Sunt moarta dupa peste, dar peste proaspat, peste care are mai multa carne decat oase, peste cu carne alba (sau portocalie) si niciodata nu mi-am facut „plinul” de peste. Intotdeauna, pe vremuri, cand gaseam peste oceanic bun, luam o data si gata.
Am si eu o varsta, imi cere organismul peste si nu locuiesc in Delta Dunarii, din pacate. Asa ca incerc, caut, ma ocup, intreb. Am si un nr de tel pe care nu l-am apelat niciodata ca uitasem unde este, biletul desigur.
De curand vad ca avem peste proaspat si nu de oricare, pastravi. Fericirea mea. Cer din cei mai mari ca sa pot sa-i transez pe lungime sa fac un file si cealalta parte cu spinarea. Si, culmea, am reusit sa gasesc o varianta de gatit pastravi , varianta care-mi place. Deci…
Pestele fiind intreg, cu cap cu tot, cam de 400 g bucata, dupa ce-l spal in apa de cateva ori, ca sa se duca mucilagiul acela specific doar pestilor fara solzi, ii las sa stea jumatate de ora in apa cu otet. Se formeaza o pelicula albicioasa care se curata usor cu mana in apa si astfel, pastravul ramane curat. Il sterg cu prosop de hartie si-l despic pe burta, scot maruntaiele, curat sira spinarii de sangele inchegat, il spal bine si ii tai capul.Capetele le tin in congelator pentru un bors, candva.
Sarez fileurile si partile cu spinare pe partea cu carne, caci pielea oricum se arunca dupa si las cateva minute dupa care infainez partile ce urmeaza a fi prajite.
Iau tigaia din ceramica, o asez pe flacara aragazului, pun putin, cat sa unga fundul tigaii, ulei de rapita si astept sa se incinga. Ca sa vad cand pot pune pestele, incerc cu faina putina, daca sfaraie, e gata. Asez pestele cu partea cu piele pe tigaie, las 4 minute pe o parte si 4 minute pe cealalta parte, pestele se face ca aurul. Il scot pe prosoape de hartie dupa care fac mujdeiul, mamaliga si-l chem pe sotul meu la cina. Din nefericire, el nu-i fan peste, nu-i place nici mamaliga si nici mujdeiul. Dar asta nu-l impiedica sa manance si cand e gata sa-mi spuna ca are stomacul gol. Eu ii spun sa astepte pana cand semnalul ajunge la creier, ies din bucatarie si nu vad ce se intampla mai departe. Dar sunt bucuroasa cat voi gasi pastravi la magazin, imi voi face pofta asta macar o data pe saptamana. Pe langa ca este sanatos, te ridici de la masa usor, simti ca … plutesti , nu ai senzatia aia de satietate si de greutate pe care ti-o da, de ex. mancarea „friptura de porc cu piure de cartofi”. Nu stie taranul la ce-i bun sofranul. A propos, am luat si sofran si curcuma, dar nu stiu la ce sa le folosesc.
4 Responses to Păstrăvi prăjiți