În fond, roșiile sunt singurele legume care se pot sau nu compromite total

Parca atunci cand ne-a lovit grindina eram foarte suparata. Dar grindina loveste toata gradina, deci e mai rea, mana loveste numai rosiile (si cartofii, ma rog) si ar trebui sa fie mai buna. Asta ca sa gandim in aceiasi termeni in care gandim cand votam: alegem raul cel mai mic.

Dar mana poate fi totala si atunci nu te mai alegi cu nimic din legumele preferate sau poate fi oprita daca se opresc ploile si creste temperatura peste 30 grade C.

Asa am tinut-o, cu mana zilnic, de o luna incoace, nici nu mai stiu exact ziua cand am vazut primul semn. Sigur ca am stropit rosiile dar mana a preferat sa nu bage de seama, a facut ravagii astfel incat tufe intregi am injumatatit pe verticala, fiindca, ca o desteapta ce e, ea, mana , ataca ramurile tinere cu tot cu tulpini, frunze si flori. Apoi a continuat cu gogonele cat nucile de mari, abia iesite din floare. Sigur ca am curatit tot ce-am putut si de doua ori pe zi. In vremea cand ploua si se sincronizau umezeala cu caldura, zapuseala, culegeam „roadele manei” de cate trei ori pe zi.

De doua zile este soare si peste 30 grade C. Ma intreb daca se va opri (inca ieri am gasit o  gogonea innegrita).

Nu pot sa zic ca nu am avut mana la rosii dar m-ar bate Dumnezeu daca as fi nemultumita de ce-a ramas. Si, intr-un final, ploile si-au facut rostul lor: rosiile au crescut mai ceva ca pepenii…galbeni, desigur.

Black crim

DSCN5306 DSCN5308 DSCN5305

Albenga

DSCN5326 DSCN5332DSCN5318

Inima de bou DSCN5337DSCN5334

Mari de Timisoara

DSCN5341 DSCN5340

Mari de Sampetru

DSCN5310 DSCN5311

Un soi din piata

DSCN5315 DSCN5316

Si alte soiri cherry para galbene, cherry rosii cu mot, galbene mari si lungi ca si kapia, astea toate au fost afectate de mana si le-am taiat toate ramurile din partea superioara ca erau innegrite.

Macar de-ar ramane sa  se coaca astea. Azi dimineata am cules a doua galeata coapte si doua stricate, doua rosii.

9 Responses to În fond, roșiile sunt singurele legume care se pot sau nu compromite total

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.