Teoria mărului

A venit vremea produselor conservate de noi  din roadele,  de anul trecut,  ale  gradinii. Merele, va amintiti ,  nu erau culese cand am plecat de acasa.

Cum le conservam noi? In saci de rafie si la rece, adica in camara, intre 5 si 10 grade Celsius, fiindca in pivnita este uscata atmosfera si se stafidesc mai repede.Deci, in camara, in saci si, din timp in timp, le mutam ca sa scoatem afara ce-i stricat, fiindca se strica, asa, cate unele.

Cum le consumam noi? Pai, o sa incepem o cura de mere cu telina, salata adica,  zilnic inainte de masa cu jumatate de ora. Va amintiti ca anul trecut am incercat tot felul de salate cu fructe de cumparat si m-am simtit foarte bine la sfarsitul  iernii, nu aveam acea epuizare specifica „asteniei de primavara”. Ei, acum , de cand am venit acasa,  mancam portocale (ca-s dulci), banane (ca am nevoie de coji pentru a le pune ingrasamant in ghivece, la flori), mancam pomelo ( ca sa ne mai aducem aminte de anul trecut), mancam rodii (fiindca imi plac mie), mancam pere (fiindca ii plac sotului meu ),  mancam lamai ( fiindca avem vreo 5 coapte in pom si vreau sa le simt gustul lor adevarat de  lamaie culeasa din pom) , mancam avocado si mango ( nu chiar zilnic, fiindca imi plac mie ) si, ce mai mancam? Mere, fireste.

Dar merele le voi rade pe razatoarea mare, telina rasa  pe cea mica, lamaie stoarsa si ulei de masline si, daca este cazul, o lingura de miere de albine. Asa fac eu salata de mere cu telina.

Despre mere se spune, aud frecvent asta, ca daca au vierme sunt adevarate si bune de mancat. Ei, bine, eu am pomi in curte si gradina, cine nu stie asta (daca imi cunoaste blogul ) si stiu urmatorul lucru adevarat, adevarat suta la suta: un mar stricat , adica cu sau fara vierme, insa, care, cand il tai poti vedea ca in locasul semintelor sunt urmele viermelui, daca-l  cureti si-l  mananci vei vedea ,  prin comparatie cu unul care nu are  stricaciune, ca nu este bun la gust.Adica, marul stricat nu are gust bun, eu il arunc.

Se zice ca-i bine sa fie marul stricat ca asta ar dovedi ca nu au fost pomii stropiti impotriva daunatorilor.Gresit. Noi ii stropim de cateva ori si tot mai este cate unul care are vierme.Insa, daca nu i-am stropit deloc (avem si experienta asta ) atunci, din cauza bolilor,  se deformeaza merele, acolo unde s-a „instalat” boala ramane pulpa tare, nu creste si nici sa-l musti nu poti. Iar partea cealalta a marului deasemenea nu este gustoasa.Vreau sa spun (desi imi iese cam greu, azi ) ca merele stricate nu-s gustoase si ca asta nu inseamna , neaparat, ca pomii nu au fost stropiti cu substante fungicide si insecticide. Azi am demolat mitul marului stricat.

Daca , insa, asta cu marul stricat este doar o  metafora care se traduce „mar romanesc” atunci este altceva. 

Faceti salata mea de mere cu telina daca vreti sa va simtiti bine la primavara. O portie pentru 2 persoane se face din 5-6  mere mici si o telina, tot mica (asa sunt produsele mele ), O telina de cumparat, din aceea mare cat o sfecla furajera  daca este plina inauntru,  o impart in 4 sau 6 parti egale si-mi ajunge 6 zile.

LA MULTI ANI  CELOR CARE POARTA NUMELE SFANTULUI  IOAN  BOTEZATORUL!

47 Responses to Teoria mărului

  1. Pingback: Al Di Meola sau jazz fusion cu influențe latine « Mirela Pete. Blog

  2. Pingback: Complexul Aqualand din Deva « Supravietuitor's Blog

  3. Pingback: Florile de pe lângă esențele tari « Mirela Pete. Blog

  4. Pingback: Ca orice roman normal Teo Trandafir se va trata la Viena « Hai ca se poate!

  5. Pingback: Primele discutii PSD – Alianta PNL-PC

  6. Pingback: Strike a pose, please! « Mirela Pete. Blog

  7. Pingback: Ca orice roman normal Teo Trandafir se va trata la Viena

  8. Pingback: Charles Webster Hawthorne (8 ianuarie 1872 – 29 noiembrie 1930), pictor impresionist american | my heart to your heart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.