De ceva vreme ne-am obisnuit cu doua anotimpuri: iarna si vara. Asa era de la o vreme si la noi, cu 30 de grade C in aprilie, cu 15 grade C in ianuarie si acum cu 10 grade, ziua in amiaza mare, in luna mai.
Este o vreme de toamna. Eu nu zic sa nu ploua, e bine sa ploua primavara, insa de doua saptamani ploua incontinuu, iar de cateva zile nu se opreste zi si noapte, nu sunt averse, ca primavara-vara, s-a instalat o vreme rece cu ploi abundente si de durata. Deprimant.
Am intrat azi in gradina sa culeg niste spanac (pentru tagliattele ), m-am scufundat in noroi, apa balteste pe poteci, nici sa culeg capsune si fragute nu prea pot. De unde vine atata apa? Caci din vest, nu. Sora mea a fost la Viena si era imbracata (in poze) de vara, era cald si soare, era normal. La noi a venit vremea asta din nord-est, de la rusi. Cate nefaste ne mai vin de la rusi?
Ploua cu vant si frig de doua saptamani .
Am de gand sa presar cenusa printre ardei caci se macereaza de atata umiditate si dispar ca magarul in ceata. Dar ploaia nu ma lasa si , va avertizez, dupa ce trec ploile si daca vine caldura mare feriti-va de efectul ciupercilor prin gradini, stropiti usor cu pompa atat plantele cat si pamantul de sub ele cu macerat de urzici ( de 3 zile ), presarati cenusa pe pamanul de sub plantele vulnerabile la mana. Mie, ceapa multipla deja mi-a facut mucegaiul cenusiu pe frunze.
Nici sa tund iarba din curte nu pot. Mai am rosii in balcon, sunt lungi, oricui le-as da li se vor rupe (am dat sute de fire de castraveti cuiva si azi mi-a zis ca nu s-a prins niciunul. De ce , doamna? Pai, zice, i-am tinut doua zile aici in piata ca nu puteam sa ma duc la tara. Si apa le-ati pus la racini? Deci, nu, nu pot nici sa le ofer, nici sa le arunc, sunt inflorite, au si gognele, de ce-oi fi semanat atat de multe? De fapt am dat cateva sute de fire la doi prieteni cu gradini. Anul viitor o sa repic atatea cate socotesc eu ca au loc in gradina mea, nimic mai mult. Ma doare inima sa le vad crescand in pahare de smantana, radacinile sufera din lipsa de dezvoltare, frunzele , se ingalbenesc, de jos.
Pingback: polimedia.us/fain
Pingback: Parfumul grădinii de aici | my heart to your heart