sarace in substante vezicante, dar foarte bogate in minerale. Se pot pregati ca piure si constituie unul dintre alimentele ideale in curele de dezintoxicare de primavara. Sucul se prepara cu ajutorul unui storcator electric, din frunzele de urzici proaspete, bine spalate. Se pot consuma in fiecare zi una pina la trei lingurite din acest suc, diluat cu putina apa plata sau de izvor. Pentru macerat, se pune apa intr-un vas peste urzicile proaspete, taiate marunt, atit cit sa le acopere si se lasa timp de 7 ore, apoi se scurg bine. Din lichid, se ia cite o lingura de trei ori pe zi, diluata cu putina apa. Poate fi tinut la rece 1-2 zile, dar, pentru a-si pastra integral proprietatile, e bine sa fie baut in ziua in care se prepara.

Ceaiul binefacator

De-a lungul timpului, ceaiul de urzici a fost utilizat ca un detoxifiant al sistemului circulator, avind darul de a purifica singele si de a elimina toxinele din organism. Cel mai bun pentru curatirea singelui este ceaiul obtinut dintr-un amestec de frunze uscate de urzica, papadie si mesteacan, doua linguri, peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se beau 1-2 cesti/zi. Pentru anemici, ca intaritor, foarte bun e amestecul din frunze uscate de urzica si menta. Ceaiul de urzici trebuie evitat de catre cei care sufera de inima sau de rinichi. Ceaiul de urzica cu frunze de dud, nuc si teci de fasole contribuie la scaderea zaharului din singe. Extern, se recomanda in tratamentul hemoroizilor hemoragici, al ranilor greu vindecabile, al ulcerului varicos si in supuratii.

Siropul care reintinereste

Se prepara din frunzele proaspete de urzica. Se toaca foarte fin, dupa care se pun intr-un borcan, umplindu-l pe trei sferturi. Se completeaza cu miere de albine, amestecindu-se incontinuu. Se inchide borcanul si se lasa la macerat vreme de 30 de zile, dupa care se filtreaza, obtinindu-se un sirop verzui, cu efecte detoxifiante si reintineritoare exceptionale.

Retete populare

Contra reumatismului: frunzele de urzica proaspat culese se aplica direct pe articulatie, se leaga cu un bandaj de tifon, 5-15 minute. Imediat va aparea urzicarea, care va pune singele in miscare si va produce o incalzire a intregii zone. Articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza.

Contra durerilor de spate (nevralgia sciatica): se bate cu tulpini de urzica proaspat culeasa pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se inveleste cu o tesatura calduroasa si fina din fire naturale. Pacientul va ramine 30 de minute culcat pe burta si invelit, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de floarea-soarelui.

Pentru circulatia periferica slaba: se vor urzica usor miinile si picioarele, vreme de 5-10 minute. In unele sate, era obiceiul ca atunci cind ieseau primele urzici fragede sa se mearga pe ele descult, pentru a pune singele in miscare, pentru a alunga durerile de spate si de rarunchi.

Contra constipatiei: se administreaza cite un paharel de decoct dimineata sau 5-10 picaturi de extract alcoolic de 2-4 ori pe zi, timp de 5-15 zile pe luna.

Pentru gura: decoctul va scapa de herpes, afte, stomatite sau depunerile albicioase de pe limba. Intareste gingiile sensibile si lupta cu paradontoza(Monitorul de Cluj).

227 Responses to Urzica

  1. Pingback: Tiramisu « Anysor’s Blog

  2. Pingback: Urzici proaspete la 10 lei kilogramul. | Vega Park - Inapoi La Natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.