Pomii, totuși, trebuie stropiți cu ceva

Nu de alta, dar daca fac  numai umbra si roadele din toamna sunt fie stricate complet, fie mici de la seceta, cultivarea lor este inutila. Ori sa-i tinem doar pentru paradisul florilor din luna aprilie. Asa ca, va intreb, cu ce stropim, anul acesta pomii, in loc de ulei horticol si zeama bordeleza? Exista insecticide fara efect nociv asupra gradinii?

Noi, pana in 2011, am stropit pomii din curte si din gradina, insa, in 2012 am hotarat sa ma ocup de rezistenta plantelor ca sa nu se imbolnaveasca si , poate, am reusit cu legumele. Cu pomii nu am incercat nimic caci nu am stiut si piersicile, atatea cate au mai ramas dupa intemperii au fost stricate cum nu le vazusem niciodata de cand avem in curte si gradina piersici salbatici. Nu vreau sa se repete, ar fi dureros de greu sa tin atatia pomi fara sa ne b ucuram de roadele lor. Marul ionatan a facut niste mere stricate si  mici cat nucile,  nu le-am mai cules, le-au mancat pasarile cerului, or mai fi si acum, dar imi amintesc anii in care culegeam de la acest mar 5 sau 6 saci de cate 40 kg si aveam mere toata iarna. Dar atunci il stropeam cu ulei horticol, cu zeama bordeleza si apoi, dupa ce intra in vegetatie, cu alte substante impotriva insectelor si bolilor.

Deci, voi, gradinarii eco, pomicultorii, cei care aveti pomi acasa si vreti fructe de calitate de la ei, cu ce stropiti pomii  acum, cat inca pomii sunt in repaos? Exista insecticide si fungicide ecologice de cumparat? Poza e din 2009 cand stropeam in gradina cu substante chimice.

41 Responses to Pomii, totuși, trebuie stropiți cu ceva

  1. Pingback: Goana dupa verde | Minunile din gradina mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.