Gaura neagră – Black hole

Ieri  a fost anuntata aceasta descoperire  https://twitter.com/hashtag/LIGO?src=hash&ref_src=twsrc^tfw. . Adica descoperirea undelor gravitationale presupuse de Albert Einstein ca forma de transmitere a interactiunilor gravitationale , in teoria relativitatii generalizata. El a spus – in 1916 – ca trebuie sa fie o unicitate a campurilor fizice si aceasta ar fi demontrata daca s-ar descoperi unde gravitationale.

Descoperirea undelor gravitationale este  legata de interactiunea a doua Gauri Negre. Peste tot se spune in texte despre gauri negre, dar cata lume stie ce sunt acestea si unde se gasesc. Mai demult, in nu stiu ce context, am facut un material explicativ pe acest subiect si ma gandesc ca este binevenit taman acum. Este vorba de stele si evolutia unei stele. Nu o iau chiar de la inceput ci de la supernove  spre stele neutronice si in final gauri negre.

Stelele neutronice reprezinta un soi de configuratii supradense a caror soarta finala pot fi gaurile negre.

La formarea unei stele neutronice, in urma exploziei unei supernove,temperatura centrala a stelei neutronice este de apoximativ 10 la puterea 11 K(Kelvin). Racirea initiala se datoreaza cu precadere emisiei de neutrini care raceste steaua timp de 10 la puterea 6 ani dupa care racirea se datoreaza emisiei de fotoni.Scaderea temperaturii este insotita de scaderea luminozitatii adica steaua se stinge treptat.In ultimul stadiu al evolutiei lor, stelele sfarsesc prin a deveni niste configuratii supradense, invizibile si reci care se manifesta numai prin prezenta campului gravitational mare in stricta lor vecinatate. Exista posibilitatea ca in urma evolutiei unei stele foarte masive, nucleul supradens ramas in urma fenomenului de supranova sa aiba o masa care depaseste masa maxima de stabilitate a stelei neutronice.

Pentru prima data in 1939 Oppenheimer si Snyder au aratat ca pentru configuratii supradense masive constractia gravitationala nu mai poate fi impiedicata. Astfel, intr-un timp ( e o formula aici asa ca scriu cu aproximatie)  t=10 la puterea (-10) s, steaua se va contracta pana cand potentialul gravitational la suprafata ei va fi de ordinul lui c patrat. Acceleratia gravitationala la suprafata stelei devine foarte mare ca urmare a micsorarii razei acesteia si steaua intra in regim de colaps. Cand raza stelei devine R=2GM/cpatrat lumina nu mai poate parasi steaua motiv pentru care a capatat denumirea de „gaura neagra”. Densitatea materiei intr-o astfel de configuratie depaseste densitatea nucleara.

Materialul meu de atunci, din sursele de atunci, continua dar cred ca asta intentionam, sa arat ce este o gaura neagra si cum apare si din ce apare ea in univers.

Stirea de ieri spune ca doua gauri negre s-au ciocnit si au produs unde gravitationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.