O plantă aspectuoasă și utilă

DSCN2183In gradina mea sunt diverse specii de mamifere, doar o specie se retrage cand are prin preajma aceasta planta, cartita.

Da, sunt galerii destule prin gradina mai ales pe vremea cand se planteaza rasadurile in gradina, in luna mai, dar acele canale, care se vad ca niste tuneluri pe sub suprafata solului, sunt opera harciogului. Nu numai ca presupun, am si vazut unul , intr-o seara, plimbandu-se gales (nu alerga de grasun ce era) pe o carare. Aceste animalute ies printr-un tunel din culcusurile lor si lasa afara o gaura tubulara, fara niciun musuroi. O data era unul in agonie chiar in curtea mea, adus de pisica si lasat acolo drept rasplata ca ne-am imprietenit. Acum doua, trei saptamani am scos morcovii si am gasit cativa rosi de ei. Se stie ca o cartita se hraneste cu rame nu cu radacinile plantelor, deci, revin, planta asta, pe care nu stiu cum o cheama, este anti-cartita. Dar mai este si foarte aspectuoasa, acum cand i-au dat ramificatiile. Acestea vor face anul viitor seminte, ca-i bienala.

DSCN2181Daca le lasam pe toate care au rasarit era un covor de ele peste tot, astea au scapat si-s destul de multe. Ca si zorelele, le tot smulg pana le vad, apoi plantele le ecraneaza si ele ajung sa infloreasca fara a-mi da de veste.

DSCN2184Deci, ce sa mai spun, nu neg ca am vazut si un musuroi sau doua si ca am pus un vibrator intre ardei , dar alte metode, unele de exterminare, nu folosesc pentru ca asa e in permacultura: sapa doar animalele pamantului iar tu admiri peisajul.

16 Responses to O plantă aspectuoasă și utilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.