Caderea plantutelor de rasad

UPDATE 27 feb 2011 :

Caderea rasadului  poate fi prevenita daca respectam niste reguli:

* inainte de a semana stropim bine pamantul cu apa calda si la sfarsit cu merpan sau previcur. apoi semanam si acoperim cu pamant uscat tasat usor pentru aderenta cu dosulpalmei.

* daca am udat bine inainte atunci nu mai trebuie stropit pana rasar plantulele, mai ales daca tinem cutiile/rasadnita acoperite (la intuneric) si sub sau pe calorifer (la caldura ).

*  dupa ce rasar plantele asezam la lumina,  in fereastra si asociem asa: caldura cu  lumina pe de  oparte si racoarea cu intunericul (noaptea) pe  de alta parte.

* daca avem mai multe zile neinsorite atunci reducem temperatura in camera lor sau le ducem pe ele  pe un hol mai rece.

*  evitati sa asociati lipsa de  lumina -caldura- umiditate mare.  acestea vor duce , asa asociate, la alungirea rasadului .

* la  unele rasaduri folosim umectarea prin capilaritate,  adica  punem apa in farfuria, cuva, suportul pe care sta rasadul si se absoarbe apa de  jos in sus. important este sa fie ud pamantul la radacini nu la  tulpinite.

* dupa ce au rasarit toate randurile putem sa stropim a doua oara cu merpan sau previcur. nu folosim ambele deodata ci ori unul  ori altul dintre fungicide.

Este o boala cauzata de niste ciuperci,din pamantul netratat si din alte motive.Insa ,plantutele pot fi salvate prin stropirea prima data,chiar inainte de a rasari,cu MERPAN(asta am folosit noi),asa cum am scris acum cateva zile cand am stropit eu rasadurile mele,cele rasarite si cele nerasarite inca.Apoi,a doua stropire se face cu o saptamana inainte de repicare(mutare in ghivece) .

Iata ce zice specialistul:

Cele mai frecvent întâlnite ciuperci de sol sunt Rhizoctonia solani, Fusarium spp. si Pythium debaryanum, atacul lor individual sau în complex provocând boala numita „caderea plantutelor” sau „caderea rasadurilor”. Pythium debaryanum este ciuperca cea mai frecventa si cea mai pagubitoare care afecteaza producerea de rasaduri, ea fiind comuna pentru cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei etc.).


Sunt mai multe metode de evitare sau limitare a atacului de P. debaryanum în rasadnite, însa cea mai importanta ramâne combaterea bolii prin tratamente fungicide la patul germinativ înainte de semanat sau dupa semanat, în diverse stadii de dezvoltare a rasadului. Aceste tratamente pot fi continuate si dupa transplantare, atât timp cât rasadurile sunt înca sensibile în fata patogenilor de sol.

Fungicidul Previcur Energy, pe lânga combaterea foarte eficienta a bolilor de sol, ofera un efect important de stimulare a sistemului radicular, care duce la o înradacinare mai profunda a plantelor, vigoare sporita, rezistenta mai buna la seceta, aprovizionare mai buna cu substante nutritive din sol. De asemenea, combinatia celor doua substante active din compozitia lui Previcur Energy face din acest fungicid unul dintre cele mai active produse pentru combaterea manei prin tratamente în vegetatie, la tomate si castraveti.(Bayer)

Sunt mai multe substante care au acelasi efect,depinde din ce parte a tarii suntem.La noi se gasesc o parte din acestea,dar trebuie stiut ca se foloseste doar un singur produs din toate cele indicate.

Si altcineva:

22. Tomate


Tratamentul semintei Tachigaren 70 WP, Apron 35 SD, Orthocid 50 WP

caderea plantutelor Zineb 80, Perozin 80, Previcur 607 SL, Tachigaren 70 WP

mana, alternarioza Acrobat Mz, Amistar, Antracol, Befran LF, Bravo 500, Champion 50 WP, Zineb 80, Curzate R, Dithane M-45,Forum R, Kocide 101, Kasumin 2L, Mikal C64 WP, Policarbacin, Previcur 607 SL, , Oxiclorura de cupru 50 WP, Ridomil MZ 72 WP, Score 250 EC, Sandofan C, Sandofan Z, Sandofan M8, Topas 100 EC, Vondozeb, Cuzin 15 SC, Brestanid




putregai cenusiu Rovral 50 WP, Ronilan Fl

Bacterioze Onefung 50 PU, Cobox 50 PU, Kasumin 2L,Oxiclorura de cupru 50 PU, Cuzin

9 Responses to Caderea plantutelor de rasad

  1. Pingback: Semănat ardeii şi florile « Elisa-gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.